Türkiye’nin Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Alışkanlıkları

Türkiye’nin Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Alışkanlıkları

#SosyalMedyaKampüsü Business Development Director

Gözde Elönü
#SosyalMedyaKampüsü Business Development Director

Henüz birkaç yıldır hayatımızda olan sosyal medya,  tanıştığımız günden bugüne yepyeni özellikler kazanarak, ilk zamanlardaki modellerini geride bırakıp yeni formlarıyla bizlerle. Bu mecraların çok genç olması gelenekler üretmesine henüz imkan vermese de durum biraz daha farklı ilerliyor.

Dünya gittikçe daha bağlantılı bir hal alıyor. 21.YY’da yaşayan insanların sabah ilk eylemlerinin bu kadar bağlantılı olacağını kimse öngöremezdi sanırım. Dünyanın herhangi bir eyaletinde yaşayan birinin hikayesini, bırakın aynı şehri aynı köyde yaşarmışcasına bir başka uçta yaşayan insanla etkileşime sokması, sosyal medyanın hayatlarımızdaki etkisini giderek ciddi boyutlara taşıyor. Bu durum ticaretteki pazarlama trend ve marka davranışlarını da etkiliyor haliyle.

Bugün ki global reklam pastasının dilimlerini biraz incelediğimizde gördüğümüz şu ki Facebook, Twitter, Snapchat, İnstagram, LinkedIn, Pinterest ve daha sayamadığım nice sosyal mecranın reklam hacimleri global reklam harcamalarının %30’unu aşan bir paya sahip.  State of Social Marketing 2016 raporuna baktığımızda, Interbrand 100 şirketlerinin tamamı Twitter’da, %99’u Youtube’da, %97’si Facebook’ta, %94’ü Instagram’da  ve %87’si Google+’da hesaplarını aktif olarak kullanıyorlar.

Yeni jenerasyonun bize getirdikleri…

Markalar bu mecralarda buluşmak istedikleri hedef kitle modeline göre varlıklarını konumlandırıyor, iletişim şekillerini belirliyor. Yani marka tarafında bu konumlandırmayı aslında tüketici belirliyor diyebiliriz. Sosyal medya da ki iletişim şeklimiz de tüketici beklenti ve davranışlarıyla değişimini sürdürüyor. İlk zamanlar yazıyla ifade edilen bireysellik, yerini artık görsellere, GİF’lere, videolara ve hatta canlı yayınlara doğru değiştirmiş durumda. Bu trendin ana sebebi ise geleceğin tüketicileri olacak yeni jenerasyonlar.  Algı süreleri kısa olan bu jenerasyonlar daha dinamik iletişim modellerinden hoşlanıyor diyebiliriz.

Önceleri bir anımızı paylaştığımız sosyal medya mecraları, tüketicilerin anılarını hikayeleştirilebilen videolara dönüştürmeye başladı. Bu trendi ilk yakalayan mecralar Snapchat ve Instagram olurken, en fazla kullanıcıya sahip olan Facebook geride kalmış durumda. Sosyal medya mecralarının ilki olmasa da büyük bir çığır açarak 12 yıldır hayatımızda olan Facebook’un, doygunluk seviyesine ulaşması ve büyüme hızını yitirmesi de başka bir ticari gerçek. Facebook’un geleceği, yeni jenerasyonun bu gibi ihtiyaçlarına nasıl cevap vereceği yle şekillenecek.

Türkiye’de bundan 3-4 yıl öncesinde dijital tüketicilerin ortalama 3 sosyal medya hesabı bulunurken, artık bu rakamlar 6-7’lere çıkmış durumda. 16-24 yaş aralığında ki gençlerin bu trendin başını çektiğini gözlemliyoruz. Yetişkin bireylerin de Facebook’un dört servisinden en az birini kullandıklarını söylemek mümkün. Bu tablo bize dijital tüketicilerin yaratıcılıklarını ve bireyselliklerini en iyi ifade edebilecekleri ortamı sağlayan mecralara kaydıklarını gösteriyor.

GlobalWebIndex.V01BGlobalWebIndex’in sosyal networking  trendlerine göre 2016 son çeyrek raporunda, Türkiye’de birey başına ortalama dokuz sosyal medya hesabı mevcut. 42 milyonluk aktif sosyal medya kullanıcısının mecra tercihleri şu şekilde:  Facebook tüm dünyada olduğu gibi, bizim ülkemizde de %32 oranla en aktif kullanılan mecra. Whatsapp % 34, Facebook Messenger %20, Twitter % 16, Instagram %15 oranında gidiyor.

Türkiye’nin Rakamlarla Dijital Fotoğrafı

Ülkemizde medya tüketimi her zaman yoğundu. Televizyon karşısında bizim kadar vakit geçiren başka bir memleket zor bulunur. Bu alışkanlığımız internet ortamında geçirdiğimiz süre zarfı içinde geçerli oldu diyebiliriz.

Global Web Index 4. Çeyrek 2015 ve We Are Social Digital in 2016 verilerine göre;

  • Laptop, tablet veya pc gibi ürünlerle ortalama internet kullanımımız 4 saat 14 dakika.
  • Mobil telefondan günlük ortalama 2 saat 35 dakika internet kullanıyoruz.
  • Herhangi bir cihazdan günlük ortalama sosyal medya kullanımı 2 saat 32 dakika.
  • İnternet kullanıcılarının günlük ortalama TV seyretme süresi 2 saat 18 dakika.

Büyüme Oranlarımız Ne Durumda?

BM, US Census Bureau InternetWorld Stats, Facebook, GSMA Intelligence ve We Are Social Digital in 2016 verilerini derlediğimizde edindiğimiz rakamlar şu şekilde; Aktif mobil sosyal medya sayısı %13, internet kullanıcısı %10, aktif sosyal medya sayısı %5 ve mobil abone sayısı %2 oranında büyüme göstermiş.

Neden İnternet Kullanıyoruz?

İnternet ortamına elimizi attığımız anda %82,4 oranında sosyal medya hesaplarımıza bağlanmak gibi bir alışkanlığımız var. Bunu takip eden oranlar ise şu şekilde devam ediyor; Video izlemeye %74,5 , gazete, dergi veya haber okumak için %69,5, sağlıkla ilgili bilgi edinmek ve araştırmak için %65,9, mal ve hizmetlerle ilgili bilgi almak için %65,5 oranında internet kullanıyoruz.

İnternette En Çok Tercih Ettiğimiz Alışveriş Ürünleri Neler?

Türkiye İstatistik Kurumu, Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması 2016 verilerine göre, 2015 Nisan ayı ve 2016 Mart ayı tarihleri arasında, internet alışveriş tercihlerimizin %60’ını giyim ve spor malzemeleri almış. Seyahat bileti ve araç kiralamada ise %29,7, Ev Eşyası %25,8, Elektronik Araçlar %21, Gıda Malzemeleri ve Günlük Gereksinimler ise %19,8 oranında alışveriş alışkanlığımızı oluşturmuş.

İncelediğim rapor ve istatistikler sonucu derlediğim bu yazının, sizlere fayda sağlaması dileğiyle…

42 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)