E-Ticarette En Başarılı 5 UX Örneği

E-Ticarette En Başarılı 5 UX Örneği

E-ticaretin küresel olarak gün geçtikçe daha fazla kullanılmasıyla beraber pazar hacmi de hızla yükselmeye devam ediyor. Kullanıcılarına kusursuz bir deneyim yaşatmak isteyen markalar, e-ticarette UX (Kullanıcı Deneyimi) kavramına giderek çok daha fazla önem veriyor.

E-Ticaret Ekosistemine İstatistiklerle Bakalım Mı?

E-ticaret ekosistemi hızlı bir şekilde büyümeye devam ederken, TÜSİAD’ın yayınladığı Nisan 2017 tarihli “Dijitalleşen Dünyada Ekonominin İtici Gücü: E-Ticaret” adlı raporuna ait verilere bir göz atalım.

  • Küresel e-ticaret hacmi son 4 yılda 630 milyar dolardan 1,6 trilyon dolar seviyesine yükseldi.
  • Toplam perakende içerisindeki payı ise %4,2’den %8,5 seviyesine ulaştı.
  • Yeni nesil ticareti şekillendiren mobilin küresel e-ticaretteki payı ise son 4 yılda %10’dan %44 seviyesine çıktı.

Global E-ticarette rakamlar böyleyken Türkiye’de durum nasıl diyecek olursanız yine aynı rapora göre;

  • Türkiye, 2016 itibariyle 17,5 milyar TL’lik bir e-ticaret hacmine ulaştı.
  • 2012 yılında %1,7 olan perakende içerisindeki payı ise %3,5’e yükseldi.
  • Mobilin Türkiye’deki e-ticaret payı ise henüz %19 seviyesinde olsa da 2021 yılı için bu oranın %49 seviyesinde olacağı tahmin ediliyor.

Rakamlara baktığımızda, Türkiye’nin dünya ortalamasının gerisinde kaldığını söylemek mümkün olsa da, raporda 2020 yılında küresel e-ticaret hacminin %64’ünün gelişmekte olan ülkeler tarafından gerçekleştirilmesi beklendiğini de belirtiliyor.

Raporla ilgili detaylı bilgiye www.eticaretraporu.org üzerinden ulaşabilirsiniz.

E-ticaret ekosistemindeki büyüme rekabeti de beraberinde getiriyor. Aynı ürünü sunan şirketlerin artması, alternatif ürün bulunması konusunda seçeneklerin artması, bizleri de online alışveriş konusunda daha bilinçli olmaya davet ediyor. Bu ekosistem içinde başarılı ve kalıcı olmak isteyen markaların, rakipler arasından sıyrılması için, merkeze şirketi değil, müşteriyi koyarak strateji üretmeleri gerekiyor. Durum böyleyken markalar, pazarlama stratejilerini kullanıcılarla duygusal bağ oluşturmak üzerinde yoğunlaştırıyor. E-ticarette satışa dönüşümün ve müşteri sadakatinin fiziksel mağazalara göre çok daha zor olduğunu göz önünde bulundurursak bu noktada, kullanıcı deneyimi (UX) kavramı her zamankinden daha fazla önem kazanıyor. Çünkü UX, e-ticaretin anatomisini oluşturuyor diyebiliriz.

Peki, gittikçe daha önemli hale gelen UX (User Experience) nedir, ne değildir bir bakalım;

UX (Kullanıcı Deneyimi), en basit anlamıyla, kullanımla doğrudan ilgili deneyimi ifade etse de, bu tanım içerik olarak yetersiz kalır. Çünkü UX, kendi içinde elementleri olan, kullanım zamanlamasına, konuma ve duruma göre değişkenlik gösteren geniş bir alanı kapsar. Ancak, bu konunun detaylarına girmek için belki başka bir yazıda buluşuruz. 🙂 Çünkü bu yazıda UX ‘i e-ticaretteki örnekleri üzerinden inceleyeceğiz. Neyse efendim konuyu dağıtmadan e-ticarette UX tanımını yaparak devam edelim.

UX Nedir?

Kullanıcılarla temas halinde olunan tüm noktalarda, onlarla kurulan tüm ilişkiler sonucu kullanıcıda oluşan algıların ve hissettikleri duyguların bütünüdür.

Kullanıcı tarafından baktığımızda, diyelim ki; X marka yeni bir bilgisayar almaya karar verdiniz. Geçtiniz internetin başına ve araştırma yapmaya başladınız. Arama motoruna X markaya ait bilgisayarları aratarak çıkan listeleme sonuçlarından bir e-ticaret sitesine giriş yaptınız. İşte bu noktadan itibaren kullanıcı deneyimi yaşamaya başladınız. Hatta sisteme giriş yapmadan önce etrafınızdaki insanlardan aldığınız fikirler, markaya ait reklamların oluşturduğu algı, kullandığınız sistemle ilgili geçmiş tecrübeler aynı markaya ait yaşadığınız deneyimler gibi etkenlerle sistemle dolaylı bir etkileşim yaşamış olabilirsiniz.

Marka tarafından baktığımızda ise, kullanıcılar gerek web siteleri üzerinden, gerek mobil uygulamalar üzerinden birçok e-ticaret sitesiyle etkileşime giriyor. Bu yüzden Amerika’yı yeniden keşfetmenin de bir anlamı kalmıyor. UX’i oluşturan bileşenlerle birlikte analiz edilen, müşteri davranışları ve site içi gezinme metrikleri değerlendirilerek, kullanıcıların e-ticarette pozitif bir kullanıcı deneyimi yaşaması sağlanabilir.

UX’i Oluşturan Bileşenler Nelerdir?

  • Yararlılık
  • Teknik Yeterlilik
  • Kullanılabilirlik
  • İkna Edicilik
  • Grafik Tasarım

Bununla birlikte, tarayıcı imkanı sunan tüm cihazlarla uyumlu bir web sitesi oluşturulması (Responsive Tasarım) UX açısından çok büyük bir önem kazanmış durumdadır.

E-ticarete ve UX’e dair edindiğimiz bu bilgiler doğrultusunda e-ticarette başarılı örnekler olarak gösterebileceğimiz, bize olumlu yönde kullanıcı deneyimi yaşatan sitelerden 5 tanesini sizler için inceledik.

AMAZON

1994 yılında Jeff Bezos tarafından ilk olarak Cadabra adıyla kurulan şirket, 1995 yılında bugünkü Amazon adını alarak, o günden bugüne dünyanın en büyük online perakende ismi haline geldi.

ABD’li e-ticaret devinin bu başarıya ulaşmasının en önemli sebebi, müşteri memnuniyetine verdiği önemdir. Dünyanın en iyi müşteri odaklı firmalarından biri olan Amazon’un, dijitalleşmeye dair öngörülü yaklaşımıyla, web sitesiyle, UX çalışmalarıyla da, sektöre yön veren markaların başında geldiğini söylemek mümkün.

En önemli özelliği responsive tasarımla bütün cihazlarda kullanım kolaylığı sağlamış olmasıdır. Site içi arama konsolu ana sayfanın başına yerleştirildiği için kolay bir kullanım sunuyor. Header alanı oldukça sade ve göz yormayan şekilde tasarlanmış. Aynı sadelik, ana sayfadaki ürün listeleme kısmında sadece ürün görsellerine yer vererek korunmuş. Ögelerin üzerine mouse ile gidildiğinde tıklamadan açılan dinamik bir alt içerik oluşturulmuş. Ürünlerle ilgili detaylı bilgi verilmesi müşterilerin kafasındaki soru işaretlerini kaldırırken, incelenen ürünle ilgili tamamlayıcı ürünler sunulması da Amazon’un başarısının arkasındaki önemli çalışmalardan biridir.

Amazon, ödeme işlemleri için de 1-click sistemini kullanan, bu sistem sayesinde kullanıcılarına tek tıkla ödeme kolaylığını sağlayan ilk e-ticaret sitesi olma özelliğini de taşıyor.

ZARA

İspanya merkezli Inditex grubu bünyesinde yer alan giyim markası Zara, kullanıcılarına sunduğu sade ara yüzüyle en başarılı UX örneklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Zara’nın responsive tasarımı kullanıcılarına büyük bir kolaylık sağlıyor ve online alışveriş konusunda tercih edilebilir kılıyor. Ürünleri ön plana çıkartan sade renk tercihleri, beden ve numara konusunda rehber oluşturulması, chat bot uygulaması ile kullanıcılarına güven veren bir deneyim yaşatmayı hedeflenmiş.

Marka, farklı ülkelerde yer alan 120 flagship mağazasında mobil uygulama üzerinden kullanıma sunduğu AR teknolojisiyle de, kullanıcılara farklı bir alışveriş deneyimi yaşatmayı hedefliyor. Aynı zamanda, online alışveriş yapan müşteriler, cihazlarını teslim aldıkları pakete yönelttiklerinde ekranlarında satın aldıkları ürün modellerini görüntüleyebilecekleri sistemi sunmaya hazırlanıyor.

TEKNOSA

Türkiye’nin önde gelen teknolojik ürün şirketlerinden biri olan Teknosa, “İçerik artık kral” diyerek yenilediği ara yüzüyle UX konusuna verdiği önemi bizlere başarılı bir şekilde gösteren e-ticaret siteleri arasında yerini almış durumda.

Kullanıcıların, teknolojik bir ürün almak için arama yaparken karşılaştığı en büyük sorunun incelenmesi gereksiz görülen teknik özellikler olduğunu belirleyerek bu doğrultuda yaptığı tasarımla, web sitesinde kullanıcının istediği özellikteki ürüne gereksiz detaylara takılmadan ulaşabilmesine olanak sağlamış.

Türkiye’deki kullanıcıların online alışveriş konusundaki önceliğinin uygun fiyatlar olduğu göz önünde bulundurularak yapılan tasarımla daha az detayla birlikte ürün görsellerinin ve fiyatlarının ön plana çıkarıldığı bir ara yüz tasarımı yapılmış. Ürünle ilgili kullanıcı yorumları, soru-cevap konsolu oluşturulması, karşılaştırma yapılabilmesi gibi özellikler de Teknosa’yı UX konusunda başarılı isimler arasına koyuyor.

TOYZZSHOP

1985 yılında kurulan 2001 yılında perakende oyuncak sektörüne giriş yapan Toyzzshop kullanıcı davranışlarını odağına alan tasarımı ve teknolojisi ile tüm ziyaretçilerine kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimi yaşatmayı hedefliyor.

Web sitesinde ögelerin üzerine tıklamadan sadece mouse ile açılır hale gelen dinamik bir alt içerik yapısı oluşturulmuş. Siteye üye olan herkes istediği sayıda çocuk profili oluşturabiliyor. Oluşturulan profil bilgilerinden yola çıkarak, çocukların yaş ve ilgi alanlarına yönelik özelleştirilmiş öneriler ve kampanyalarla, kullanıcılar bir çok seçeneğin arasından çocuklar için en uygun oyuncakları satın alabiliyorlar.

Yakın zamanda mobil uygulama ve kasasız ödeme gibi çalışmalarla markanın dijital dönüşümünün hızla geliştirilmesi hedefleniyor.

YEMEK SEPETİ

Türkiye’nin en iyi internet girişimi olarak oldukça önemli başarılara imza atan Yemek Sepeti müşteri memnuniyetini ve sadakatini arttırmaya yönelik çalışmalarına her geçen gün yenisini ekleyerek büyümeye devam ediyor.

Yemek Sepeti, kullanıcıların minimum eforla tüm istediklerini yapabilmesini, her müşteriye özel hissettirmeyi hedefliyor. Kullanıcıların en çok ihtiyacı olan arama konsolunu ön plana çıkartarak, otomatik arama tamamlama çalışmasıyla da kullanıcılarına büyük bir kolaylık sağlıyor. Oyunlaştırma kavramını da kendi sistemine entegre ederek, daha eğlenceli ve interaktif bir kullanıcı deneyimi yaşatıyor.

Yemek Sepeti’nin kullanıma sunduğu cüzdanım uygulamasıyla ödeme kolaylığı sağlaması ve chat botları aktif bir şekilde kullanması da UX konusundaki başarısının en önemli sebeplerindendir.

İnternetin kullanım alanının yaygınlaşması, e-ticaretin de küresel alanda ve Türkiye’de gün geçtikçe daha fazla pazar hacmine sahip olması anlamına geliyor. Bu noktada, dijital dönüşüm süreçlerini doğru yöneten e-ticaret markaları fark yaratarak yeni yüzyılın e-ticaret sektörüne yön veren isimler arasında kalmayı başaracaklardır.

2 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (1)

ZEKI

18 Nov 18

Digital Pazarlamada UX önemini geçen ders sosyal medya kampüsünde işlemiş ve önemini anlamıştık. Paylaşımınız bilgilerimizi güncel tutmak açısından çok faydalı oluyor.. Teşekkürler...