Dijital Medya Planlaması Nasıl Yapılır?

Dijital Medya Planlaması Nasıl Yapılır?

#SosyalMedyaKampüsü Editörü

Deniz Çerçioğlu
#SosyalMedyaKampüsü Editörü

Sosyal medya planlaması adımları geleneksel medya planlamasından farklı değildir. İkisinde de süreç  “Ürün/hizmet analizi, hedef kitle tespiti, medya araçlarının tercihi ve uygulanacak yöntemin seçimi, hedeflenen oranların analizi, bütçe değerlendirmesi, raporlama ve değerlendirme” adımlarından oluşmaktadır.

Sosyal medya planlanmasında asıl amaç, en doğru  hedef kitleye, en doğru zamanda, en doğru yerde ulaşarak satın alma eylemini gerçekleştirmek veya ürün/hizmet bilinirliğinin artırılmasıdır.

İster offline olsun ister online olsun öncelikli olarak yapmanız gereken şey vereceğiniz mesajı ve hedef kitlenizi doğru olarak belirlemektir.  Medya planlaması yaparken offline ve online birbirinden ayrıştırılmamalı, aksine süreç bir bütün olarak ele alınmalıdır.

Bugün artık herkes sosyal mecralarda bir şeyler yapmaya çalışıyor. Peki etkili sosyal medya planlaması nasıl yapılır? Birlikte bakalım.

target1-Hedefinizi belirleyin.

Her şeye bir anda sahip olamazsınız. Öncelikli hedefinizi belirleyin ve bu doğrultuda stratejiler oluşturun. Satış, üye kazanımı, web sitenize trafik sağlamak, rekabet, bulunduğunuz sektörde lider olmak, markalaşmak, farkındalık yaratmak, bilinirliğinizi arttırmak gibi bir çok hedef olabilir. Sizin hedefiniz hangisi bunu belirleyin ve bu doğrultuda stratejinizi oluşturun.

 

2- Sosyal medya yönetimine önem verin.

Sosyal medyada hedef kitlenizle gerçek zamanlı iletişim kurun. Soruları her zaman dürüstçe yanıtlayın.  İletişim dilinizi belirleyin. İnsanların sizi neden takip etmek isteyeceklerini düşünün ve mantıklı bir yanıt bulun.  Sosyal medya hesaplarınız mutlaka senkronize olsun.

3- Sitenize önem verin.responsive web site

Eğer online ortamdaysanız ne yapıyor olursanız olun responsive bir web sitenizin olması şart. Her şeyden önce iyi bir arayüze ihtiyacınız
var.Pazarlama faaliyetlerinizi “landing page”sayfalarında ölçülen performansa göre değerlendirmelisiniz.

İçerik üretmek siteniz için bir başka önemli konu. Siteniz için sizi, ürünlerinizi veya hizmetlerinizi tanıtan içerikler üretin. Bu içerikler elinizden geldiği kadar özgün olsun. İçeriklerinizi sosyal medya hesaplarınızda paylaşın. Alanınızla ilgili bloggerlarla iletişimde olun.

4- Sürekli daha fazla insana ulaşmaya çalışmayın.

Sürekli yeni kişilere kendinizi göstermeye çalışmak yerine, mevcut kitlenizle iletişiminizi sürdürmek ve onların sadakatini arttırmaya yönelik çalışmalar yapmak hem daha ucuz ve hem de daha faydalı olabilir. Her zaman daha fazla kişiye yönelmek yerine varolan kitlenizi daha doğru kullanın.

5-  Reklam çalışması yapın. seo-adwords-google

Adwords reklamları ve Seo çalışması yapın,  Google görüntülü reklam ağı ve reklam networklerini kullanın. Yapacağınız Seo çalışmalarıyla sitenizin kalitesini arttırarak uzun vadeli bir yatırım yapmış olursunuz. Adwords reklamları sayesindeyse hedef kitlenize kendinizi hızlı bir şekilde gösterebilirsiniz.

6- Yaptıklarınız işe yarıyor mu?

Anayltics ve Metrica ile yaptıklarınızı test edin. Sitenize kodları yerleştirin ve hedeflerinize uygun kurgular oluşturun.  Sitenizde hangi noktada tıkanıklıklar oluyor, hangi sayfalar geliştirilmeli tespit edin.  Boşuna yatırım yapılan kaynakları durdurun.

Sosyal medyanın dinamik bir mecra olduğunu göz önünde bulundurarak yenilikleri her zaman takip etmelisiniz. Eğer gerekiyorsa yenilikler doğrultusunda sosyal medya planlamanızı yeniden düzenlemelisiniz.

 

21 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (1)

UĞUR UĞURCAN

15 Feb 16

Başarılı bir yazı olmuş. Yapılması gerekenler bu kadar kısa anlatılabilirdi :)