Youtube Reklamları Ne Kadar Etkili?

Youtube Reklamları Ne Kadar Etkili?

#SosyalMedyaKampüsü Editör

Burcu Bayır
#SosyalMedyaKampüsü Editör

Tüm pazarlamacılar tarafından çok iyi bilinen bir teknik vardır; “Bir insan bir ürün hakkında ne kadar çok şey duyarsa güven duygusu o kadar bilinç altına işler, çünkü sık tekrarlama aşinalık etkisine neden olarak güven duygusunu geliştirir.” Bu iç görüden yola çıkarak gerek devasa küresel şirketler olsun gerekse yeni bir ürün pazarlayan markalar olsun kısacası hedef kitlesini tanıyan hemen hemen her marka Youtube reklamcılığının avantajlarını çoktan kavradı. Pazar payını artırmak, pazar liderliğini güçlendirmek, kendini hatırlatmak ya da bilinirliğini artırmak için tüm dünyada 1 milyardan fazla kullanıcısı olan Youtube en etkili mecralarının başında geliyor. Yapılan araştırma sonuçları da Youtube reklamcılığının ne kadar etkili olduğunu somut rakamlarla ortaya koyuyor.

Adwertising Week Europa konferansında konuşan Google Avrupa sorumlusu Matt Brittin, Youtube reklamlarının televizyon reklamlarından daha etkili olduğunu söyledi. Google’ın 8 ülkede yaptığı ve 56 örnek olay incelemesine dayanan raporunu detaylandıran Brittin, reklam verenlerin daha etkili geri dönüş alabilmeleri için, YouTube için ayırdığı reklam bütçesinin normalin 6 katı fazlası olması gerektiğini vurguladı.

neden-youtubea-reklam-vermeliyiz

Rapora göre YouTube reklamları, yatırımın geri dönüşümü (ROI) konusunda televizyon reklamlarına oranla %80 daha etkili. Bu açıklama, bir Youtube reklamı televizyon reklamından kesinlikle daha etkilidir anlamı taşımıyor elbette. Sadece 56 örnek olay incelemesinden yola çıkılarak bu örneklerin %80’inde, Youtube reklamlarının satışları artırmakta televizyon reklamlarına oranla daha etkili olduğu ortaya konmuştur. YouTube’un diğer online video kanallarından farkı; Hem online hem de offline olarak satın alınan ürünlerde yatırım getirisini artırmakta daha etkili olmasıdır.

BrandScience, Data2Decions, GfK, Kantar Worldpanel, MarketingScan ve MarketShare gibi çözüm ortaklarıyla birlikte yapılan çalışmada, İngiltere, Fransa ve Almanya’nın dijital videoya daha fazla yatırım yapması gerektiği vurgulanmıştır.

Şimdi gelin 8 ülkede 56 örnek olay üzerinden yapılan malum araştırmanın birkaç örneğine birlikte bakalım.

Mars İngiltere Örneği

Mars İngiltere’nin 2015 yazında yaptığı Snicker kampanyasında, tüm kanallar ve cihazlara yönelik medya planının mağaza içi satışları en yukarı çıkarmak için optimize edilip edilmediğini anlamak amacıyla, birbirinden farklı televizyon ve video kanallarında kampanya yayınlandı. Sonuçlar gösterdi ki Youtube harcanan her pound için iki kattan daha fazla yatırım getirisi sağladı.

Ikea İngiltere Örneği

Ikea İngiltere’nin Youtube videolarının satışları doğrudan ve dolaylı olarak nasıl etkilediğini ölçmek için son iki yıllık medya faaliyetlerini inceledi. Araştırma sonucunda Youtube reklamlarına harcanan her pound başına 6,60 pound yatırım getirisi sağlandığı ortaya kondu. Bu rakam televizyonu açık ara farkla geride bırakıyor.

Danone Fransa Örneği

Danone Fransa Danette kampanyasında Youtube için harcadığı avro başına, televizyondan üç kat daha fazla yatırım getirisi elde etti. Markanın kendi araştırmasında satışların %7’lik kısmının online video çalışmalarına bağlı olduğu tespit edildi.

neden-youtube-reklamı-vermeliyiz

Neden Youtube Reklamı Vermeliyiz?

1) Geniş Hedef Kitle: Youtube’un tüm dünyada 1 milyardan fazla kullanıcısı var, bu rakam toplam internet kullanıclarının 3’te 1’ine denk geliyor. Bir günde milyarlarca hit ve yüz milyonlarca saat video izleniyor. Hatta Youtube ABD’de 18-49 yaş arasında herhangi bir kablo TV şebekesinden daha popüler. Youtube aynı zamanda dünyadaki en büyük ikinci arama motorudur. Dolayısıyla ulaşılmak istenen hedef kitle burada.

2) Geniş Coğrafya: Youtube arayüzü 76 dile çevrilererek 88’den fazla ülkede yerel hizmet veriyor. Bu da internet kullanıclarının %95’inin kendi dillerinde Youtube’u kullanabiliyor olduklarını gösteriyor.

3) Mobile Uygunluk: Mobil cihazların kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşıyor, hatta toplam trafiğin yarısından fazlası mobilden geliyor. Mobilde bir oturumun süresi ortalama 40 dakikayı geçiyor.

4) Ekonomiklik: Youtube reklamları televizyon reklamlarına ya da arama motoru reklamlarına oranla çok daha ekonomiktir. Tıklama başına ve gösterim başına maliyet sistemiyle çalışır. Yayıniçi reklamlar 5 saniyeden önce atlanamaz, eğer reklam 30 saniyeden az izlenirse ücretlendirilmez.

5) Yayına Entegredir: Konu ile ilgili bir içeriğe yerleştirilen reklamlar kullanıcıyı o ürüne açken yakalar ve geri dönüşü artırır.

6) Sosyal Medyaya Entegredir: Kullanıcılar sosyal medyada reklamları paylaşabilirler, bu da ücretsiz görüntülenme sağlar.

11 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)