Dijital Marka Kimliği

Dijital Marka Kimliği

Marka denilince aklımıza ilk hangileri gelir? Chanel, Nike, Coca Cola, IBM, Apple… Günümüzde çok fazla sayıda marka olduğu için liste böyle uzayıp gider. Peki ama aslında marka nedir? Marka kimliği ne demektir? Nasıl oluşturulur? Marka kimliği dijitale nasıl aktarılır?

Bütün bu soruların cevabı için başlayalım!

Marka Nedir?

“Marka” bir işletmenin ürettiği ya da sattığı mal ve hizmetleri diğer işletmelerin mal ve hizmetlerinden ayırt etmek için kullanılan her türlü; sözcük, şekil, renk, harf, sayı, sesler, hareket, koku veya ambalajdan ibaret olabilen işarettir.

Marka, müşterilerin zihninde kalıcı bir etki yaratarak firmanın rakipleri arasından ayırt edilmesine yardımcı olan bir tür pazarlama ve iletişim yöntemidir.

Markalar da insanlar gibi kimlik ve kişilik sahibidir.

Dijital Marka Yönetimi Ne Demektir?

Online platformlarda gerçekleştirilen tüm pazarlama ve iletişim çalışmalarına genel olarak dijital marka yönetimi denir. Klasik pazarlama tekniklerinin kullanılmadığı bu yönetimde, internetteki çeşitli mecralarda markanın en iyi şekilde varlığını göstermesi amaçlanır. Markanın online itibarını korumak ve marka imajını her zaman olumlu göstermek için dijital platformların sürekli olarak güncel tutulması gerekir.

Ayrıca olumsuz yorum ve tepkiler de kısa sürede, markaya zarar vermeden olumluya çevrilmeli ve bu nedenle de anlık olarak takip edilmelidir. Ancak bu her eleştiriye cevap verme şeklinde olmamalı, bunun için markanızın arkasında çalışan bir ekip olmalıdır.

Dijital Marka Kimliği Oluştururken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kurum kimliği oluşturmak, içinde bulunduğumuz dijital çağda markalaşma için göz önüne almanız gereken öncelikli konular arasındadır. Kurum kimliği oluşturma süreci, müşteriye verilen sözler, iletişim ve hizmetlere dayanan deneyimler ile beslenir. Bu vaatlerin gerçekleştirilmemesi ise bir markanın başarısızlık ile sonuçlanmasına yol açabilir.

Dijital kurum kimliği oluşturma süreci kapsamında; içerik sağlama, arama motoru optimizasyonu (SEO), mobil uyumluluk, sosyal medya iletişimi, zengin medya, e-ticaret, e-mail pazarlama ve müşteriyle etkileşimler dikkatlice değerlendirilmesi gereken unsurlardandır.

Marka ve Algı Yönetimi Birlikteliği

Algı yönetimi ile çok ilgili olan marka yönetimi, içerisinde birden çok kavramı kapsamaktadır. Örneğin; Nike markalı bir ayakkabı aldığımızı ve ürünle ilgili sorun yaşadığımızı düşünelim. Bu ürünü geri götürüp, iade etmek istediğimizi söylediğimizde bizim sorunumuzla ilgilenilmesi ve gerekiyorsa ürünün iade olarak kabul edilmesi, bizde markaya karşı güven algısı yaratır.

Diğer bir örnek bundan yıllarca önce Marlboro tarafından uygulanmıştır. Markalaşmada kullanılabilecek en iyi yöntemlerden biri olan gerilla pazarlamayı uygulayan markanın ilk kuruluş yıllarındaki marka algısı genellikle (filtreli sigara kullanımı sağlık açısından daha iyi olduğu için) kadın sigarası olduğu yönündedir. Marka bu algıyı değiştirmek için bir çalışma yapar. Sert bir kovboy olarak tanıtılan “Marlboro Adamı”nın markanın reklam yüzü olmasının ardından, Marlboro’nun satışları hızlı bir şekilde artar ve Marlboro, bir anda ülkenin en çok satan dördüncü sigara markası haline gelir.

Markanın Yarattığı Algı

Güçlü bir marka oluşturmak ilk bakışta zorlayıcı ve uzun bir süreç olsa da uzun vadede getirisi büyüktür. Markalaşma için ana gereksinme; onun bir şeyi temsil etmesidir; bu kalite, yenilik, samimiyet veya başka bir şey olabilir.

Misal, bugün bünyesinde yer aldığımız ve ilgiyle takip ettiğimiz Sosyal Medya Kampüsü de özen gösterdiği özellikleri sayesinde güçlü ve başarılı bir marka oldu. Kuruluş kararı verilirken hedef kitlesini belirlemek amacıyla; TÜİK verilerinden yararlandı. Kurulduğundan bu yana, ifade gücünü pekiştirmek adına, logosunu bir kez değiştirdi ve bunu yaparken A/B Testing yöntemi kullandı.

Kaliteli bir eğitim verme vizyonuyla yola çıkan Sosyal Medya Kampüsünün misyonu ise; insanların hayatlarına dokunmak oldu. Bu sebeple insanlarla iletişiminde samimi ve sıcak bir dil kullandı. İnternet sitesinin ziyaret etmesinden hoşlandığı için internet sitesinin sorunsuz çalışmasına önem verdi. Dikkatle SEO çalışmaları yürüttü, Google Ads kullandı.

Yani şöyle bir durup baktığımızda, Sosyal Medya Kampüsü; yardımsever, sıcakkanlı, güvenilir ve yaratıcıdır.

Sloganı; “Değişim zamanı!”dır.

Sizler de markanızı oluştururken tüm bu etmenleri göz önüne almalı ve sonrasında da başarılı olmak için marka yönetimi uygulamalarından yararlanmalısınız.

Daha fazlası için bizlerle iletişim kurabilir ya da kullanılan kaynaklara göz atmak isteyebilirsiniz!

Kullanılan Kaynaklar;
  1. https://www.webtures.com.tr/blog/sozluk/dijital-marka-yonetimi/
  2.  Philip Kotler, A’dan Z’ye Pazarlama, 2018.
  3. https://www.brandingturkiye.com/marka-nedir-marka-kavraminin-tanimi-ve-kapsami/
  4. http://www.interpatent.com.tr/marka-nedir/
  5. Hüseyin Deniz Kılıç, Dijital Markalaşma Sürecinde Dijital Pazarlamanın Önemi, 2017.
0 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)