Dijital Pazarlamada Yol Haritası Nasıl Çıkarılır?

Dijital Pazarlamada Yol Haritası Nasıl Çıkarılır?

Son yılların trendi olan Sosyal Medya’nın pazarlamada kullanılmasıyla birlikte pek çok marka için daha geniş kitlelere ulaşım kolaylaştı. Daha önceden geniş kitlelere ancak büyük markalar dev pazarlama bütçeleri ile ulaşabilirken, İnternetin hayatımıza girmesi ile birlikte küçük markalar da iyi planlanmış bir Dijital Pazarlama stratejisi ile pazarda kendilerine yer bulabilmektedir. dijital_pazarlama_planı

Dijital Pazarlamaya başlarken markanın kimliğini belirleyerek, hangi amaçla yola çıkacağı, hangi araçları, hangi zamanlarda kullanacağının planlamasını yapmak gerekir. Her şeyden önce bir marka öncelikli olarak kimliğini belirlemiş olmalıdır. Çünkü bu kimlik çerçevesinde Dijital Pazarlamada atacağı her adımda kimliğine uygun ve tutarlı bir dil kullanması önemlidir.

Marka kimliğini belirlerken ürün özelliği kadar, hedef kitlemizi iyi tanımamız ve onların Sosyo-Ekonomik düzeyi ve eğitim düzeyi gibi konularda fikir sahibi olmamız gerekir. Hedef kitlemize göre kullanacağımız mecraları seçerek doğru kitlelere ulaşabiliriz ve vermek istediğimiz mesajı doğru kişilere iletmiş oluruz. Bu kapsamda hedef kitlemize ait datayı mümkün olduğunca dikkatli bir şekilde toplamaya önem vermeliyiz. Bu datayı Dijital Pazarlamada kişiye özel Marketing yaparken kullanabileceğimiz için amaca ulaşmada bize çok yardımı olacaktır.

Dijital Pazarlama amacımızı belirlemenin ardından içerik oluşturmak oldukça önemli bir aşamadır. Bu içerikleri kullanacağımız tüm Sosyal Medya mecralarına göre tutarlı bir şekilde planlamalıyız. 

Bu kapsamda Facebook için hazırlanan bir video içeriği belki Twitter için uygun olmayabilir.

icerik_pazarlamasi_sosyal_medya_kampusu

İçerikte önemli bir nokta; vermek isteğimiz mesajı net bir şekilde vermeli ve amacımıza yönelik olarak hedef kitlemizde bir hareke geçme isteği uyandırmalıdır. (Call to Action) Örneğin yeni bir ürün piyasaya sürmeye çalışıyor isek hedef kitlemizde bu ürüne yönelik ilgi uyandıran ve satın alma isteği oluşturan içerik oluşturmamızda fayda vardır. İçerik planını önceden günlük /haftalık / aylık olarak yapabiliriz. Fakat günlük hayatta var olan bir takım gelişmeler pazarlama planımızı etkileyebilir, bu nedenle bu planı güncel koşullara yönelik ekleme /çıkarma yaparak adapte etmeliyiz. Burada hazırlanan içeriklerin seçilmiş mecralarda paylaşımında önemli bir nokta olan zamanlamaya dikkat etmeliyiz. Öyle bir an seçmeliyiz ki kitlemize doğru bir şekilde ulaşalım. Günlük içerik paylaşımında hedef kitlemizin Online ve Offline olduğu zaman aralıklarını bilmemiz bize içeriklerimizin hedef kitlemize ulaşmasında yardımcı olur.

Örneğin kurumsal firmalara satış yapan bir Marka ise; hafta içi günlerde paylaşım yapması gerekir. Oysa bireysel tüketiciye hitap eden bir marka ise, satın alma hareketinin yoğun olarak başladığı Çarşamba Perşembe gibi günlerde başlaması gerekir.  Ayrıca Real Time Marketing ile elimize geçen fırsatları çok iyi kullanmamız gerekir. Burada şöyle diyebiliriz, Pazarlama planını ve hareketlerini yöneten kişilerin güncel gelişmeleri çok iyi takip etmesi şarttır.

Doğru içeriğin hedef kitleye ulaşması için her zaman bütçeden büyük rakamlar kullanılmasına gerek olmayabilir. Bazen iyi hazırlanmış bir içerik Viral olarak yayılabilir ve Marka beklediğinden çok büyük kitlelere ulaşabilir.  Bu bazen Twitter’da kullanılan basit bir #Hashtag ile yayılabileceği gibi bazen özenle hazırlanmış bir video ile de olabilir. Burada yine başa dönüyoruz; hedef kitlemizi iyi tanırsak onları nelerin harekete geçirebileceğini iyi bilip buna uygun içerikler hazırladığımızda mutlaka doğru sonuca ulaştığımızı görebiliriz. Sonuç olarak bir Dijital Pazarlama projesine başlamadan önce Markayı oluşturma ve hedef kitleyi belirlemek çok önemlidir. Böylelikle tüm mecralarda kullanılan doğru içeriklerle istediğimiz sonuca ulaşmamız daha da kolaylaşır.

Bunları nasıl mı öğrendim ? Sosyal Medya Kampüsü eğitimlerinde 🙂

Yazan: Handan Eyigün / Sosyal Medya Kampüsü 4. Dönem Katılımcısı

17 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)