2017’de Content is King Olarak Neler Duyduk?

2017’de Content is King Olarak Neler Duyduk?

Kulak kabarttığım her konferansta, her kapı arkası ‘iletişim’ sohbetlerinde ya da içerisinde ‘sosyal’ kelimesi geçen her durum aynı sonuca bağlandı: Content is King!

Content is King Nedir? Kimdir?

Sözlük tanımıyla içerik, herhangi bir konuya ait bir düşünce ve fikrin yazılı + görsel anlatımıyla yaratılan öz düşüncedir. Bunu da ekleyerek,  Content is King ilk olarak 1996 yılında Bill Gates tarafından telaffuz edildiğini biliyoruz. Pazarlamanın ve dijitalin pek çok alanında Content is King temel felsefelerin başında geliyor. İçerik bu tanımlamalara göre, mesaj, görsel, video, gif, reklam kampanyaları… Yani her şey! İnsana aktarılabilecek her şey. İster ileri görüşlülük diyin, isterseniz yetersiz kalıyor diye itiraz edin. İçerik,  21. yüzyılda özellikle X,Y,Z kuşaklarından sonra Alfa’yı göğüslemeye çalışırken, şüphesiz en büyük KRAL.

2017’nin İçerik Kralları

Yine dahil olunan sohbetlerde, bu sözü kendi işlerine yarayacak şekilde değişime uğratan sosyal medyacılar, kendine göre yorumlayan iletişimciler olduğu gibi sağına soluna farklı kelimeler ekleyerek ‘bence doğrusu bu şekilde değil’ diyen iletişim önderlerinin olduğunu gördük. Çünkü ‘içerik’ gün geçtikçe daha da çok tartışmaya açık bir konu haline geliyor. O halde biraz da biz revize edelim… Yeni krallık dönemi, orijinal üretimin ve benzersiz içeriklerin dönemidir. Artık dijitalin kollarına bırakılan ‘her şey’ maalesef kral değildir.

Kendi derlediğim listeye göre, içerik krallarını şöyle sıralamaya başlayalım.

Sosyal Medya : 

  • Airbnb – We Accept 

Temmuz 2017’de Kaliforniya eyaletinde Airbnb krizi gerçekleşmişti. Evini kiralayan kişiyi ‘Asyalı’ olduğu gerekçesiyle reddeden bir Airbnb kullanıcısı 5000 dolar para cezasına ve Asya-Amerika kültürünü öğrenmek üzere kursa gitmeye mahkum edilmişti. Takip edenler ve hatırlayanlar varsa Airbnb’nin canı bir süre yanmıştı. Bu olay sebebiyle Airbnb, #WeAccept adlı kampanyası ile krizi fırsata çevirmeyi başardı. Kampanya aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri’ndeki siyasal atmosferi eleştiren bir çalışmaydı.

Herkesin eşit olduğunu ve ayrımcılığın son bulması gerektiğini vurgulayan kampanya, adeta kıvılcım etkisi ile hızla yayıldı. Krizi fırsata çeviren Airbnb, kullanıcılarının gönlünü aldı diyebiliriz. Çalışma, sadece Facebook üzerinden 14 milyon görüntüleme elde etti. Amerika Birleşik Devletleri’nin en çok izlenen reklam kuşağı olan Super Bowl arasında yayınlanan reklam filmi 87 milyon izlendi ve etkileşim açısından kendisine en üst sıralarda yer buldu.

https://www.facebook.com/airbnb/videos/10155013372617458/

 

  • Netflix – Dönence

Netflix Türkiye, Türkiye’ye geldiğinden beri iletişim ve reklam çalışmalarını başarılı bir şekilde yürüten markalardan biri. Tribal Worldwide imzalı Stranger Thingsin 2. sezon fragmanında, Barış Manço’nun ‘Dönence‘ isimli şarkısını kullanarak, hem ülkemizin kültürünü tanıttı hem de bize nostalji dolu anlar yaşamamıza sebep oldu. Ülkelerin kültürlerine göre yapımlara oldukça önem veren Netflix’in halihazırda Amerika’nın kültürüne göre yaptırdığı dizilerde bile, tanıtımda oldukça yayınladığı ülkelerin kültürel değerlerini başarılı kullanılıyor.

  • Nusret Gökçe – Salt Bea

Organik viral ya da paralı tanıtım olması önemli değil; Nusret, dünyada bilinen ismiyle ‘Salt Bae’ emeğinin karşılığını aldı. #saltbae hashtag’iyle birlikte o meşhur tuz atma hareketi, Fransız seçimlerinden Hollywood ünlülerinin Twitter paylaşımlarına, tüm dünyanın favorisi oldu. Youtube Rewind’dan tutun, Apple reklam filmine kadar başarılı bir yükseliş gösterdi. Nusret’in Instagram üzerinden aktif 10, 8 milyon takipçisi var.

Açık Hava Reklamcılığı: 

  • Knorr – Dışarıda Hava Kaç Dereceyse O Kadar İndirim

“Türkiye’deki ilk programatik açık hava reklam kampanyası” olarak lanse edilen Knorr‘un açık hava reklam  kampanyası sıvı çorba lansman iletişimi olarak yolculuğuna başladı. Mindshare Türkiye tarafından Knorr için hazırlanan kampanya, hava sıcaklığı 10 derecenin altındayken her bir hava sıcaklığı derecesi 30 farklı ekranda, dinamik olarak oluşturulmuş tam 176 farklı görsel ile gösterildi. 2017’nin hem ilklerinden hem de başarılı bir kampanya olarak yer edindiği kesin.

  • Koçtaş – Isıya Duyarlı Reklam Panoları

Medina Turgul DDB ve Mindshare Türkiye tarafından Koçtaş için hazırlanan reklam kampanyası kapsamında, “ısıya duyarlı reklam panosu” hazırlandı. Panonun üzerinde yer alan termometre sayesinde hava sıcaklığı anlık olarak ölçülerek bu değer reklam panosunda gösterildi ve aynı zamanda bu rakam, o sırada Koçtaş’taki klimalarda geçerli olan indirim oranını temsil etti. Klima mevsimi ufaktan yaklaşırken, böyle reklam çalışmalarının değişik varyasyonlarını göreceğiz gibi.

Reklam Filmi :

  • Türkiye İş Bankası – O İş Cepte

2012 yılından beri İş Bankası ile Cem Yılmaz birlikteliği, bu sene de sektöre renk kattı. Mobil bankacılık uygulaması kapsamında, İşCep için hazırlanan reklam filminde Cem Yılmaz bu sefer izleyicinin karşısına alışılagelmedik bir tarzda, bir animasyon karakteri olarak çıktı. Reklam filminin izleyen herkesi eğlendiren, her platformda karşımıza çıkan bir içerik olduğu tartışılmaz. Tribal Worldwide İstanbul imzalı film serisi, Youtube üzerinde toplamda 14 milyona yakın izlendi.

  • Anadolu Sigorta – 7/24 Canlı ve Görüntülü Sağlık Danışmanlığı Hizmeti

Anadolu Sigorta yeni içerik kampanyasının iki hafta arayla yayına giren filmlerin ilkinde 7/24 canlı ve görüntülü sağlık danışmanlığı hizmeti, ikincisinde ise Anadolu Sigorta’nın mobil aplikasyonu Sigortam Cepte’de tek tuşla çekici hizmeti vurgulanıyor. Filmlerde beklenmedik bir durumla karşılaşan iki Anadolu Sigortalı’nın hikayesi eğlenceli bir şekilde anlatılıyor. İzleyenlerin aklında kalan ve içgörülerimizi hareketen geçiren reklam filmi, Anadolu Sigorta’ya yeni bir soluk getirdi.

  • Nike – Bizi Böyle Bilin 

Nike’ın ‘eşitlik’ temalı reklamları gün geçtikçe artıyor ve bu tema markanın neredeyse tüm pazarlarında kullanılıyor. Özellikle ‘eşitlik’ ve ‘kadınlar’ üzerinde duran Nike’ın adından bahsettiren son projesi de büyük yankı uyandırdı. Nike “Bizi Böyle Bilin” kampanyası Wieden+Kennedy Amsterdam ajans imzası taşıyor. “Bizi Böyle Bilin”, Türkiye’deki profesyonel ve amatör sporcu kadınların hikayelerini anlatıp kadınlara ilham verme amacıyla yola çıktı. İzleyen herkesi, özellikle kadınları yüreklendiren Nike’ı tebrik etmemek imkansız.

Sosyal medyada etkileşimi yoğun olarak görülen reklam filmi, sadece Youtube üzerinden 4,8 milyon görüntüleme aldı.

  • Mr. Clean – Valentine’s Day

Bir hijyen markasının Sevgililer Günü için hazırladığı kampanyası ne kadar ses getirebilir? Eğer ortada orijinal bir fikir varsa, düşündüğünüzden çok daha büyük bir etki yarattığından emin olabilirsiniz. Mr. Clean’in temizlik yapan bir erkeği daha da seksi hale getirdiği reklam filmi, yayınlanmadan önce bir hafta boyunca farklı fragmanlarla tanıtıldı. Sosyal medya kullanıcıları arasında yayılan fısıltılar, filmin yayınlanması ile birlikte etkinin daha da büyümesini sağladı. Reklam filmi Facebook, Instagram ve Twitter’da dakikada toplam 11 bin 700 mention ve YouTube’da da 17 milyon izlenme aldı.

  •  Koç Holding:

Son olarak, Koç Holding’in 10 Kasım Atatürk’ü anma reklam filmi ve sosyal medya çalışmaları…  Cumhuriyet’imizin kurucusu, fikirleri ile her daim yolumuzu aydınlatan Mustafa Kemal Atatürk’ün “Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kafidir” sözünden ilham alınarak yapılmış gibi. Dört gün süren çekimleri Kayseri, İstanbul ve Eskişehir’de gerçekleştirilen reklam filmi Publicis İstanbul imzası taşıyor. Her sene 10 Kasım çalışmalarının başını çeken Koç Holding’eve bizi onurlandıran diğer tüm markalara teşekkür etmek gerekir.

Filmin sadece Youtube’da 718 bin görüntülemesi var.

28 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)