Google Adwords – Yeni Başlayanlar İçin

Google Adwords – Yeni Başlayanlar İçin

#SosyalMedyaKampüsü Editör

Pınar Duman
#SosyalMedyaKampüsü Editör

Nedir bu Google Adwords? Ne işe yarar? Yeni başlayanlar nelere dikkat etmeli? Bu yazımız çok merak edilen fakat kurcalanmadan da öğrenilmeyen bu reklam platformu hakkında olacak.

Google Adwords Nedir?

Kısa ve özet olarak ana görevi; şirketinizi konunuzla alakalı  Google arama sonuçlarında en üstte göstermesini sağlamasıdır.

Aslında Adwords’un görevlerini sıralayacak olursak.

  • Google aramalarında öne çıkmanızı sağlar (Yukarıda da belirttiğimiz gibi)

Örnek olarak farz edelim ki, yeni, kendi halinde, herhangi bir yere reklamı olmayan ve organik olarak müşteri trafiği çeken e-ticaret sitenize daha fazla trafik almak istiyorsunuz. İşte bu durumda en önemli dijital reklam platformlarından biri olan Google Adwords devreye giriyor ve belirlediğiniz anahtar kelimelerle arama yapan kişilere reklamınızı gösteriyor, siz de sayfanıza tıklama başına ödeme yapıyorsunuz.

  • Youtube’de video reklamları vermenizi sağlar

Size görüntülü reklamlar, atlanabilir reklamlar ve bumper reklamları gibi çeşitli seçenekler sunarak Youtube’de  reklam vermenizi sağlar.

  • Gmail’de reklam vermenizi sağlar

Gmail’inizi açıp sosyal ve tanıtımlar bölümüne girdiğinizde en üstteki “Reklam ” ikonlu mailleri kullanıcılara göndermenizi sağlar.

  • Web sitelerde banner reklamı vermenizi sağlar

Kendi belirlediğiniz alanlardaki sitelerde reklamınızın banner halinde  gözükmesini sağlar.

Ne İşe Yarar?

Web sitenizin organik olarak trafik alması ve Google’de ilk sıralarda bulunması hem meşakkatli hem de uzun vadeli bir işlemdir. Organik olarak trafik almanız için içeriklerinizin özgün olması ve Google’nin  bu içeriklerinizin kullanıcılar tarafından faydalı olduğuna inanması gereklidir. Artı olarak web siteniz arama motoru optimizasyonunda da ( SEO ) iyi yol kat etmelidir.

Kabul edelim ki zamanımız artık çok değerli. Eğer siz de bekleme lüksünüzün olmadığı inancındaysanız ve dijital pazarlamada biraz kesenin ağzını açabilecek durumdaysanız,  Adwords’u kullanmanızın yardımı size gani gani olacaktır.

 Yeni Başlayanlar Nelere Dikkat Etmeli?

Adwords’un ne kadar kullanışlı olduğunu yukarda bahsetmiştik. Peki kullanırken nelere dikkat etmelisiniz? Bu platformu kullanmasını iyi bilmediğinizde, size artılardan çok eksileri sunabilir. Bu yüzden dikkatli olmanız gerekli durumların bir kaçını aşağıda sizinle paylaşıyoruz.

  • Anahtar Kelime Seçimleri

Anahtar kelimeleri seçerken, verdiğiniz hizmetle veya sattığınız ürünle alakalı olmalarına dikkat edip, artı olarak kelimelerin aranma oranlarını da göz önüne almanız gerekmekte. Bu konu hakkında Adwords’te bulunan “Anahtar Kelime Planlayıcı” bölümünden yardım alabilir ya da anahtar kelime üretici araçları kullanabilirsiniz.

Eğer ki kendi anahtar kelimelerinizi oluşturmak isterseniz. Size tavsiyemiz anahtar kelimeleri üç ana başlıkta toplamanızdır.

  1. Marka anahtar kelimeler: Örnek olarak telefon markasının adı ve model  ismi   bu başlık altında toplanabilir
  2. Jenerik anahtar kelimeler: Markadan bağımsız anahtar kelimelerdir.Yeni müşteri kazanımı için önemlidir. Örnek olarak “Cep telefonu”
  3. Rakip anahtar kelimeler: Rakip marka ve model adları bu alanda kullanılabilir. Böylelikle rakip firmayı incelemek isteyen kullanıcıya da reklamınız gözükebilir.

Anahtar kelimler belirlenip gruplandırıldıktan sonra her anahtar kelimenin başına artı koymanız gerekmektedir. Bu işleme sıralı eşleme denilmekte ve anahtar kelimeleriniz tam olarak ya da yakın varyasyonları aratıldığında reklamınızın gösterime girmesini sağlamaktadır.

Anahtar Kelime = bisiklet modelleri  ==> +bisiklet +modelleri (Jenerik anahatar kelimeye örnek)

Her anahtar kelime için Google’nin verdiği bir kalite puanı bulunmaktadır. Bu kalite puanı aşağıda belirteceğimiz ücret belirlemede de  rol oynamaktadır.Bu puanı etkileyen durumların en önemlileri, reklamın ve ulaşılan sitenin içeriğinin anahtar kelimelerle uyumu, alakası ve CTR (tıklama oranı) dir.

Kısaca    Kalite  Skoru = Anahtar kelime + Reklam Metni + CTR

 Not: Anahtar kelimeler sezonsal olarak değişebilir. Dönemsel olarak tekrardan üzerlerinden geçilmelidir.

  • Hedef Kitlesi Belirleme

Doğru kullanıcıyı doğru reklama çekmek Google’nin en önemli niyetidir. Bu nedenle hedef kitlesi segmentasyonlarını iyi belirleyerek gerçek hedef kitlelerinize doğru anahtar kelimelerle ulaşmasını sağlamanız gerekmektedir.

Örnek olarak ;

  • Reklamın gözükeceği alanın belirlenmesi. Örn: Türkiye
  • Hangi dillerde gözükmesi Örn:Fransızca,İngilizce,Türkçe dillerinde Google’ı kullanan kullanıcılara gözükmesi.
  • Cinsiyet
  • Yaş aralığı
  • İlgi alanları
  • Kampanya , Reklam Grupları ve Reklamları Belirleme

Her reklamın bir reklam grubu  ve her reklam grubunun bir kampanyası olması gerekir. Reklam grupları, reklamları organize etmenize ve hedef kitleleriniz belirilmenizde yardımcı olur. Anahtar kelimelerinizi bu gruplarla alaka durumlarına göre girebilirisiniz (Marka, Jenerik, Rakip)

Bir şampuan kampanyasının altında18 – 45 yaş Kadın hedef kitleli ve 18 – 45 yaş Erkek hedef kitleli olarak iki ayrı grup seçip, bu grupların altında da reklamınızı oluşturabilirsiniz. Reklam bölümünde reklam içerikleri ve görselleri oluşturulmaktadır. Google ‘nin  bize tavsiyesi her reklam grubu altında en az üç reklam metninin olması gerektiğidir.Adwords Şema

  • Ücret Belirleme

Her tık başına ödenen ücreti belirlemeniz doğru şekilde olmalı. En yüksek ücreti vermeniz sizi her sayfanın başında olacağınız anlamına gelmemeli. Arayıcıların da doğru sonuca ulaşmaları Google için  çok önemli. Ayrıca gereksiz trafik alarak, fazladan ödeme yapmak istemezsiniz.

Ücretlendirmeyi reklam grubunuzu oluştururken yapmanız gerekecektir. Aslında Google sizi bu bölümde bir çeşit seçtiğiniz anahtar kelimeler ve hedef kitlelere göre açık arttırmaya sokmaktadır. Aramada hangi reklamların ve hangi sırada olacağını bu açık arttırma belirler. Uyumlu anahtar kelimelere sahip firma ve rakipleri bu açık arttırmada ödedikleri fiyata göre sıralanırlar. Tabi bu sıralamada skorunun da etkisi bulunmaktadır.

Yeni oluşturulan bir kampanyanın test sürüşünü 1 gün olarak belirlemenizi ve trafiğin ne kadar artığını bu süre zarfında izlemenizi tavsiye ediyoruz. CTR’si %5 -6 olan bir kampanyanın gözden geçirilmesi gerekmektedir.

Doğru anahtar kelimeler, doğru içerik ve doğru Adwords yönetimi ile web sitenize hızlı ve etkili bir şekilde trafik çekebilirsiniz. İyi bir Adwords yöneticisi olmak için Sosyal Medya Kampüsü’nün sağladığı adwords eğitimlerine katılmanız öneririz.

Kolaylıklar Diliyoruz…

48 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)