Webrazzi Summit 2015 İlk Gün Yansımaları

Webrazzi Summit 2015 İlk Gün Yansımaları

Bilmeyenler veya ilk kez duyanlar için kısaca Webraazi’yi tanıtmak isterim. Arda Kutsal’ın kurucusu olduğu Webrazzi; internet, e-ticaret, yeni nesil web girişimleri, teknolojik gibi konuları yayınlayan bir haber sitesi diyebiliriz. Webrazzi Summit ise yılda bir kere düzenlenen İnternet Zirvesi. Bu yıl Wyndham Grand İstanbul’da gerçekleşen etkinlikte, konuk konuşmacıların ve başlıkların oldukça iyi seçilmiş olması, zirvenin her zamankinden daha fazla ilgi görmesini sağlamış.

Sizlere katıldığım oturumlardan ve sosyal medyadan takip ettiğim paylaşımlardan derlediğim bilgileri paylaşmak istiyorum.

Borsa İstanbul Gong Töreniyle açılan Webrazzi Summit 2015’in ilk oturumu Alışveriş V.2015 ‘ti.  Turkcell Perakende ve Aktif Satış Kanalları Grup Başkanı Murat Erkan bulunduğu oturumda, alışverişin 2015 halini ve 4.5G’yi konuştuk. Bildiğiniz gibi Turkcell 2016 Nisan ayında belirli lokasyonlarda 4.5G teknolojisini kullanıcılarla buluşturmaya hazırlanıyor. Murat Bey “Dijital müşteriyi arttırmak; hız ve bağlantı işi.” diyor ve Turkcell’in yaptığı İnternette Alışveriş davranışları araştırmasından elde ettikleri verileri şöyle özetliyor:

  • Online Alışverişi en fazla tetikleyen kriter %85 oranında fiyat avantajı. Aynı ürünün online da daha avantajlı fiyata temin edilebiliyor olması, eğilimi bu alana yönlendiriyor.
  • %53 oranında ise kapıda teslimat hizmeti alışveriş yapma nedenleri arasında yer alıyor; %10 oranında ise hızlı teslimat yapan siteler tercih ediliyor.
  • Alışveriş yapılacak siteyi tercih etme noktasında ki en kritik nedenler arasında yer alan iade sürecine güven ise %29 oranı karşımıza çıkıyor.

Bir başka oturumda ise Markafoni’yi satın alan, Naspers Grubu‘nun Küresel Strateji Direktörü Sebastiaan Vaessen’i dinledik. Konuşmasında  “Bundan sonra internete bağlanacak olan 1 milyar kullanıcı, gelişmekte olan ülkelerden gelecek ve mobil olacak” dedi.

CV’leri hazırlayın!

EMEA Bölgesi Başkan Yardımcısı Stefano Maruzzi ise güzel bir haber verdi. GoDaddy’nin Nisan’da, Amazon’un ise çok yakında Türkiye’de ofis açacaklarmış. Bu yatırımları Türkiye’de yapmalarının sebepleri arasında ise büyüyen teknoloji, genç nüfus ve güçlü girişimci ruha sahip bireylerin ülkemizde var olması yer alıyor diyebiliriz.

Start Up’san bu tavsiyeye ihtiyacın olacak.

Amazon’dan Carlos Conde; Bir girişiminiz olduğunda uygulamaya geçene kadar birçok harika fikrin çıkabileceğini, bunların bir listede tutulması kadar yapılmayacaklar listesinin de olmasının çok önemli olduğunu söyledi. Amaca uygun fikirler uygulanmalı.

Programatik reklamlar neden büyüyor sorusuna ise Digitouch’tan Yunus Güvenen şöyle ifade ediyor; Artık reklamın nerede çıkacağından çok, kime gösterileceği önemli. Bu noktada doğru hedefleme ve optimizasyon yapmak önemli. Katılıyoruz değil mi sevgili okur?

Turkcell, piyasanın zorlu koşullarına karşı online eğitimin gücünü kullananlardan.

Turkcell Akademi’den Banu İşçi Sezen ise büyüyen eğitim pazarından bahsetti. Online eğitime geçmenin büyük ekipleri piyasanın zorlu koşullarına ve rekabete hazırlamada en hızlı yöntem olduğunu belirtiyor. Banu Hanım gerçekleştirdikleri bir projede, geniş coğrafyada bulunan mağaza çalışanlarının tamamını 3 gün içinde online portaldan eğitmeyi başardıklarını söyledi.

Büyüyen Ekonomi=Paylaşım Ekonomisi oturumunda ise Uber Türkiye Genel Müdürü Neyran Bahadırlı; sene başından beri kullanıcı sayılarının 4 katına çıktığını ifade etti.  Uber’in trafiği azaltması ve yakıt tasarrufuyla hem ekonomik hem de doğa dostu bir uygulama olduğunun altını çizdi ve seçim döneminde uygulayacakları bir projesinden bahsetti.

Uber’den seçim kampanyası!uber taxi

Seçim günü, UberTekne ve UberTaksi harici tüm ürünlerde her biri 50’şer TL’ye kadar iki yolculuğu hediye edecek olan Uber, ayrıca bugüne özel hazırlanan UberENGELSİZ araçlarıyla saat 09.00 – 19.00 arası engelli ve yaşlıları sandıklara ücretsiz ulaştıracak.

UberENGELSİZ için medikal taşımacılık firması ile işbirliği yapan Uber, hareket kabiliyeti kısıtlı, engelli ve yaşlıları tekerlekli sandalye ile transfer eden özel araçlar kullanacak. Kampanya kodu: OYVERTURKIYE

Aynı oturumda Blablacar’ın Ülke Müdürü Esin İmer, Blablacar kullanıcılarının %47’sinin ekonomik, %46’sının ise sosyal nedenler ile Blablacar’ı kullandıklarını söyledi. Kişisel bir görüş olarak belirtmen gerekirse tanımadığım biriyle uzun saatler süren bir seyahat, çokta tercih edeceğim bir şey değil.

Bin Yaprak! O yaparsa bende yaparım…

İlk günün en beğendiğim kadın girişimi ise Bin Yaprak #kızkardeşlik projesiydi. Sosyal Medya Kampüsü olarak da destek vermek istediğimi bu projenin amacı Kadın İstihdamını ve İş Hayatındaki yerinin artmasıydı. Fikir güzel olunca oldukça ilgi gören projeye birde güzel bir yatırım sözü verildi. 50.000$ yatırım alan Bin Yaprak Projesinin büyümesini can-ı gönülden istiyor ve Sosyal Medya Kampüsü olarak biz de destek olmak istiyoruz. Ayrıntılar için BinYaprak ‘ı inceleyebilirsiniz.

Yatırım ve Çıkış Stratejileri oturumunda Hasan Aslanoba ve Selçuk Saraç vardı. Hasan Aslanoba girişimlere toplamda 67 milyon $ yatırım yaptığını veTürkiye’de ‘corporate venture capital’ eksikliği var. Büyük kurumsal şirketlerin fon kurmalarına ihtiyaç var.” dedi.

E-Ticarette bundan sonra ne olacak sorusuna Sina Arfa ve Hakan Baş ile cevap aradık.

Sina Arfa, 2013 yılının e-ticaret için dönüşüm yılı olduğunu ve artık daha niş girişimlerin ön planda olduğunu, dikey Pazar yeri olan projelerin büyüyeceğini söylüyor. Sina Bey önümüzdeki yıl e-ticaret pazarına bir girişim ile geri dönüş yapmayı planladığını da buradan duyurdu.

Lidyana.com’dan Hakan Baş ise karlılığa henüz ulaşamadıklarını ama break even noktasına yaklaştıklarını söyledi. Sosyal Medyanın ise e-ticaret satışlarını yukarı taşımakta etkili olduğunu belirtti.

Perakendenin Dijital Hali oturumunda P&G CEO’su Tankut Turnaoğlu ve Gittigidiyor.com CEO’su Öget Kantarcı:P&G’nin ebay üzerinde en yüksek ciro yaptığı mağazası ise gittigidiyor.com’da yer alıyor.” dedi. Bu başarının devamı olarak 2 hafta içinde mobil bir uygulama çıkaracaklarını da Webrazzi Summit 2015’te duyurmuş oldular.

Modanın Dijital Hali oturumunda ise Buse Terim, Markafoni CEO’su İlker Baydar ve MUDO CEO’su Ömer Taviloğlu yer alıyordu. Ömer Bey 2007 yılından beri online satışta olduklarını, modanın dijital ortama entegre olmasının içeriğin kalitesini arttırdığını, pazarda daha geniş kitlelere ulaşma imkanı sağladığını belirtti.

Modanın dijitalde artık bir yaşam tarzı olarak pazarlanması gerektiğini ve bu konuda çalışmalar yapan markaların kendilerini yukarı taşıdığını düşünüyorum.

Buse Terim ise artık defilelerde ön sıralarda dergi editörlerinin yanında bloggerlar görüyoruz, moda sosyal medyada büyüyor, Snapchat üzerinden defilelerden 1 gün önce koleksiyonlar tanıtılıyor dedi.

Markafoni’den İlker Bey ise İnstagramshop ürünlerini tanıttı. Bu ürün ile kullanıcıyı doğrudan sepete yönlendirerek sipariş süresini azaltmayı hedeflediklerini belirtti.

Webrazzi Summit 2015’te ilk gün Spotify Turkey Direktörü Ergül Çivi söyleşisi ve Mirkelam konseri ile sona erdi.

0 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)