Yapı Sektöründe Dijital Pazarlama

Yapı Sektöründe Dijital Pazarlama

#SosyalMedyaKampüsü Editör

Selman Babayiğit
#SosyalMedyaKampüsü Editör

Bu yazımda yapı sektöründe dijital pazarlama imkanlarından bahsedeceğim ama önce kısaca yapı sektörünü tanıyalım.

İnternet ile hepimizin hayatı köklü değişikliklere uğradı. Yeni bir şey keşfetmiş havasıyla klişe bir giriş yapmak istemezdim ama doğru söze ne denir. Sadece internetin çıkışına şahit olan jenerasyon değil sonraki jenerasyonlar da nasibini aldı ve almaya devam ediyor. Şu saniye bile bir şeyler değişmeye devam ederken kimse aynı alışkanlıklarla yaşamaya devam edemiyor. Hepimizin iletişim kurma, sosyalleşme, öğrenme alışveriş yapma ve satın alma alışkanlıkları değişiyor ve değişmeye devam edecek. Şirket ve markalar için de yeni potansiyel müşteriler bulma yolunda çok önemli fırsatlar sunuyor internet.

Dolayısıyla herkese sesleniyorum; sizce de bu dijital dünyanın hızını yakalama zamanı gelmedi mi? Hatta geçmiyor mu?

Ve markalara sesleniyorum; sizin de doğru strateji ve içeriklerle müşterilerinize ulaşmanın zamanı çoktan gelmedi mi?

yapı-sektoru-1

Türkiye’de yapı sektörü her ne kadar 2016 yılında yaşanan gelişmelerden dolayı etkilenmiş olsa da ekonominin ve diğer sektörlerin üzerinde bir performansa sahip. 2016 yılında %6 civarında bir büyüme yaşamış ve milli gelir içindeki payı %8’in üzerine çıkmış. Sektördeki istihdam ortalama 2 milyon olarak gerçekleşirken, konut satışlarında yeni bir rekor yılı yaşanmış.

Ülke içi ve dışı tüm gelişmelerden iyi ya da kötü etkilenen yapı sektörü 2016 yılının beklenenden de kötü geçmesine rağmen bu oranlara sahip. 2017 yılında ise %5’lik bir büyüme bekleniyor.

yapı-sektoru-2

Sektörün durumu kısa bir özetle bu durumda. Şimdi de yapı sektöründeki pazarlama faaliyetlerine bakalım.

Birçok sektörde pazarlama faaliyetlerine ayrılan bütçe yüksek orandayken yapı sektöründe bu miktarın daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Sektörün pazarlama odaklı olmak yerine üretim odaklı olmasının bir hata olduğunun anlaşılması uzun yıllar alsa da fuarlar yoluyla algılandı. İnşaat sektörünün üretim ve hizmet sektörlerinin ikisinden de ortak özelliklere sahip olmasıyla beraber aslında tam olarak da benzememesi, inşaat için uygulanacak pazarlama yönteminin de bu sektörler ile benzer yanları olmasını gerektirmekle beraber farklı seçenekler ortaya koymasını da gerektiriyor. Daha basit açıklarsak; yapı sektörü pazarlama stratejilerinde hizmet ve üretim sektörleriyle benzer olsa farkını ortaya koyabilmeli.

yapı-sektoru-3

Bir inşaat firması için pazarlama demek müşterileri firmanın yaptığı işlerden haberdar etmek, uzmanlık alanını hakkında ve yapabileceği işler hakkında bilgilendirmek demektir. Remarketing yani yeniden pazarlama ise bu sektörde kolay olmasa da mümkün.

İnşaat sektörünün her aşaması insana dayalıdır. İnsan ilişkilerinin iyi olması, işlerden memnun kalınması durumunda fiyat yüksek olsa bile tercih edilmeyi, bir sonraki satın alımda ilk tercih olmayı getirirken, memnuniyetsizlik durumunda yarı fiyat verildiğinde dahi tercih edilmemeyi beraberinde getirebilmektedir.

Kısaca yapı sektöründeki pazarlama da bu şekilde. O halde sıra yapı sektöründe dijital pazarlama olanaklarını incelemeye geldi.

Tek cümleyle her sektör için olduğu kadar yapı sektöründe de dijital pazarlamanın ne kadar önemli olduğunu özetliyorum. “Konut alırken en çok kullanılan kaynak arama motorları”.Ve insanların büyük çoğunluğu internette konut ararken genel terimler kullanıyor. Yani direk firmanın adını yazmıyor. Ve şaşırtıcı ama bu aramalar yüksek bir oranda satın alımla gerçekleşiyor. Yani inşaat firmalarının yapmaları gereken, potansiyel müşterileri internette konut araması yaparken karşılarına çıkmaları.

Gayrimenkul alımı birçok insan için hayatı boyunca yapacağı en büyük ticari işlemlerden biridir. Özellikle ilk kez satın alanlar için zorlu bir yoldur. Müşteriler bu yolda internetten bolca araştırma yaparlar. Google’da da yapılan ‘Gayrimenkul’ aramalarında fazlaca artış yaşanmıştır.

Ev satın almayı düşünenler çözüm bulmak için dijital dünyaya her geçen gün daha çok başvuruyor.

 yapı-sektoru-5

 

İşletmeler önemli anlarda (ki bu önemli an müşterinin google’da ev aradığı andır.) doğru içerikle potansiyel müşterilerinin karşısına çıktıklarında, doğru reklamı verdiklerinde bu süreci başarılı bir şekilde atlatabilirler.

Doğru içerik, doğru reklam dedik ama daha önce de bahsettiğim gibi gayrimenkul arayan 10 kişiden 9’u internetten arama yapıyor ama bu aramalar genel aramalar oluyor. Çoğu insan spesifik olarak herhangi bir inşaat firmasını aramalarına katmıyor ve en az 3 web sitesinde araştırma yapmadan harekete geçmiyor. Bu durumda doğru içerik ve reklamla birlikte doğru SEO (Search Engine Optimization) yani arama motoru optimizasyonu çalışmasının da önemi ortaya çıkıyor. SEO, Google’da organik olarak yani arama sonuçlarında reklamsız bir şekilde üst sıralara çıkabilmek için yapılan teknik çalışmadır. Organik sonuçlarda üst sıralarda çıkmak trafiği arttıracağı gibi güvenirliliği de arttıracaktır.

yapı-sektoru-6

İnşaat sektörünün her aşamasının insan odaklı olduğunu söylemiştim. Sosyal medyanın da gücü göz önüne alındığında sosyal medya kullanımının önemi de ortaya çıkıyor. Birkaç inşaat firmasının sosyal medya kullanımını inceleyelim.

  • Sinpaş GYO web sitesine girdiğimizde karşımıza 7 farklı sosyal medy kanalının bağlantısı çıkıyor. Facebook, Twitter, Google +, Foursquare, YouTube, Linkedin ve Instagram.
  • Dap Yapı Facebook, Twitter, YouTube, Google + ve Instagram’da bulunuyor.
  • Ağaoğlu web sayfasına baktığımızda, Facebook, Twitter, Google +, Linkedin ve Instagram’da hesaplarının olduğunu görüyoruz. Ali Ağaoğlu’nun kişisel olarak ön planda olması, sosyal medyada konuşuluyor olması ve tabii ki projeleri bu denli tanınıyor olmasında büyük katkıya sahip.
  • Dumankaya sosyal medya kanallarını en iyi kullanan firmalardan biri olarak gözüküyor. Fazebook, Twitter, Instagram, Google +, YouTube, Linkedin, Blogger, Foursquare ve Pinterest ile birlikte dokuz farklı sosyal medya ağında profillere sahip.
  • Son örneğim hiçbir sosyal medya ağında olmayan Sur Yapı. Web sitelerinde 3 farklı sosyal medya ikonuna sahipler ama Facebook sayfalarında en son 2012 yılında paylaşım yapmışlar. Instagram ve Twitter profillerinde ise tek bir gönderi bile yok.

Dijital pazarlama için bir firmanın sadece  internet ortamında bulunması yeterli değil, mevcut bir internet sitesi var ise bunu çeşitli kanallarla desteklemeli. Biz söylüyoruz, herkes söylüyor. Orada farklı anlatılıyor, burada farklı anlatılıyor ama ana tema aynı.

Dijital Pazarlama dünyasında var olmadan olmaz.

Tekrar bu konuya girip sıkmak istemiyorum. Ama olmaz. Dijital faaliyetler her firma, marka için müşteri ile arasındaki bağı güçlendiren çok önemli bir unsur.

yapı-sektoru-7

 

Biliyorsunuz, teknoloji hızını arttırarak gelişmeye devam ediyor. Bunun da etkisiyle dijital dünya gelişiyor ve büyüyor. Yeni olanaklar, teknolojiler hayatımızı sarıyor. Bunlardan biri sanal gerçeklik. Yapı sektöründe sanal gerçeklik de artık çok yaygın ve yakın bir zamanda tüm firmaların bu teknolojiyi kullanacağına inanıyorum.

İnşaat projelerinin artışıyla beraber inşaat firmaları sanal gerçeklik teknolojilerini kullanarak, müşterilerine projeleri hakkında daha detaylı bilgi vermeyi amaçlıyor artık. Rekabetin de çok olduğu bu sektörde diğer projelerden ve diğer firmalardan farklı bir şeyler yapmak, teknolojiyi kullanmak kaçınılmaz. Bir projeden ev alırken istenilen evin seçilmesi ve istenilen değişikliklerin yapılabilmesi müşteri için bir artı. Dolayısıyla bunu sağlayabilmek firma için de bir artı. Bu süreçte proje için hazırlanan sanal gerçeklik turları ile ev içerisinde gezip, proje hakkında daha iyi bilgi sahibi olunabiliyor. Sanal gerçeklik turları içerisinde her katın manzarasının nasıl gözüktüğü ekleniyor ve müşterilerin bitmiş ev içerisinde gerçekten dolaşıyormuş gibi hissetmelerini sağlanıyor. Müşteriler, projenin tamamlanmış hali üzerinde helikopter ile tur atıyormuş gibi gezinerek projeyi görebiliyorlar.

Örnek için bu linki kullanabilirsiniz.

VR gözlükler ile daireler içindeymiş gibi gezilebiliyor. Böylece hem modern dünyanın en kıymetlisi zamandan tasarruf ediliyor hem de bu teknolojilere sahip firmalar, internet siteleri müşterilerin gözünde ön plana çıkıyor. Sanal gerçeklik ile ev seçimi yapmak kolay değil belki ama karşılaştırmak, eleme yapabilmek ve bu sayede zamandan tasarruf etmek için müşterilere kolaylık sağlayacaktır.

Neredeyse her sokakta inşaata denk gelerek yapı sektörünün gelişimine bizzat şahit oluyoruz. Rekabete, her yerde yükselen inşaat projelerine, televizyondaki reklam savaşlarına da öyle. Rekabetin çok olduğu bir sektörün hızla büyüyen dijital dünyadan uzak kalmaması ve pazarlama stratejilerini buna göre kurması gerektiğini anladık sanırım. Türkiye’de internet kullanım oranı yüzde 60 iken ve 48 milyon insan sosyal medya kullanıyorken ve daha da önemlisi neredeyse 10 kişiden 9’u evini internetten arıyorken, inşaat firmalarının dijital dünyadan uzak kalmaları firma olarak yapacakları son hata olabilir.

 

 

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)