Sanal Gerçeklik – Virtual Reality

Sanal Gerçeklik – Virtual Reality

#SosyalMedyaKampüsü Editör

Çiğdem Güler Çankaya
#SosyalMedyaKampüsü Editör

Evet, bu hafta ki konumuz Sanal gerçeklik yani Virtual Reality… Gerçek dünyadan sıkılıp, sanal dünyaya yöneliyoruz ama, bu sefer de onu, en gerçeğe uydurmaya çalışıyoruz 🙂 Belki de temelinde, canımıza zeval gelmeyeceğinden emin olarak, adrenalin duygusunu yaşamak yatıyordur. Olmadığımız bir yerde varmış gibi hissetme, olmayanı varmış gibi görme, duyma… 3D  gözlüklerin heyecanı daha dün gibi olsada, Sanal Gerçeklik Gözlükleri, 3D gözlüklerin papucunu dama attırmakta kararlı gibi görünüyor.

Günümüz Sanal Gerçeklik (Virtual Reality) gelişmelerine geçmeden önce bakalım bugünlerin temelleri nasıl atılmış.

İnsanoğlu 19. yüzyıldan itibaren aslında bugünlerin temellerini atılmaya başlamış. O dönemlerde yapılan 360 derece panoramik tablolar, sanalın içinde olma hevesimizin başlangıcını oluşturuyor.

1838’de, stereoskopik fotoğraflar ve görüntüleyiciler ile, ilk kez 2D görüntüden 3D görüntü hissi yaratıldı. Charles Wheatstone stereogram ile, iki boyutlu düz görüntüden veya görüntülerden göz yanılgısı yaratarak derinliği olan görüntüler elde etmeyi keşfetti. 1860 yılında Oliver Wendell Holmes da bu keşfi geliştirerek Stereoskopu icat etti ve yıllarca popülerliğini korudu.

Sanal-gerceklik1929’da Edwin Albert, yeni pilotlara, nasıl uçacağını öğretmenin en güvenli yolu olan ilk uçuş simülatörünü tasarladı ve kurdu. İkinci Dünya Savaşı’nda neredeyse tüm savaşçı uluslar tarafından kullanıldı.
1957’de Sanal Gerçeklik’in babası olarak kabul edilen Morton Heilig, Sensorama 3 boyutlu hareketli fotoğraf makinesini icat etti. Heilig İzleyicilerin koku, ses, görme, ve dokunuş gibi birden çok duyusunu aktive eden 5 kısa film üretti ve Telesphere Maske adlı ilk kafaya monteli ekranda izlemelerini sağladı. Telesphere Maskesi, Facebook’un Oculus Riftine çok benziyordu 🙂 Morton Heilig‘e Sanal Gerçeklik’in babası ünvanı durduk yere verilmedi. Telesphere Maskesi sonrası daha büyük kitleler için Exprerience Theatre’yi icat etti. Geniş, yarı küresel ekranda 3D hareketli görüntüler izletti.  Bu arada Heilig’i bu kadar anmışken, VR gelişiminde belirleyici etkisi olan, bilgisayar faresinin mucidi Douglas Engelbart’ı anmadan geçmeği içim el vermedi.

  1. yüzyılda elektronik ve bilgisayar teknolojisinin hızlı büyümesi ile sanal dünyada ki duyularımızın canlanması için atılan adımlar da ivme kazandı. 2017 yılına geldiğimiz de Sanal Gerçeklik cihazları ve uygulamaları hangi boyutlara taşınmış yazımızın devamında birlikte bakalım.

En baştan şunu beirtelim ki; Sanal Gerçeklik teknolojisi, hem maliyetli olduğu için, hem de kullanıcılar umdukları görüntü kalitesine ulaşamadıkları için aslında beklenen ilgiyi görmedi. Her ne kadar oyunu oynamıyor yaşıyor olsalarda, yüksek maliyetler ödeyip pixel görmek sanırım çok da hoşlarına gitmedi 🙂

VR Cardboard

Google tarafından, akıllı telefonlar için geliştirilen VR Cardboartlar, çok para harcamadan, Sanal Gerçeklik’i küçük de olsa deneyimlemek isteyenler için uygun bir çözüm.  Diğer Sanal Gerçeklik Gözlükleri ile aynı verimi almayı beklememeniz gerektiğinin altını çizelim 🙂

Mobil Sanal gerçeklik Gözlükleri

360 derece video ve fotoğraf seyretmek, 3 boyutlu film izlemek ya da VR oyun ve uygulamalar için kullanabileceğiniz mobil sanal gerçeklik gözlüklerini, piyasada çok farklı fiyat ve kalitelerde bulmak mümkün. Unutmayın ki aldığınız gözlük kadar sahip olduğunuz telefonun özellikleri de önemli. Sanal Gerçeklik gözlüğünüzü seçerken mobil cihazınızı destekleyen bir model seçmeniz gerekiyor. Çünkü her marka her mobil cihazı desteklemiyor.

Piyasa da bilinen birkaç Mobil Sanal gerçeklik gözlüklerini sizler için inceledik:

Fiit VR : 4″ ile 6.5″ arasında ki tüm akıllı telefonlara uygun. 102° derecelik FOV değeri ile en iyi görüş açısına sahip gözlük olma özelliğini elinde tutuyor.

Samsung Gear VR : Samsung ve Oculus’un ortak yapımı olan Samsung Gear VR, Galaxy S6, Galaxy S7, Edge, Edge S7 ve Note 5 modellerini desteklemekte. FOV (Field of View) yani görüş açısı 96°.

Vr Box : 3.5″ ile  6″ arasındaki jiroskop sensörüne sahip olan tüm iPhone ve Android telefonlar için uyumludur. FOV 85° – 95° aralığındadır.

Baofeng VR : 4.7″ ile 6″ arasında ki tüm akıllı telefonlara uygun. Kutunun içinden 60° ve 98° açılı iki farklı lens çıkıyor.

VR Shinecon : 6  inche kadar olan Android telefonları ve iPhone’ları tam olarak desteklemekte fakat 70° – 90° FOV değeri ile düşük görüş açısına sahip.

Kendinden Ekranı Olan ve Bir Kaynağa Bağlı Çalışan En iyi 5 Sanal gerçeklik gözlüğü

1) HTC Vive: Hareketli oyun imkanı sağlıyor olması, diğer VR gözlüklere göre bir adım önde olmasını sağlıyor. Oyunu kurarken kendi sınırlarınızı belirliyorsunuz ve o sınırlara yaklaştığınızda hafif bir duvar görüntüsü oluşuyor. Gözlüğün önünde duran kamera sayesinde bulunduğunuz ortamı da görebiliyorsunuz.  Kamera, kumanda üzerinden açılıp kapatılabiliyor. Ayrıca oyun oynayacağınız odanın köşelerine yerleştireceğiniz kameraları ile HTC Vive hareketlerinizi de algılayabiliyor. Bu sayede eğilip kalkmak ya da yürümek gibi eylemleri de gerçekleştirebiliyorsunuz. Toplam da 2160×1200 pixel ve 110 derecelik açı ile görüntü sağlıyor. HTC Vive kullanabilmeniz için bilgisayarınızın da güçlü bir konfigürasyona sahip olması gerekiyor.

2) Oculus Rift: Göz başına 1080×1200 pixel çözünürlüğe sahip Oculus Rift, entegre kulaklık sistemi ile 3 boyutlu ses deneyimi de sunuyor. Maalesef hareket halinde oyuna dahil olamıyorsunuz, oturduğunuz yerden oynamanız gerekiyor. Sadece kafa hareketlerine imkan veriyor. Yine Oculus Rift için de güçlü bir bilgisayar konfigürasyonuna sahip olmanız gerekiyor.

3) Sony Playstation VR : Fiyatı HTC ve Oculus’a göre daha uygun. Playstation 4’ü destekliyor. 3D ses teknolojisi var. Ayrıca üzerinde ki mikrofon ile çevirimiçi arkadaşlarınızla iletişim kurabiliyorsunuz. Playstation kamera, move kontrol cihazının yuvarlak kafasını takip ediyor ve sürekli oyunun merkezinde kalmanızı sağlıyor. Playstation VR’ı tam performans kullanabilmek için aksesuarlarını da almanızı tavsiye ediyoruz.

4) Microsoft Hololens : Sanal dünya ile gerçek dünyanın buluştuğu nokta. J Microsoft’un, Hololens gözlük üzerinde kullandığı ekranın çözünürlüğü, insan gözü ile aynı olan bir retina ekran. Bu ekranda oluşan görüntü aslında bir hologram değil, zira görüntünün gerçek dünyada bir karşılığı yok. Yani, gözlük takmadan odada bulunan biri bu görüntüleri göremiyor. Microsoft Hololens  kullanımında herhangi bir bilgisayar yada telefona ihtiyaç yok. İşlemcisini ve grafik arabimini üzerinde bulunduruyor. Windows Holographic işletim sistemi ile çalışıyor. Sanal-gerceklik-2.jpg

5) MSI VR : Sanal Gerçeklik Sistemlerinin, kullanıcı için sıkıntı yaratan durumlarından biri de gözlüklerin kablo ile konsol yada bilgisayara bağlanıyor olması. MSI VR firmasının VR teknolojisi için ürettiği sırt çantası şeklindeki bilgisayarı sayesinde kendinizi daha özgür hissedeceğinizi düşünüyorum.  İki adet pil, bilgisayarın enerji ihtiyacını karşılamaya yetiyor.Sanal-gerceklik-3.jpg.png

Bir sanal gerçeklik gözlüğüne sahip olduğunuzu varsayıyor ve o gözlüklerle girebileceğiniz bir kaç öneri yapmak istiyorum 🙂

Arizona Sunshine : Eğer benim gibi, Walking Dead dizisinden dolayı zombilerden bıkmadıysanız, bu oyun tam size göre. Zombi oyunlarının en iyilerinden biri, korku ve adrenalin yaşatmak için sizi dünyasına bekliyor 🙂 HTC Vive ve Oculus Rift için satışta.

Space Pirate Tranier :  Uzay ve savaş oyunlarını severler buraya. HTC Vive ve Oculus Rift için satışta olan ve çok olumlu eleştiriler alan oyun ile uzayda savaşmanın heyecanını yaşayacaksınız. Keşke tüm savaşlar Sanal dünyalarda kalsa 🙂

TheBlu : Okyanusların ve denizlerin en derinlerine belgesel tadında dalmak isteyenlere tavsiyemdir. Okyanusların dibinde, deniz canlıları ile burun buruna gelme hissini yaşatabilmek için HTC Vive ile satışta.

Tilt Brush : Oculus Rift için satışta olan oyun sanat severlerin gönlünü feth etmiş durumda. Tilt Brush ile odanız tuvaliniz, paletiniz hayal gücünüz olacak.

Raw Data : Dünyayı ele geçiren bir hacker grubun içine sızıp onları etkisiz hale getirmek ister misiniz? Cevabınız evet ise, o zaman HTC Vive ve VR Games ile satışta olan ürünü kaçırmayın 🙂

Bu muhteşem teknolojide emeği geçen herbir insana teker teker teşekkür ediyor, hayalim olan hologram teknolojisinin videolara ve fotoğraflara girmesi için daha çok çalışmalarını rica ediyorum 🙂

 

 

13 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (1)

MÜŞFIK

12 Jun 17

güzel bir derleme teşekkürler :)