Sosyal Medya Uzmanı Neler Yapar?

Sosyal Medya Uzmanı Neler Yapar?

Bir Sosyal Medya Uzmanı’nın görev tanımını yapmak aslında hiç de zor değil. Ancak uygulama zamanı geldiğinde sahip olmanız gereken, adı konmamış ve biraz da kuytuya saklanan pek çok beceri işin içine giriyor…

Dilerseniz sektörel beklentinin hızlı bir tanımını yapalım ve sonra asıl heyecanlı kısmına, yani bir Sosyal Medya Uzmanının sahip olması gereken en temel özelliklere gelelim.

  • Rekabet temelinde kıyaslama, platform belirleme, kitle oluşturma ve iletişim kurma gibi yollarla sosyal medya stratejisi inşa etmek ve yürütmek.
  • Anlamlı bağlar kurmak ve topluluğun harekete geçmesini sağlayacak içerik sağlama, düzeltme ve paylaşma (özgün metinler, görseller, video ve HTML)
  • Her platformda görünürlüğü artırmak üzere kurum sayfalarını kurmak ve optimize etmek.
  • Sosyal topluluklarda kullanıcı tarafından oluşturulan içeriklerin kurum politikasıyla uyumlu olmasına çalışmak.
  • Editoryal takvim ve yayınlama programlarını oluşturmak.
  • Data, metrik ve performansları takip etmek. Veriler doğrultusunda sürdürülebilir ilerlemeye destek sağlamak.
  • Müşteri ilişkileri, satış, halkla ilişkiler vb departmanlar ile işbirliği yaparak İtibar Yönetimi, Konumlandırma gibi alanlarda çalışmak.

SAHİP OLMANIZ GEREKEN ÖZELLİKLER

Bana sorarsanız bu tam anlamıyla bir kişisel gelişim macerasıdır. Kendinizi ve kitlenizi tanıma yolundaki dinamik süreçte değişkenliğe ve gelişime açık ve istekli olmayı gerektirir.

  • Dinlemeyi Öğrenin

İletişimin iki temel kuralından biri dinlemeyi bilmektir. Özellikle sosyal medya gibi son derece dinamik bir iletişim yapısının içinde kitlelerin konuştuğu konuları duyabilmek ve deşifre edebilmek tüm iş planınızı ve stratejinizi etkileyebilir. Nabız tutabilmek ve sağlıklı iletişim kurabilmek için öncelikle dinlemeyi öğrenmeliyiz. Hem sokakta, hem dijital dünyada.

  • İlişki Uzmanı Olun

Sosyal olmak ve sosyal kalmak, kitlenizle ilişki kurmanızı ve bu ilişkiyi korumanızı gerektirir. Bağlantılarınızı sürekli çeşitli şekillerde beslemelisiniz. Takipçilerinizle ilişkinizi her geçen gün yüksek bir seviyeye çıkartın. Onları tanımaya çalışın. Size yaptıkları geri bildirimleri önemseyin. Yalın ve rahat bir ilişki kurun.

  • İçinizdeki Yazara Bir Şans Verin

Sosyal ağların hemen hepsi, yazarken belli limitte bir alan kullanmamıza izin verir. Bu da Sosyal Medya Uzmanı olma yolunda başa çıkmanız gereken zorluklardan biridir. Kısa mesaj yazma konusunda her an kendinizle yarışmanız ve kendinizi aşmanız gerekir.

Eğer bir Haiku Ustası (3 kelime ile yazılan Japon şiir sanatı) olma yolunda hiç umudunuz yoksa blog açmayı düşünebilirsiniz.

Elbette bir blogger’ın da sahip olması gereken bazı özellikler var. Örneğin, her sektör için yazabilmelisiniz. Hem teknik, hem pratik hem de duygusal olmanız gerekebilir. Okuyucuları bir yandan gerçeklerle tokatlarken, diğer yandan dizlerini döve döve gülme krizlerine girmelerini sağlaya bilmelisiniz. Ve bunu kendiliğinden oluyormuş gibi doğal yapmalısınız.  Kolay gelsin. 🙂

  • Görüntü Yönetmeni Olun

Tek görsel ile anlamlı bir mesaj vermek için ödüllü fotoğrafçı olmanız gerekmez. Sadece ne söylemek istediğinizi net olarak bilin ve bu mesajı düşünürken karşınıza çıkan görsellerin ruhunu ve mesajınızla ne kadar uyumlu olduklarını hissetmeye çalışın.

Ayrıca bulduğunu kullanan bir sosyal pazarlamacı olmak yerine kendi basit işlerinizi görebileceğiniz birkaç software ve aplikasyon hakkında bilgi edinirseniz de iyi olur. Kim bilir, belki de ufak tefek manipülasyonlar ile içinizde uyuyan dev görüntü yönetmenini uyandırabilirsiniz.

  • Sosyal Medya Aritmetiği

Eğer böyle bir beceriniz yoksa puslu havada el yordamıyla yol bulmaya çalışmak yerine, hangi içeriğin işe yarayıp yaramadığını size ölçümlemeler doğrultusunda net olarak söyleyebilecek bir uzmanla çalışın. Kitleniz üzerinde neyin, nasıl etki yarattığını bilin ki, markanızı doğru konumlandırarak başarıya ulaşabilin.

  • İpteki Cambaz Olun: Risk Alın.

Kitlelerle iletişim kurmak risk yönetimi yapabilmeyi gerekir. Sosyal medya öylesine güçlüdür ki, sizi bir anda tepeye taşıdığı gibi, tek paylaşım yüzünden 1001 parçaya ayırarak suların dibine de gömebilir. Pro-aktif dinleyiciler olun, havayı koklayın, üzerinize neyin gelmekte olduğunu hissetmeye, hızlı ve yerinde tepkiler vermeye çalışın. Markanızı her ne pahasına olursa olsun koruyun, krizi olumluya çevirmek ve güvenirliğinizi artırmak adına neyiniz varsa ortaya koyun. Yani sosyal medyasını yönettiğiniz markanın tam da kendisi olun.

  • Startejik Düşünün:

Stratejik düşünme yeteneği, olmazsa olmazınız. Bu beceri doğal yeteneğinizin yanı sıra bolca çalışmayı ve deneyim edinmeyi gerektirir. Sosyal medya hedeflerinizin diğer iş hedefleriniz ile aynı yönde ilerlediğinden emin olun ve onları ve marka iletişim stratejilerinizin içine nasıl entegre edeceğinizi bilin.  (Sun Tzu’nun Savaş Sanatı eserine göz atmanızı tavsiye ederim)

  • Çılgın Bir Sosyal Mucit Olmaktan Korkmayın

Tıpkı alışık olduğumuz klasik pazarlama çalışmaları gibi, sosyal pazarlamanın da kesin çizgileri, uyulması gereken mutlak kuralları yoktur. Özgün ve özgürdür. Bu da sürekli bir yenilenme ihtiyacı doğurur. İşte tam da bu noktada cesur olmalısınız. Aklınızda uçuşan fikirlere çelme takmayın. Dinamik, yaratıcı ve iyi analiz yapan bir uzman olarak, kendiniz kadar başkalarının da ufkunu açabilirsiniz. Elinizin altındaki mecraya hakim ve işbirliğine açık olun.

Tüm bunlar ilginizi çekiyor ve ‘bende eksiği yok, fazlası var’ diyorsanız, #SosyalMedyaKampüsü eğitimlerine katılabilirsiniz.

Neden Sosyal Medya’nın bir sonraki gurusu siz olmayasınız?

46 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)