İnternet, Sosyal Medya ve Mobil Kullanım İstatistikleri 2017

İnternet, Sosyal Medya ve Mobil Kullanım İstatistikleri 2017

#SosyalMedyaKampüsü Editör

Selman Babayiğit
#SosyalMedyaKampüsü Editör

Dünyanın en hızlı büyüyen bitkisinin bambu olduğunu biliyordum ama bu bitkinin en ilginç özelliği 5 yıl boyunca filiz vermemesiymiş. Toprak altındaki 5 yıllık gelişiminden sonra büyümeye başlayıp çok kısa bir süre içinde metrelerce uzunluğa ulaşıyormuş. Bazı araştırmalarda günde 91 santimetre uzadığı saptanmış hatta. Konumuzla ne alakası var demeyin. Biraz da internetin gelişimine bakalım.

1994 yılında 110 ülkede 25 milyon kullanıcısı vardı internetin. Şimdi ise dünya nüfusunun %54’ünden fazla neredeyse 4 milyarlık bir kullanıcı sayısından bahsediyoruz. Çok değil birkaç sene önce telefon ve internet kullanımından şikayet eden ebeveynlerin çok büyük bir kısmı da artık internetten vazgeçemiyor. Dijitalde yaşanan devrim öyle hızlı ilerledi ve büyüdü ki artık her gün hızla değişen ve büyüyen bir istatistikler bombardımanı altındayız.

Bir bambu bitkisi günde neredeyse 1 metre uzayabiliyorsa sosyal medya ağlarına da saniyede 18 kişi katılıyor.

Konuya girmeden önce uyarayım. Yazı boyunca 19 kere “oran” kelimesine maruz kalıp, 41 kere “%” işareti göreceksiniz. 13 kere “veri”, 19 kere “sosyal medya” ve 19 kere “internet” de cabası.

“Digital in 2017 Global Overview” İstatistikleri: Dünya genelinden internet, sosyal medya ve mobil kullanım verileriInternet-Sosyal-Medya-ve-Mobil-İstatistikleri-2017-2

Her yıl We Are Social dünyayla kapsamlı bir dijital rapor paylaşıyor ve yıllık rakamlarla dijitaldeki bu hızlı büyümenin şahidi oluyoruz. Bu istatistikler çok önemli verilere ulaşmamızı sağlarken artık dünya nüfusunun yarısından fazlasının internet kullandığını da gözler önüne sererek önemini kanıtlıyor. Bir diğer çok önemli istatistik ise bu web trafiğinin yarısından fazlasının mobilden sağlanıyor olması. Yazımın devamında bundan sıkça bahsedeceğim. Sosyal medya kullanımındaki artış ise daha da şaşırtıcı. 1 yıl içerisinde %20’lik bir büyüme var.

Artık dünya nüfusunun üçte biri sosyal medya kullanıcısı.
Internet-Sosyal-Medya-ve-Mobil-İstatistikleri-2017-3

Rakamlarla açıklamak gerekirse;

Oran dünya nüfusunun %37’si ve bu sayı 2 milyar 800 milyonu buluyor. İnternet kullanıcıları 2016 yılına göre %10 yani 350 milyon artış gösterirken, aktif akıllı telefon kullanıcılarında %30’luk bir artış var, bu da neredeyse 600 milyonluk bir artış demek.Internet-Sosyal-Medya-ve-Mobil-İstatistikleri-2017-4

Global Overview istatistiklerini incelerken bir başka önemli bir ayrıntı daha gözüme çarptı. Dark Social’daki yükseliş. Burada Dark Social’a bir parantez açmam gerek. Takip edilemeyen web trafiğini tanımlayan bu terim Whatsapp paylaşımlarını, e-mail ve sms vb.ortamlarda yapılan paylaşımları kapsıyor. Hani bir yazı okur veya video izler sonra Whatsapp grubumuzdaki arkadaşlarımızla paylaşmak isteriz ya. Kopyalar, yapıştırır ve göndeririz. İşte ordan gelen trafik takip edilemiyor ve buna da dark social deniyor. Bir araştırmaya göre dark social’da yapılan paylaşımların oranı %85 gibi çok yüksek bir orana sahip. E o zaman kapatalım bilgisayarın ekranını hiç devam etmeyelim Global Overview yazımıza değil mi? Hayır. Dark social da markalar için çok önemli ayrı bir mecra. 4129Grey’de Dijital İletişim Grup Başkanı Ali Erkurt’un dark social’a yönelik önerilerine buradan ulaşabilirsiniz. ( http://alierkurt.com/dark-social/ )

Konudan çok fazla sapmadan geri dönüyor ve yazıma devam ediyorum ama öncesinde şuna da parantez açmam gerekir. Dünya nüfusunun %20’si geçen ay online alışveriş yaptı.

Bir sonraki çok önemli veri videoların yükselişi. Geçen yılda çok önemli bir yükselişe sahip olan videolar bu yılda aynı hızla yükselişini sürdürüyor. Video izlenmeleri ve video reklamlar dijitalde çok önemli bir yere sahip artık ve sanırım önümüzdeki yıllarda teknolojinin de gelişimiyle  pastanın çok daha büyük bir kısmına sahip olacak.Internet-Sosyal-Medya-ve-Mobil-İstatistikleri-2017-5

Bölgelere göre internet kullanımına bakarsak en yüksek oranların %88 ve %84 ile Kuzey Amerika ve Batı Avrupa’da olduğunu görüyoruz. En düşük kullanım oranları ise %29 ve %33 ile Güney Afrika ve Güney Asya. Ülkelere göre baktığımızda ise en yüksek oran %99 ile Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait. Sırasıyla İzlanda, Norveç ve Lüksemburg takip ediyor. Türkiye ise %60’lık bir internet kullanımı oranına sahip. Dünya genelinde bu oranın %50 olduğunu da hatırlatmak isterim.

Internet-Sosyal-Medya-ve-Mobil-İstatistikleri-2017-6

Mobil üzerinden web trafiğini henüz 2012 yılında %10 civarında seyrederken 2017 yılında %30’luk bir artış ile %50’nin üzerine çıktı. Bilgisayar kullanımı oranı ise %45 civarında ki bu da geçen yıla göre %20’lik bir düşüş demek. Bu veriler de web sitelerinin, markaların mobil cihazlara daha çok önem vermesi gerektiğini, uyum sağlamasını ve mobil platformlara uygun pazarlama stratejileri yapmaları gerektiğini gözler önüne seriyor. Bu arada Türkiye’deki web trafiğinin de %61’i mobil cihazlardan sağlanıyor.

Global Overview verilerinin sosyal medyayı ilgilendiren kısmına geldiğimizde 2017 yılı verilerine göre toplam sosyal medya kullanıcılarının sayısı 2 milyar 789 milyon. 2016’ya göre %21’lik bir artış söz konusu bu da dünya nüfusunun artık %37’si sosyal medya kullanıcısı demek. Kullanıcıların %91’i yani 2 milyar 549 milyonu her gün mobil cihaz üzerinden sosyal medyaya erişim sağlıyor. Bunun da dünya nüfusuna oranı %34. En popüler sosyal ağ ise geçen 10 yılda da olduğu gibi Facebook.Internet-Sosyal-Medya-ve-Mobil-İstatistikleri-2017-7Bölgelere baktığımızda %66 ile en yüksek orana Kuzey Amerika sahipken, ülkelere göre baktığımızda Birleşik Arap Emirlikleri %99 ile en çok sosyal medya kullanımı oranına sahip.

Bu yıl sosyal medya kullanımı oranında en büyük yükseliş de Küba’ya ait. %368’lik bir yükseliş. Bu büyümede ilgili verilerin zamanında ve doğru bir şekilde raporlanmasının da etkisi var tabii ki ama Küba’daki insanların internet ve sosyal medyaya daha iyi erişebilmeye başladıkları da açık.

Artık tüm dünyada insanların sosyal medyada daha çok vakit harcadıkları da bir gerçek. Her gün ortalama 2 saat 19 dakika. Filipinler 4 saat 17 dakikalık bir ortalamayla en yüksek orana sahip..

Facebook ve mesajlaşma uygulamaları olan Facebook Messenger ile Whatsapp’dan sonra en çok günlük kullanıcıya sahip olan ağ Youtube. Youtube aynı zamanda arama motoru olarak Google’dan sonra 2. sırada ve çok hızlı bir yükselişe sahip. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi video içeriklerin yükselişi mi Youtube’a yaradı yoksa Youtube mu video içeriklerinin yükselişini sağladı bilmiyorum ama bu yükselişin devam edeceği kesin diyebilirim. Facebook’un Whatsapp ve Instagram’a sahip olmasıyla şu an 4 milyar 370 milyon kullanıcıya sahip olması ve hala yükselişe devam etmesi zaten dünya genelindeki yükselişinde bir yansıması.

Artık dünyanın %66’sı yani yaklaşık 5 milyar insan cep telefonu kullanıyor. Dünya nüfusunun yarısı da bir akıllı telefona sahip. Bu da zaten daha önce bahsettiğimiz sosyal medya ve mobil internet kullanımındaki yükselişin en büyük sebebi.

Geçen yıl 1.6 milyar insan internetten alışveriş yaptı ve yaklaşık 2 trilyon Dolar harcadı.Internet-Sosyal-Medya-ve-Mobil-İstatistikleri-2017-8

Dijital In 2017 Türkiye İstatistikleri

Global Overview Türkiye istatistiklerine gelirsek 2016 yılında bir önceki yıla göre %10 artarak internet kullanan kişi oranı ülke nüfusunun %58 idi. 2017 yılında bu oran %60’a çıktı. Aktif sosyal medya kullanıcı ise geçen yıla göre 2 milyon artarak 48 milyona çıktı.

Ülkemizde sosyal medyayı mobilden kullanan kişi sayısı ise %17 oranında artarak mobildeki yükselişi de kanıtlıyor.Internet-Sosyal-Medya-ve-Mobil-İstatistikleri-2017-9

Bir kez daha kanıtlayalım;

Türkiye’de bilgisayar kullanımı %29 oranında gerileyip %36′ya düştü, mobil kullanımı ise %33 artarak %61′e çıktı.

Artık maillerimizi mobil cihazlar üzerinden kontrol edip, sosyal medya kanallarını mobil üzerinden ziyaret ediyoruz. Mobil üzerinden internette arama yapıp, şarkılarımızı da mobil üzerinden dinliyoruz.

Türkiye günde 3 saatini mobil üzerinden internette harcıyor.

Türkiye’de en çok kullanılan sosyal medya platformları ise sırasıyla Youtube ve Facebook. Bu iki popüler sosyal ağı Instagram ve Twitter takip ediyor. 5. sırada ise Whatsapp var. Geçen yıla dönüp bir bakarsak eğer Instagram büyük bir yükselişe sahip.

Türkiye’deki internet kullanıcılarının %55’i her gün, %24’ü her hafta video izliyor.

Yine mobil kullanım alışkanlıklarına bakarsak artık oyun oynamaktan çok (%43) video izliyoruz (%59).

Türkiye’nin online alışveriş verilerine baktığımızda ise %37 ile 30 milyon insanın internet üzerinden 5 milyar Dolar değerinde alışveriş yaptığını görüyoruz.

İnternetin ortaya çıkışı ve gelişimi bir olmadı. Fakat özellikle son 10 yıldır çok hızlı bir şekilde gelişiyor ve her yıl bu hızını arttırmaya devam ediyor.

Tıpkı bambu gibi. Alakasız değilmiş öyle değil mi?

Digital in 2017 Global Overview raporuna buradan ulaşabilirsiniz.

35 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)