Hikaye Anlatıcılığının 22 Kuralı

Hikaye Anlatıcılığının 22 Kuralı

#SosyalMedyaKampüsü Editörü

Deniz Çerçioğlu
#SosyalMedyaKampüsü Editörü

Dünya’nın her yerinde, hem çocuklar hem de yetişkinler tarafından sevilerek  izlenen animasyon filmlerin yapımcısı olan Pixar, hikaye anlatıcılığının kurallarını açıkladı.

Pixar, günümüzün en yaratıcı ve dikkat çekici animasyon filmlerini yapmakta. “Oyuncak Hikayesi, Kayıp Balık Nemo, Arabalar, Canavarlar” gibi birçok başarılı animasyon filme imzasını atmış durumda. Güçlü animasyonların, iyi bir hikaye olmadan seyirciyi etkileyemeyeceğinin farkında ve bu nedenle hikayelerine oldukça önem veriyor.

Pixar’ eski storyboard sanatçısı Emma Coast, stüdyonun hikaye anlatım kurallarını Twitter hesabında paylaştı. Bu kurallar sadece Pixar hikayeleri için değil, kurgu içeren her yazım türü için geçerli.

İşte Pixar’ın yaratıcı hikaye yazım sürecinin kuralları;
TOY STORY 31-Bir karaktere başarılarından çok çabaları için hayran olursun.

2-Okuyucunun ilgisini neyin çektiğini aklında tut, bir yazar olarak yazması eğlenceli olan şeyleri değil. İkisi birbirinden çok farklı olabilir.

3-Temaya uygun yazmaya çalışmak önemlidir fakat hikayenin gerçekten ne hakkında olduğunu ancak bitirdiğinde görürsün.Şimdi tekrar yaz.

4-Bir zamanlar ______ vardı. Her gün _________. Bir gün ________. _______ yüzünden.  Bunun sonucunda ________. Ta ki en sonunda _______.

5-Sadeleştir.   Karakterleri birleştir. Dolambaçlı yolları atla. Değerli şeyleri kaybediyormuş gibi hissedebilirsin fakat bu seni özgürleştirir.

pixar

6-Karakterin neyde iyi ve rahat? Karşısına tam tersi durumları çıkar. Onlara meydan oku. Bakalım bununla nasıl başa çıkacaklar?

7-Gelişme kısmını yazmadan önce sonuç kısmını belirle. Gerçekten. Hikayenin sonunu yazmak zordur,  bu kısmı öne al.

8-Hikayeni bitir. Mükemmel olmasa bile üzerinde daha fazla durma. İdeal bir dünyada ikisini de yapabilirsin ama devam et.  Gelecek sefere daha iyisini yap.

9-Tıkandığın zaman, bir sonraki adımda nelerin olamayacağının listesini yap. Çoğu zaman seni tıkanıklıktan çıkaracak materyaller burada ortaya çıkacaktır.

10-Sevdiğin hikayeleri ayrıntılı olarak incele. Onlarda beğendiğin  şeyler senin  parçandır; hikayeni  kullanabilmen için önce bunu bilmen lazım.

pixar

11-Hikayelerini kağıda geçirmek, onları düzeltmeye başlamanı sağlar. Ne kadar mükemmel bir fikir olursa olsun, aklında kaldığı sürece onu kimseyle paylaşamazsın.

12-Bulduğun ilk fikri kafandan at. Sonra ikinciyi, üçüncüyü, dördüncüyü, beşinci fikri de öyle – bariz olan her şeyi bir kenara at. Kendini şaşırt.

13-Karakterlerinin fikirleri olsun. Pasif/uysal bir karakter yaratmak sana sempatik gelebilir fakat bu seyirciyi zehirler.

14-Neden bu hikayeyi anlatmak zorundasın? Hikayenin beslendiği, senin içinde yanan o büyük inanç ne? İşte hikayenin kalbi bu.

15-Eğer hikayedeki karakter sen olsaydın, ne hissederdin? Dürüstlük ve samimiyet, inanılması en güç durumlara bile gerçeklik kazandırır.

Pixar hikaye

16-Riskler neler? Karakterini desteklenmek için bize bir neden vermelisin.  Başaramazlarsa ne olur ? Tüm ihtimalleri karşına al.

17-Hiçbir iş boşa gitmez. Eğer şu anda işe yaramıyorsa bırak ve devam et. İleride mutlaka kullanışlı olacağı bir yer çıkacaktır.

18-Kendini tanımak zorundasın;  Yaptığın en iyi işle, “öylesine” yaptıkların arasındaki farkı bil. Hikaye sınamaktır, arıtmak değil.

19-Kahramanların başını belaya sokan tesadüfler harikadır. Onları beladan kurtaran tesadüfler ise sadece hile yapmaktır.

pixar arabalar

20-Alıştırma yapın: Sevmediğiniz bir filmin ana unsurlarını belirleyin. Filmi sevebilmeniz için onları nasıl düzenlerdiniz?

21-Durumunu ve karakterlerini tanımlamak zorundasın, “süper” yazıp geçemezsin. Süper yazmak için ne yapmalısın?

22-Hikayenin özü ne? Olabilecek en kısa açıklaması ne? Eğer bunu biliyorsanız, hikayenizi buradan inşa etmeye başlayabilirsiniz.

0 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)