Yaratıcı Yazarlık

Yaratıcı Yazarlık

#SosyalMedyaKampüsü Editör

Elif Yavuz
#SosyalMedyaKampüsü Editör

Yaratıcı yazarlık 1950’li yılların ABD’sin den çıkmış, günümüze kadar gelebilmiş bir soru. Şüphesiz iletişim gücünün en önemli kollarından birisi yazı dilidir. Edebiyat ve yazımla ilgili dergilerde yayınlanan, birçok yaratıcı yazarlık ile ilgili makaleler ve bu alanda eğitim vermek amacı ile açılan kurslar, aslında bu meselenin günden güne hayatımıza ne derece önemle girdiğini bize gösteriyor.

Creative writing’in, popüler kültür de, adından sıkça bahsedilen, bir kavram haline geldiği aşikar. Bu kadar çok bahsediliyor da, sahi nedir bu yaratıcı yazma işi? Yazımızı okumadan önce iyice havaya girmek için aşağıdaki adımları takip etmenizi tavsiye ederiz. ?

Önce mutfağa gidilir. Bir kupaya kahve dökülür ve iyice karıştırılır. Yanına bir dilim kek olsa da, hiç fena olmaz. Kahve kokusu odaya yayılır, ardından loş bir ışık eşliğinde,yazma yolculuğuna başlanır. Yazmak için ortamı oluşturduk. Şimdi gelelim, iç dünyamızda ki ortama bir çekidüzen vermeye. Hadi buyrunuz efendim…

Yaratıcı yazma en genel anlamı ile gerçekte var olmayan, var olması muhtemel bir durum ve olay üzerine kurguladığınız metinlerdir. Asıl amaç, ortaya kurgusal ve sanatsal metinler çıkarmaktır. Bu metinlerin, tamamen size ait, özgün bir tarafı olmalıdır. Yazı yazmak hem çok keyifli hem de, bir o kadar meşakkatli bir uğraştır. Yazmayı çok seviyorsunuz, ama nasıl yazmanız gerektiğini, nereden başlayacağınızı bir türlü bulamıyorsunuz değil mi? İşte tam da bu noktada, yapacağınız tercihler devreye giriyor.

Öncelikle neden yazmak istediğinizi kim için yazdığınızı belirlemelisiniz. Yazdıklarınızı herkes mi okumalı, yoksa özellikle hitap ettiğiniz bir kesim var mı? Bunu belirlemeniz de, işinizi fazlasıyla kolaylaştıracaktır. Bu geminin kaptanı siz olduğunuza göre, oluşturacağınız metinler sizin deneyimleriniz ve hayal gücünüzün rüzgarı ile ilerleyecektir. Bu yüzden yazılarınızda özgür olmalısınız. Ne kadar hayal gücü, o kadar kuvvetli bir rüzgar. Fakat özgür yazabilmek bilgisiz ve özensiz yazmak anlamına asla gelmeyecektir. Konu itibariyle sınırsız olurken, dil bilgisi kurallarıyla da, yazılarınıza çit çekmelisiniz. İyi bir metin, sağlam dil bilgisi ile olur. Kullandığınız üslup, yazılarınızın adeta imzasıdır. Bu sebeple kendinize özgü yazınsal bir anlayış (Poetika) oluşturun.

Edebiyat ve sanat bir birikim işidir.

Mümkün oldukça fazla kitap okumalı, farklı kaynaklardan bilgi edinerek kendinize bir yol bulmalısınız. Böylece, düşünceleriniz daha da gelişecek ve onlara yeni boyutlar kazandırmış olacaksınız. İyi güzel dedin de, hangi kaynaklar diyecek olursanız, hemen birkaç öneride bulunayım sizlere.

Yazma Sanatı/Stephen King: Bu kitap, King’de ki yazma tutkusunu çocukluğundan günümüze taşıyor.

İyi Yazarlar Neden İyi Yazarlar/Edgar Allan Poe: Poe bu kitabında iyi yazmak için, etkide birlik (Tek etki) metodunun faydalı olduğunu okuyucularına sunuyor.

Büyü Bozumu:Yaratıcı Yazarlık/ Murat Gülsoy: Murat Gülsoy burada, gerçekliği yazı yoluyla yeniden kurmanın yöntem ve araçlarını sorguluyor.

yaratıcı-yazarlık-1

Yaratıcı yazarlık için 10 püf nokta

1-Kendi iç dünyan da yolculuğa çık.

2-Kim için yazıyorsun? Yazdığın konu hakkında hedef kitleni bilmeli, onları ve ne istediklerini anlamalısın.

3-Düzelt, düzelt, düzelt. Sakın yazmaktan vazgeçme çünkü hiçbir zaman ilk denemede bir şey olmaz. Sanat yeniden yazdığımızda kendini gösterir.

4-Sık sık odağı değiştirin. Cümle yapısını ve türünü değiştirin. Zaman ve mekan arasında zıplamalar yapın; anlatım, betimleme, açıklama, ve diyalog ile iyi bir karışım yaratın.

5-İfadenize her zaman dikkat edin. Üslup sizin ayak izlerinizdir. Okuyucu daima ,sizi takip eder. Bunu unutmayın!

6-Yazılarınızda, okuru merak içinde bırakın. Olayı baştan belli edersiniz tadı kaçar. Tıpkı film izlerken “Aaa ben bu sahneyi biliyorum!” deyip sahneyi bir güzel anlatan o densizin, tüm filmi çöp yapması gibi?

7-Gereksiz yere sıfatlar ve zarflar kullanmayın. Diliniz sade, güçlü ve yaşadığınız zamana uygun olmalı.

8- Fiction (kurgu) fazlasıyla sağlam ve mantık çerçevesi içinde olmalı. Hayalgücü sınırsız olurken, mantığı da elden bırakmayın.

9- Yazınızın giriş kısmını ne kadar çok ilgi çekici yazarsanız, okuyucularınız yazının devamını o kadar büyük bir heyecanla takip ederler. Bu yüzden farklı girişler yapabilir ve tepkileri gözlemleyebilrisiniz. Örneğin konuya başınızdan geçen ve okuyucuların empati kurabileceği bir olayı anlatarak başlayabilirsiniz.

10- Yazacağınız her ne varsa, bunun dayanağı samimiyetiniz olsun. Eee daha ne olsun! Yaratıcı yazılar içinde  bol bol kaybolmanız dileğiyle. Siz kaybolun, bir ceee dememe bakar, ben bulurum sizi?

Bazen içimizde bir yetenek olduğunu biliriz ama bunu nasıl geliştireceğimizden emin olamayız. Eğer sizde böyle hissediyor ve  “Yaratıcı bir yazar olmak için nasıl bir eğitim almalıyım?” diyorsanız Yaratıcı İçerik Yazarlığı Atölyesi‘ne göz atabilirsiniz.

44 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)