Girişimlere Yatırım Sağlayan Platformlar

Girişimlere Yatırım Sağlayan Platformlar

Fikri ve projesi büyük, sosyal sorumluluğu yüksek ve yatırım alsa çok güzel işler çıkaracak bir sürü insan var. Ne yazık ki çoğu da maddi yetersizlikten dolayı ya projesini iptal ediyor ya da rafa kaldırıyor. Rafa kalkan projeler de zaten genellikle yok olma yoluna gidiyor. Diğer yandan bazı yatırımcılar var ki bu zekice geliştirilmiş projelerin önünü açmaya hazır. Bu amaçla harika fikirler ve girişimciler, girişimlere yatırım yapan platformlar altında iş birliği yapmaya baya bir önce başladı.

Bu yolda girişimciler fikirleri bulmak için özellikle platformlara yöneliyor. Çünkü platformlar yatırım yaparken, projenin tüm yönlerini inceliyor. Bir bakıma aracı görevi üstlenip mükemmel eşleşmeyi sağlıyor. Tabii platformlar mükemmel uyumu sağlamak için önce sektörünü seçiyor sonra da kriterlerini belirliyor. En genel haliyle de şu başlıklar her projenin en önemli noktaları:

  • Yatırım yapacakları projedeki ekibin iş birliği
  • İş planı
  • İş fikri

Hatta farklı yatırım platformlarının önde gelen isimlerinin yaptığı bir söyleşide bu kriterlerin öneminin altı bol bol çiziliyor. Sonuç olarak bu kriterleri sağlayan oluşumlara yatırım yaptıkça başarı sayısı artacak. Zaten projeleri başarıya götürecek yol da tam olarak buradan geçiyor.

Diğer yandan girişimlere yatırım yapan platformlar üzerinden yatırımcılar, umut ışığı oluyorlar ve fikirlere destek yaratıyorlar. Karşılığına baktığımızda da fikir tarafı da yatırım tarafı da güçlerine güç kattığını görüyoruz. Üstelik çoğu platform bu yatırımları sadece Türkiye’de yapmıyor, yurtdışına da açılıyor ve girişimciyi uluslararası bir yolculuğa çıkarıyor.

O zaman bambaşka dünyalara kapı açan bu platformlara bakmaya ne dersiniz? Belki sizin de hayata geçirilmek için bekleyen fikirleriniz vardır.

1) BOĞAZİÇİ VENTURES

Boğaziçi Ventures, özellikle teknoloji alanına yönelik girişimcilere destek veriyor. Platformun hedefi projeleri küresel piyasaya açmak, teknoloji girişimlerine gelişmiş destek mekanizmalarıyla yatırım yapmak ve geleneksel sermayeyi teknoloji ekosistemine taşımak. Kısacası platform geleneksel sektör yapılarının ötesini istiyor. Ayrıca bölgedeki ekosistemin güçlü bir şekilde büyümesinin yanında yatırım yaptıkları girişimcilerin kendi ayakları üstünde durmasını bekliyorlar.

Girişimcileri ve kendilerini başarıya götüren bir vizyona sahip olan Boğaziçi Ventures, teknoloji konusunda iddialı yatırımların önünü açıyor.

Destek oldukları, yatırım yaptıkları projeleri buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

2) SCALEX VENTURES

ScaleX Ventures, yaptığı yatırım çalışmalarının mantık çerçevesini ‘’Start-up ekosisteminde yetenek her yerde ama fırsat değil. Misyonumuz bu dengesizliği ve olağandışı yerlerde kurucular için oyun alanını düzeltmektir.’’ sözüyle çiziyor. Zaten bu girişimlere yatırım platformunun Avrupa’nın gelişmekte olan ancak yetersiz hizmet pazarlarına yatırımlarını sıklıkla görüyoruz. Bu bağlamda kendilerine küresel piyasada yer açmak istiyorlar diyebiliriz.

ScaleX Ventures, erken aşamadaki teknoloji şirketlerine üç alanda yatırım yapıyor:

  • B2B SaaS
  • Derin teknoloji
  • Sektöre özel yatırım

Birlikte çalıştıkları yapılara baktığımızda ise küresel olarak ölçeklendirme vizyonu ve hırsı olan şirketleri seçtiklerini görüyoruz. Tabii onlar şirketlerin bu nitelikleri sağlamaları için gerekli olan platformu ve pratik uzmanlığı da belirli bir noktada sunuyorlar. Bu süreçte yatırım yapacakları şirket için izledikleri yol ise şu şekilde:

  • Kuruculara öncelikleri konusunda yardımcı oluyorlar.
  • Tecrübe ile yatırım yapıyorlar. Yani, ekipleri yatırım yapacakları şirket hakkında en deneyimli kişilerden oluşuyor.
  • Yatırım yapacakları şirket için daha önceden o işin içinde yer almış tecrübeli ve başarılı kişilerle iletişime geçiyorlar.
  • En sonda şirket başarıya ulaştığında, genel fon karını dağıtarak, diğer yatırımlara katkı sağlıyorlar.

Yatırım yapma süreçleri ise potansiyel bir yatırım ve paralel durum tespitini, toplantılarını içeren 1-6 ay arasında değişen bir süreç.

Takımları için de buraya tıklayabilirsiniz.

3) GALATA BUSINESS ANGELS

Galata Business Angels diğer adıyla Galata Ventures girişimlere yatırım platformu Türkiye’nin ilk melek yatırım ağı. Sektör ayırt etmeden girişimcilere yatırım yapıyorlar. Tabii kriterlerini bu kez potansiyeli yüksek ve projesi yatırım yapmaya değer girişimciler yönünde belirliyorlar. Kar amacı gütmeden destek verip yatırım yaptıkları sektörlerde aynı zamanda yenilikçi bakış açılarını da gösteriyorlar. Girişimci belirlemek için inceledikleri seçim kriterleri ise:

  • Girişimlerin büyüme potansiyeli ve stratejileri
  • İş modelinin ölçeklenebilirliği
  • Ekibin kalitesi ve kapasitesi
  • Potansiyel ‘’çıkış’’ stratejilerine ek olarak projenin geliştirilebilirliği
  • Rekabet avantajı ve odaklanılan pazarın hacmi

Bu kriterlerin değerlendirilmesi ardından uygun görülen projelerle çalışmalar başlatıyorlar. Girişimcilerin de sektör seçimleri doğrultusunda yatırımcılarla mentorluk görüşmesi planlayabiliyorlar. Ek olarak Venture Academy etkinliğinde girişimcinin yatırımcıya projesini sunmasını sağlıyorlar. Böylelikle aynı sektördeki girişimciyi ve yatırımcıyı buluşturup onların işbirliği yapmalarını sağlıyor. Sonuçta ne girişimci projesini farklı sektörden bir yatırımcıya anlatmaya çalışmak zorunda kalıyor, ne de yatırımcı bilmediği bir sektöre yatırım yapmış oluyor.

4) STARTERS HUB

2015 yılında kurulan bu platform, girişimcilere geniş kapsamlı, uzun vadeli ve istikrarlı bir destek programı oluşturmayı hedefliyor. Ana yatırımcıları MV Holding ve Gedik Yatırım olsa da Starters Hub farklı kurumlarla işbirliği yaparak da ilerliyor.

Starters Hub teknoloji girişimcilerini destekleyen bir platform. Bu alandaki girişimcilere yolda hızla büyümeleri, başarılı ve global şirketler olmaları için destek ve imkan sağlıyor. Girişimcilere sadece maddi yatırım değil aynı zamanda mentorluk, yurt içi ve yurt dışındaki uzmanlardan eğitimler, stratejik ortaklıklar, yerel ve global bağlantılar da sağlıyor. Böylece girişimcilerin ihtiyaç duydukları her alanda tam destek verilmiş oluyor.

Yatırım yapacakları girişimcilerde inceledikleri en temel kriter ise; tüm ülke ve sektörler dahilinde erken aşama teknoloji girişimleri olması.

5) EARLYBIRD

‘’Yarın cesurlara aittir. Biz Earlybird Venture Capital’iz, kolları sıvayan iyimser risk alıcılarız’’

Sloganıyla bile çok şey ifade ediyor değil mi? Avrupalı teknoloji yenilikçilerine yatırım yapan platform Earlybird’ün sektöre girişi 1997 yılına dayanıyor. Yatırımları teknoloji şirketleri üzerine yapan Earlybird, girişimcilerine tüm gelişim ve büyüme evrelerinde destek oluyor. Portföy şirketlerine yatırım yaparken stratejik destek, uluslararası ağ ve sermaye piyasalarına erişim de sağlıyor.

Avrupa üniversitelerinden oluşan bir ağdan yararlanarak robotik, yapay zeka, mobilite gibi derin teknoloji inovasyonlarına öncelik tanıyor ve en erken aşamada destek oluyor. Şirket aynı zamanda 1,5 milyar Euro’nun üzerinde yönetimi, 8 halka arz ve 30 ticari satış ile Avrupa’nın en köklü ve aktif risk sermayesi yapılarından. Ek olarak kurum kültürü olarak küresel iklim krizini önemsiyorlar ve daha eko-sürdürülebilir girişimleri destekliyor.

Yatırım yaptıkları şirketleri buraya tıklayıp inceleyebilirsiniz.

0 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)