E-TicaretSEM Bursa Konferansı Notları

E-TicaretSEM Bursa Konferansı Notları

Merhaba, Bu yazıda sizlerle, 2014 yılının son haftasında E-ticaretSEM tarafından Bursa’da gerçekleştirilen Eticaret ve Dijital Pazarlama Konferansına ait izlenimlerimi paylaşacağım.
E-ticaretSEM kimdir nedir kendi ifadeleri ile size aktaralım: “EticaretSEM 2014 yılında Eticaret Ekosistemi içerisinde bulunan firmaların eğitim tabanlı faaliyetler ile işlerine pozitif ivme katmak, eticaretin yurt çapında bilinirliğini artırmak ve sektörel buluşmalar organize etmek amacı ile kurulmuş bir eğitim firmasıdır.” Bu amaç çerçevesinde TEB işbirliği ile toplam 16 şehirde konferanslar düzenlenmekte, ayrıca her hafta perşembe günü TEB Girişim Evi’nde düzenlenen İstanbul eğitimleri gerçekleştirilmektedir.

Bursadaki konferans 30 Aralık tarihinde Hilton Bursa Convention Center’da gerçekleşti. Öncelikle bu tarz konferanslarla sektörün önde gelenlerini Anadoludaki girişimcilerle buluşturdukları için başta EticaretSEM kurucusu Merter Özdemir beyi, ekibini, yetkilileri ve emeği geçenleri kutluyorum. Ancak Bursada katılımcıların şanslarının bu konuda pek yaver gitmediğini söyleyebilirim. Olumsuz hava koşulları nedeniyle bazı konuşmacılar malesef etkinliğe katılamadı. Konferanslar bir internet girişiminin fikir anından son haline kadar ki süreçte ne gibi aşamalardan geçtiğini, bu sürecin farklı noktalarında hizmet veren firmalar ile bu süreçleri yaşamış ve yollar katetmiş girişimcilerin paylaştığı bilgiler üzerine kurgulanmış.

Genel olarak baktığımızda faydalı bir konferans olduğunu söyleyebilirim. Bu tarz etkinliklerin Networking açısından da önem arzettiğini düşünüyorum.
E-TicaretSEM 30 ARALIK 2014 / BURSA

E-TicaretSEM 30 ARALIK 2014 / BURSA

Kısaca notlarımı sizlerle paylaşmak istiyorum,
* Dijital dünyada 2020’de 24 milyar cihaz birbirleriyle bağlantılı hale gelecek.
* Dünyadaki e-ticaret hacmi 1.5 Trilyon Dolara ulaştı. Türkiyede bu rakam 2013 verilerine göre 14 Milyar Tl. Toplam perakende sektöründeki payı ise yüzde 2 civarlarında. Yani daha gidecek çok yolumuz var.
* Ülkemizde 37 milyon internet kullanıcısı bulunmakta. Facebook üye sayısı ise 36 milyon. İlginç bir istatistik.
* Türkiyede 2014’te internetten en az bir kez alışveriş yapmış olanların sayısı 12 milyondan fazla.
* Ülkemizde her 100 kişiden 32’si girişimci olmak istiyor. Bu oran gelişmiş ülkelerde sadece %14.
* Her yıl 295bin civarında yeni girişime imza atılıyor, ancak yıl sonunda bakıldığında 98 bin artış olduğu görülüyor. Bu rakam bize, yıl içerisinden 200bin civarında işin kapandığını göstermektedir. Konferansda TEB Girişim Evi hakkında anlatılanlar da oldukça dikkat çekiciydi. Teminatsız 500bin TL’ye kadar kredi imkanı ise en can alıcı noktayı teşkil ediyordu.

 

E-ticaret modeliniz ister B2B ister B2C olsun, sosyal medya en önemli çıkış noktanız olacaktır. Bir ürün yada fikri, hazırlamış olduğunuz bir websitesi üzerinden potansiyel müşterilerinize ulaştırabilmek için sadece geleneksel medyaya reklam vermeniz yeterli olmayacaktır. Düşük maliyet, doğru hedefleme, hızlı etkileşim, geri dönüşüm vb bir çok açıdan değerlendirildiğinde sosyal medyanın geleneksel medyanın yerini aldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Kullanıcı açısından konuya baktığımızda ise; nüfusumuzun %44’ünün günde ortalama 2.5 saatini sosyal medya başında geçirdiğini de dikkate alırsak sosyal medyanın hayatımızın her alanında olduğu gibi müşteri potansiyeli anlamında iş alanında da önemli yer kapladığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

 

Bizzat bu işi yapmayacak ve dışarıdan  bu hizmetleri alacak dahi olsanız, konuya hakim, bilgi sahibi biri olabilmek adına sosyal medya uzmanlığı sertifika programları da sizler için biçilmiş kaftandır. Hemen hemen her konuda olduğu gibi ülkemizde bu alanda da çok sayıda baştan savma eğitim mevcut. Bu eğitimler ancak ve ancak doğru/kaliteli eğitimciler ve kurumlar tarafından gerçekleştirildiğinde amacına ulaşabilmektedir. Nihai kararınızı vermeden önce eğitim detayları, dersler, eğitimciler hakkında araştırma yapmanızı önemle tavsiye ederim.
0 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)