Bugün Günlerden ” Nedir? “

Bugün Günlerden ” Nedir? “

#SosyalMedyaKampüsü Öğrencisi

Mehmet Ayaz Secgil #SosyalMedyaKampüsü Katılımcısı

#SosyalMedyaKampüsü 6. dönem öğrencilerinden Mehmet Secgil’in konuşmacılarımızdan Orçun Baş ile söyleşimizi sizler için kaleme aldı.

Her Cumartesi ve Pazar günleri düzenli olarak katılım gösterdiğimiz Sosyal Medya Kampüsü ve Yeditepe Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen Sosyal Medya ve Dijital Pazarlama Uzmanlığı 6. dönem eğitiminin öğrencileri olarak, bu değerli eğitimin her haftasını olduğu gibi üçüncü haftasını da dolu bir şekilde geride bırakmış olduk.

Sosyal Medya Kampüsü öğrencileri olarak; sosyal medya ve dijital pazarlama noktasında öğrenmemiz gereken her şeyi A’dan Z’ye, sektörün direkt içerisinde yer alan ve alanlarında uzman kişilerden, birebir pratik ve uygulamalar eşliğinde öğrenmekteyiz. Onların bilgi ve deneyimlerini bizlerle profesyonel bakış açıları ile paylaşmaları sonucu, hem sektöre yönelik bakış açımız genişliyor hem de neyi nasıl yapmamız gerektiği noktasında bilgi ve fikir sahibi oluyoruz.

Bugün günlerden ne Cumartesi ne de Pazar!nedir_1

 “Nedir?” yazar ve yönetmeni olan Orçun Baş ile beraber sosyal medya hakkında ve sosyal medyadan gücünü alıp binlerce izlenme ve yorum değerine sahip olan, kalitesi ve fark yaratan değerde olması sebebi ile ünlü kitleler tarafından bile dikkat çekip ilgi gören “Nedir?” projesi hakkında keyifli ve faydalı bir eğitim gerçekleştirdik.

Bizim açımızdan “Nedir?” nedir?

Ortaya çıkarmış oldukları bu başarılı iş; genel anlamda “Politik mizah” olarak değerlendirilse de aslında hayatımızın her köşesinden kendimize ait bir şeyler yakalayabileceğimiz ve gündeme dair, hayata dair yaşanan ne varsa komik ama bir o kadar da gerçeğe en yakın şekilde ve “Nedir?” sorusuna cevap oluşturur nitelikte bizlere sunabilen başarılı bir projedir. Ünlü, ünsüz herkesin dikkatini çekmiş olması; genç, yaşlı demeden herkese hitap edebilmesi ve farklı farklı görüşlere sahip insanlar tarafından organik paylaşımlar elde edilebilmesi de  bu başarının en büyük göstergesidir.

Videolarda en çok dikkat edilen nokta; gerçeği kaliteli bir mizah eşliğinde insanlara sunabiliyor olması ve bu gerçeği herhangi bir kitle, düşünce veya inancı savunmadan tamamen hümanist (insan odaklı) bir yaklaşımla insanlara sunabiliyor olmasıdır. Bununla birlikte, insanlara yaptıkları bazı şeylerin yanlış ve gereksiz olduğu mesajını da göze batırmadan, izleyicide anti pati oluşturmadan başarılı bir şekilde verebilen bir nitelik taşıması da çok önemlidir.

Proje yazar ve yönetmeni Orçun Baş’a göre “Nedir?” nedir?

Değerli yönetmeniz Orçun Baş’ın eğitimde aktardığı bilgilere göre “Nedir?” projesinin doğuşu 2009 yılı itibari ile gerçekleşmiş olup, video çekimlerine ilk olarak “Dailymotion”  ile başlamışlar. İlk “Nedir?” videosu 2014 yılının Eylül ayında “Selfie Nedir?” başlığı altında çekilmiş ve o günden bugüne gelişen ve hızla yayılan bir “Nedir?” çılgınlığı bu şekilde başlamıştır. Yazma, çekim ve kurgulama sürecinde Orçun Baş bizzat kendisi yer almakla birlikte ekip içerisindeki çalışmalarında bir takım olarak hareket ettiklerini ve çekilen konulara hep beraber karar verdiklerini aktarmaktadır. Ayrıca takipçilerden gelen istekleri de dikkate aldıklarını belirtmektedir. Genel olarak haftada iki video yayınlamakla beraber videoların süreleri çok uzun olmuyor. “Nedir?” projesi, günümüzde iki ile dört dakika arasında değişen video çekimleri ile insanları sosyal medyada fethetmiş olan başarılı bir proje haline gelmiş bulunmaktadır ve hala da çalışmaları aktif bir şekilde devam etmektedir.

Peki Sosyal medya kampüsü olarak bu güzel söyleşi esnasında neler konuştuk? Neler Öğrendik?

Her dersimiz olduğu gibi “Nedir?” yazar ve yönetmeni Orçun Baş eşliğinde yapmış olduğumuz bu dersimiz de bizimle paylaşmış olduğu deneyimler ve aktardığı değerli bilgiler açısından fazlasıyla yararlı  olmuştur. Bu ders sonunda hem kreatif fikirler üretilme noktasında , hem bakış açımızı genişletip sosyal medyaya ve etrafımızda yaşanan olaylara daha genel bakabilme noktasında, hem de eğer ki güzel bir şeyler ortaya çıkarabiliyorsak şayet; sosyal medyanın gücünü kullanarak neler yapılabileceğimizi ve nerelere gelebileceğimizi bizlere gösterme anlamında çok değerli bilgiler elde etmiş bulunmaktayız.

Projede yer alan Cem Yılmaz, Okan Bayülgen gibi ünlü isimleri soruyoruz!

Cem Yılmaz, Okan Bayülgen gibi ünlü komedyenler sizin projenizde yer aldılar. Bunu nasıl sağladınız, nasıl başardınız? diye sorduğumuzda; “Bu insanlar sektörde başarılı olan değerli insanlar ve kaliteli olduğuna,  iyi bir iş olduğuna inandıkları projelere bu şekilde destek olmaları çok güzel bir şey. Cem Yılmaz ofisimize geldi ve bütün gününü bizimle geçirdi. Çok güzel vakit geçirdik ve mütevazılığı, sıcak yaklaşımı ile de gönlümüzü fethetti.” şeklinde cevaplıyor.

Bize tavsiyeleriniz nelerdir?

Peki bu şekilde güzel bir fikir ortaya çıkarabilmek için ne yapmak gerekiyor? dediğimizde ise: “Okuyun! Durmadan okuyun. Araştırın, kendinizi geliştirin. Gündemi takip edin, her şeyden haberdar olun.” diyor. “Staj yapmak istediklerini söyleyenler oluyor bana. Onlara ilk sorduğum soru ‘Okuyor musun?’ oluyor. ‘Okumuyor musun? O zaman şöyle alalım sizi!’ diyorum” şeklinde sözünü tamamlayarak yaptığı ciddi açıklamaya hoş bir espri de ekleyip tatlı gülüşmelere sebep oluyor.

“Ne kadar çok olta atarsanız o kadar çok ilgi görürsünüz.” diyor. Bunu da şu şekilde açıklıyor: “Tabi ki kimse balık değil ve kimseye olta atmıyoruz. Burada anlatmak istediğim; Türkiye’de yaşayan milyonlarca insan var ve eğer ki herkese hitap etmek istiyorsanız; çeşitliliğinizi arttırmalısınız. Çok yönlü yaklaşmalısınız. Bir karakter yaratın ve insanların buna inanmasını sağlayın. Her dilden konuşsun yarattığınız karakter. Play station oyunu hakkında da konuşsun, futbol hakkında da konuşsun, Fransız sineması hakkında da konuşsun. Şu da çok önemlidir ki; Söylenmiş olanı hiç söylenmemiş haliyle söyleme çalışın. Farkındalık yaratın ve farklı kılın yarattığınız karakteri de anlattığınız olayı da! Amacımız insanlara bir şeyler hissettirmek, onlara bir şeyler anlatmak değil mi? O zaman sana neyi nasıl hissettirebilirimin peşinden koşan ağır işçileriz biz!” diye sözünü tamamlayıp kreatif yani yaratıcı fikir anlamında güzel de bir örnek veriyor:

“Bir sigara markası düşünün. Kadınlara da sigara içtirmek istiyor. Bu anlamda en fazla ne yapabilirsiniz? Afiş, broşür, reklam vs.? Başka?”

Amerikan tütün endüstrisi, kadınlara da rahat bir şekilde içmeleri gerektiğine ikna etmesi için Bernays ile ortak bir çalışma içerisine girer. Bernays, sigara içmeyi kadınların özgürleşmesiyle bağdaştıracak bir proje geliştirir. New York caddelerinde bir yürüyüş organizasyonu düzenletir. Kadınlar jartiyerlerinden çıkarıp yaktıkları sigaralarla caddelerde dolaşırlar. Bu kadınları “Özgürlük meşaleleri” olarak adlandıran Bernays sayesinde artık kadınlar da çok rahat sigara içmeye başlar ve bu şekilde sigara satışları da patlar. İşte size kreatif bir fikir ve amacı doğrultusunda elde edilen muhteşem bir başarı!”
sosyal_medya_kampüsü_nedirBir kaç tatlı hatıra…
“Ünlü oyuncular ile çalışmak zordur.” diyor Orçun Baş. Bundan dolayı birçok projesinde ünlü olmayan oyuncular ile çalışmış. Hatta bir projesinde annesini oynattığını belirtiyor. Kocasının öldüğü bir sahnede ağlaması gereken annesini ağlatabilmek için ne mücadeleler verdiğini de anlatarak tebessüm etmemize sebep oluyor.

“Düşünsene anne, babam ölmüş sen perişansın. Artık bir kocan yok. Yalnızsın bu hayatta. Ne yaparsın düşünsene!”
Aynı olayı bir oyuncusu ile de yaşadığını belirterek “O an ağlatmam gerekiyor onu. Başka ne yapabilirim? diye düşünüyorum ve yerimden hızla kalkarak yanına gidip: Sen ne kadar yeteneksiz bir oyuncusun ya, alt tarafı ağlayacaksın kardeşim. Bak burada kaç kişi seninle uğraşıyor. Gidiyorum ben ya, terk ediyorum seti. Bu kadar olmaz. Böyle yeteneksiz oyuncularla iş yapamam ben!” diyorum ve oyuncu hüngür hüngür ağlamaya başlıyor. Ben de tam o esnada kamerayı oyuncuya yönlendirip söylemesi gereken şeyleri o an o hali ile söylemesini istiyorum. “Evet, bazen istemeden de olsa bu şekilde manipüle etme yollarına başvurmak zorunda kalabiliyorum” diyor gülerek…

0 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)