Açık Hava Reklamcılığında Dünden Bugüne Neler Oldu?

Açık Hava Reklamcılığında Dünden Bugüne Neler Oldu?

#SosyalMedyaKampüsü Editör

Çiğdem Güler Çankaya
#SosyalMedyaKampüsü Editör

İnsanoğlunun binlerce yıl önceki keşfidir açık hava reklamcılığı… Günümüzde hala merakla incelediğimiz dikili taşlar da bence bunun en güzel örneklerinden biri. Kimisi bir zaferi anlatır, kimisi ölmüş birinin anısını yaşatır. Amaç, hedef kitleye mesajımızı iletmek. Önemini asla kaybetmeyecek olan bir mecrayı, binlerce yıl öncesinden fark ettikleri için, antik dönem insanını tebrik ediyor, açık hava reklamcılığında geçmişten bugüne yolculuğumuza başlıyoruz.

1790’lı yılların sonlarına doğru, endüstri devriminin başlamasıyla, baskıda seri üretimin önü de açılmış oldu. Litografi tekniği ile, ilk kez tanıtım ve reklam amaçlı baskılar yapan ticari atölyeler, kuruldu.

Acik_hava_reklamciligi_Jared_Bell_Sirki1830’lu yıllarda Amerika ’daki tüccarlar, yol kenarlarında ki duvarlara ve çitlere, sattıkları ürünleri içeren afişler asıyorlardı. Yol kenarı reklamcılığı yerel olarak devam ediyordu. 1835’de Jared Bell’in sirki için, ilk büyük ebat reklam panosu hazırlandı ve zaman için de açık hava reklamcılığı bir sanayi oluşturdu.

1900 yılında, Amerika’da ilk kez standart reklam panosu yapısı kuruldu ve bu gelişim, ulusal reklam panosu kampanyalarında bir patlamaya öncülük etti. Palmolive, Kellogg ve Coca-Cola gibi büyük reklamverenler, bu işin öncülerinden oldular.

1975 yılında, açık hava reklam panolarının, etkinliği ölçülmek istendi. Dönemin Miss America’sı olan Shirley Cochron, ülke genelinde ki tüm reklam panolarında sergilendi ve kampanya bitiminde görüldü ki, Shirley Cochron isminin bilinirliği %940 oranında arttı.

Açık hava reklamcılığının büyümesine en büyük katkı, otomobil popülaritesi ile oldu. Motorlu taşıtların artması ile, yol kenarlarına yerleştirilen reklam panoları daha çok önem kazanmaya başladı. 1900 lü yılların başında Henry Ford tarafından üretilen Model-T, dünyanın en çok satan otomobil sıralamasında 3. sırada yer alıyor. Ford Model-T’nin, piyasaya sunulmasından sonra büyüyen otomobil endüstrisine paralel olarak, açık hava reklamcılığı da daima
büyüyen ve pazarın ihtiyaçlarına göre gelişen bir mecra oldu.

acik_hava_reklamciligiRadyo, televizyon ve internet reklamcılığının yükselmesine rağmen, açık hava reklamcılık sektörü her zaman güçlü ve inovatif oldu. Günümüzde, açık hava reklamcılığının dijital dünya ile etkileşimi ve entegrasyonu son derece
başarılı. Özellikle mobil kullanımının artması ile beacon, Wi-Fi teknolojilerini içeren dijital reklam panoları, açık hava reklamcılığına keyifli bir boyut getirdi. Artık dijital ve açık hava kolkola ve eğlenerek yürüyorlar :)) ve biz tüketiciler de bu eğlenceden payımıza düşeni alıyoruz. Hele bir de araya gerilla reklamcılık anlayışını da aldılar mı, tadından yenmiyor 🙂
Birazdan örnekleri incelediğimiz de muhtemelen siz de bana hak vereceksiniz. Açık hava reklamcılığının tek sınırı sizin hayal gücünüz. Hayal gücünüz ne kadar özgürse, açık hava reklamcılığında da o kadar özgürsünüz. Bazen zekice yaratılmış bir fikir sayesinde küçük bütçelerle, büyük etkiler yaratma, büyük kitlelere ulaşma fırsatı bulabiliyorsunuz. Dijital dünya açık hava reklamcılığının gücüne güç kattı. Çok geniş kitlelere ulaşabilir, hedef kitleniz ile çok daha derin ve uzun süreli bir etkileşim sağlayabilirsiniz. Mesajınızın önemli olduğu noktalarda, hedef kitleyi direkt yakalayabilirsiniz.


acik_hava_reklamciligi_4acik_hava_reklamciligi_3

Açık hava reklamcılığında başarılı örneklere şimdi bakalım, kol kola yürüyen dijital dünya ve açık hava reklamcılığı neler yaratmış.

 

başarılı_acik_hava_reklam_örnekleri

  1. Knorr

Dijital panolar ile hayatımıza giren programatik açık hava reklamcılığı hızla yayılıyor. Kısa mesafelere entegre çalışan bu panolar ile, tüketiciyi segmentlere ayırıp, direkt hedef kitle üzerinden iletişim kurmak mümkün. Ülkemizde programatik açık hava reklamcılığına en güzel örneklerden bir tanesini Knorr çorba yaptı. Hava sıcaklığı 10 derecenin altına düştüğünde, panolar da çorba reklamı görmeye başlıyoruz 🙂 Hangimiz üşüdüğümüz de ‘sıcak bir çorba olsa da içsek’ demeyiz ki? :)) Buarada programatik panolar demişken, küçük bir bilgiyi de vermeden geçemeyeceğim. 2013 yılından günümüze kadar, programatik pazar da %500 oranında büyüme gerçekleşmiş İnteraktif olmayı seviyoruz 🙂

2. Wolkswagenbaşarılı_acik_hava_reklamciligi Açık hava reklamcılığında beacon teknolojisinin öneminden bahsetmiştim. Beacon teknolojisine sahip ürünler,
pasif sinyaller yayarak, yakınlarında ki akıllı telefonlarla iletişime geçebiliyorlar. Bu konuda ki en keyifli
çalışmalardan birini, Türkiye’de ilk kez Wolkswagen ticari araç ve Turkcell birlikte gerçekleştirdiler. Düşünün ki bir avm de, araba reklamı olan bir panonun önünden geçerken telefonunuz çalıyor (tabi telefonunuzda bluetooth açık olmalı) telefondaki ses: Merhaba, ben Wolkswagen Amarok. Beni yakından tanımak ve test sürüşü için seni açık otoparkta bekliyorum :))


3.Apotek

başarılı_acik_hava_reklam_örnekleri_2Mesela siz hiç, yanında sigara içtiğinizde öksüren bir reklam panosu gördünüz mü? Üzerine entegre edilmiş bir algılayıcı sayesinde çevredeki sigara dumanını tespit eden bir reklam panosu düşünün. Yakınından sigara ile geçtiğiniz de veya önünde durup sigara içtiğiniz de panoda gördüğünüz insan görüntüsü güçlü ve sesli bir şkilde
öksürmeye başlıyor. Bin tane ‘sigara sağlığa zararlıdır’ yazısı yazsanız bunun kadar etki bırakamazsınız.

4.Google

En sevdiğim açık hava reklamlarından bir tanesi de ‘Google Now’ kampanyası. Sosyal medyanın gücünü kullanan, native reklam trendinin, açık hava reklamcılığına taşındığı, başarılı bir örnek. Google yeni aplikasyonunu, kitlelere tanıtmak için sıradışı bir yöntem kullandı. Kampanyanın hayata geçirildiği Newyork’un dokusu ile bütünleşen oldukça yaratıcı bir strateji izledi. Kampanya erişim olarak sınırlı olsa da viral etkisi büyük oldu. Newyork’un en olmadık yerlerine “Ask the Google ap.” cümlesi ile biten sorular yerleştirdi. Call to Action… :)))

İşin özü Açık hava reklamcılığı denildiğinde, ilk akla gelen billboardlar ve raketler yerini daha interaktif bir dünyaya bırakıyor ve kendini bu dünyanın dışında tutmaya devam eden markalar, hep bir adım geriden gelmek zorunda kalacak.

Ülkemizde, açıkhava reklamcıları vakfı AVRAK tarafından, 2012 yılından bu yana düzenli olarak açıkhava reklamcılığı yatırımları raporlanmakta. Sektörün önde gelen 15 markasının, ciroları baz alınarak hazırlanan rapora göre; 2016 yılında açıkhava reklamcılığı cirosu %2 artarak 712 milyon TL.’ye ulaştı. İşin özü Açık hava reklamcılığı denildiğinde, ilk akla gelen billboardlar ve raketler yerini daha interaktif bir dünyaya bırakıyor ve kendini bu dünyanın dışında tutmaya devam eden markalar, hep bir adım geriden gelmek zorunda kalacak.

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (4)

ALI KARACA

13 Mar 17

Keyifli bir yazı ve başarılı tespitler. Tesekkurler Çiğdem Hanım

GURKAN..

13 Mar 17

Harika olmuş ,Başarılarının devamını diliyorum..

ÜLKÜ HASDEMIR

13 Mar 17

Emeğine sağlık çok güzel bir yazı olmuş.

EYÜP

14 Mar 17

Güler hanım merhaba Donanımlı yazınız için teşekkür ederim. Açık hava reklamcılığının tarihsel yolculuğu hakkında bilgi sahibim yoktu. Keyifle okudum. Başarılar dilerim.