Dinlenme Alışkanlığında Bir Yenilik: Podcast’in Öyküsü

Dinlenme Alışkanlığında Bir Yenilik: Podcast’in Öyküsü

Podcast, ses veya görüntüden oluşan program ya da ders gibi etkinlik kayıtlarını taşınabilir cihazlarda dinleme ve indirme olanağı ile, hayatımıza büyük bir kolaylık olarak girdi. Sözcük olarak podcast küçük kapsül anlamına gelen pod kelimesi, aynı zamanda iPod’un podu, ve broadcast (yayın)’in cast’inin bir araya gelmesi ile oluştu İlk olarak Apple ile karşımıza çıkan podcast uygulaması iPod için geliştirilmişse de kısa sürede benimsenmiş ve artık pek çok teknolojik alette kullanılabilir bir hale geldi.

Podcast’in Doğuşu

Fikir olarak podcastin doğuşu 2004 yılında eski MTV disk jokeyi Adam Curry’nin kendi internet radyosundaki bir program olan The Daily Source Code’da hayatta ilgi duyduğu şeyleri anlatması ile başlar. Ardından Curry’nin internetteki radyo programlarını iPod’una otomatik olarak indirmesini sağlayan iPodder adlı bir program yazması podcastin fikirsel olarak varlığını tam anlamıyla başlatmış olur. Tüm bu altyapıların hazırlanmasını sağlayan Adam Curry’nin pek çok platformda “Podfather” olarak anılması ise buna dayanır.

Kelime olarak ise podcastin ilk kullanımını ise 2004 yılında The Guardian gazetesindeki bir yazısında Ben Hammersley’den duyulur. Hammersley bu yazısında podcastin etkileşim olanağı ve indirme kolaylığı sağlamasına değinerek, podcasti kullanıcılar için  eşsiz ve pratik kılan nedenleri de dile getirir.

Fikirsel altyapısı bu gelişmelerle temellenen podcastin kullanımı ise, ilk olarak 2000’li yılların ortalarında ABD ve Kanada’da artar. Ardından bu kullanım Avrupa’ya sıçrar ve podcast özellikle medya kanallarında sıkça duyulur hale gelir.

Çalışma Prensibi

Kullanıcısı tarafından tercih edilen türe göre dünya çapında ses ve görüntü sağlayan bir sistem olarak podcasti geleneksel kanallardan ayıran ise çalışma prensibi olur. Podcast kullandığı RSS Feed ile yeni eklenen içeriklere ulaşmada büyük avantaj sağlar ve internet radyosu gibi klasiklerden farklı bir yere konumlanır.

Diğer kanallardan farklı olarak podcast sayesinde daha önceden yapılmış yayınlara her an ulaşılabilirken, yeni gelen her bölüm bilgisi de kullanıcıya iletilir. Bu bağlamda video, ses gibi kaynakların yeni bölümlere ulaşma kolaylığına sahip olmak için sadece istediğiniz podcastin kanalına abone olmak yeterlidir.

Başlangıçta sadece radyo yayınları için kullanılan podcastler zamanla konu açısından büyüme gösterir ve biçimsel noktada video podcastler ve zengin podcastler olarak da çeşitlenir. Popülaritesinden ödün vermeyen sesli podcastler hala birincil durumda kalırken .m4v veya mp4 biçimleri ile video podcastler kendi kullanıcı grubunu yaratır. Ses dosyaları ile birlikte gelen resimlerin bulunduğu zengin podcastler ise cihazlarda karşılaşılan sorunlar nedeni ile fazla kullanılamamaktadır.

Podcast’i Neden Seviyoruz?

Podcastlerin kısa zamanda bu kadar sevilmesi ve kullanıcı kazanmasının nedenleri ise şu maddelerle özetlenebilir:

1) Multitasking Olanağı

Multitasking, yani aynı anda birden fazla işlem yapmamız için olanak sağlaması, podcastin günümüz dünyasına uyumlanmasının baş nedeni oluyor. Trafikte beklerken veya yolda yürürken, ev işleri ile ilgilenirken, bisiklet sürerken yani herhangi bir işle meşgul olduğumuz her an kullanılabilir şekilde elimizin altında oluşu podcastleri günlük rutinimizin vazgeçilmezlerinden yapıyor.

2) Zaman ve Mekan Bağımsızlığı

Podcast oluşum itibari ile, kullanılan cihazlara indirildiğinden, çevrimiçi olma gereksinimi duymadan kullanıcısına erişim sağlayabiliyor. Talep edilen her mekanda dinleme veya izleme işlemini gerçekleştirmenin yanında öğelerin kayıtlı şekilde tutulması sayesinde zaman sınırlılığını da yok ediyor.

3) Hedef Kitleye Direkt Ulaşım

Podcastler konularına göre abonelerinin temel özelliklerini ortaya koyabiliyor. Konu başlığını adından dahi veren podcastler de, kendi dinamiği içinde yürütülen yayınlar ana fikrine bağlı kaldığı sürece özel bir çaba sarf etmeden abonelerini topluyor. Zaten belirli bir amaç için gelen izleyici/dinleyici, pasif konumda kalarak işlemini gerçekleştirdiğinden, podcast sadık kitlesini yine kendisi yaratabiliyor.

4) Üretim Kolaylığı

Podcast yayınlamak ücretsiz olarak gerçekleştirilebiliyor. Bilgisayar ve mikrofona sahip herkes dilediği içerikteki podcastini sunma imkanına sahip. Bu da podcast ağında üretimin sınırsızlaşması ve konularının çeşitlenmesine büyük olanak sağlıyor.

5 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)