Meslekler İçin Geleceğe Dönüş Zamanı

Meslekler İçin Geleceğe Dönüş Zamanı

World Economic Forum (Dünya Ekonomik Forumu) tarafından 2 senelik periyodlarda yayınlanan Future of Jobs” / “Mesleklerin Geleceği” raporu Ekim 2020’de dünyayla paylaşıldı. COVID-19 salgınının iş gücü piyasasında yarattığı kilitlenmeyi de dikkate alan rapor, meslekler hakkında gerçekçi öngörüler sunarak iş dünyasının geleceğini mercek altına alıyor. İşsiz mi kalacaksınız? Hak ettiğiniz yere mi kavuşacaksınız? Oyunda kalmak için ne yapmanız gerekiyor?  Hangi becerileri kazanmalı ya da geliştirmelisiniz?

Konular hafife alınacak gibi değil. Kapsamlı bir incelemenin hepimizin işine yarayacağını umarak 2 bölümlük bir yazı dizisi oluşturduk. Bu yazı dizisi kariyerinizin ilk yardım çantası, hayatta kalabilmeniz için ne yapmanız gerektiğiyle ilgili bir yol haritası, bir dost tavsiyesidir. 🙂  

Bu Raporu Neden Dikkate Almalıyız?

“Future of Jobs” raporu dünya çapındaki en büyük şirketlerden toplanan veriler doğrultusunda, iş dünyasının değişen doğası hakkında iç görüler oluşturan benzersiz bir bilgi kaynağı. Anketin Ekim 2020 baskısı, sadece planlanmış yönelimleri değil, pandemi sürecinin zorunlu kıldığı hızlı dönüşümü de hesaba katarak iş gücü piyasasını etkileyen eğilimleri, çok yönlü bir bakış açısıyla analiz ediyor.

Rapor, 26 gelişmiş ve gelişmekte olan ülkede toplam 15 endüstriyel sektörün, iş gücü piyasalarına dair analizlerini ve öngörülerini etraflıca ele alıyor.

Tüm bu bilgiler ışığında şunu söyleyebiliriz ki, bazı meslekler yakın gelecekte yok olacak ve yerlerini teknolojik yeni dünyaya daha uyumlu mesleklere ve becerilere bırakacak. Önümüzdeki 5 yıl içinde hangi işlerin ve becerilerin değer kazanacağını öğrenmek istiyorsanız, bu araştırma dikkate almanız gereken bir rehber.

“Gelecek” Geldi..

Bize sorarsanız “Mesleklerin Geleceği” rapor sonuçları hiç de beklenmedik değil. Sanayi Devrimi’nin tamamlanması ve Bilgi Çağı’nın başlamasıyla birlikte insan iş gücü, gözle görülür şekilde yerini makinelere bırakmıştı. Endüstri 4.0’da dünyanın uzun süredir otomasyona yöneldiğini biliyorduk. Pandemi sadece bu süreci hızlandıran küresel çapta bir etken oldu ve hızlıca çağ atladık.

Bu değişiklikler kalıcı olacağından artık ‘normale dönüşü’ beklemeyi bırakmalı, ‘yeni normali’ anlamalı ve hızla uyum sağlamalıyız.

Analistler teknolojik dönüşümün iş fırsatlarını azaltacağına vurgu yapıyor. Bazı meslekler hızla yok olacak. Otomasyona odaklanan işverenlerin, insan iş gücünü minimize ederek önümüzdeki 5 yıl içinde 85 milyon kişiyi işsiz bırakacağı öngörülüyor.

Yani şirketler, insanlara bağlı kalmak yerine bilgi ve enformasyon teknolojilerine (BIT) daha çok yatırım yaparak, elde kalan bir avuç çalışanı da yüksek becerilere sahip, donanımlı kişiler arasından seçecekler. Makinelerin yerinizi almasını istemiyorsanız, kendinizi en kısa zamanda update, hatta upgrade etmelisiniz. Peki, bunu yapabilmek için zihin ve beceri yoğun çalışmaya ne kadar hazırsınız?

İş gücü piyasasındaki bu hızlı erozyon, fırsat eşitliği yakalayamamış ve düşük becerili büyük bir kitle için elbette “yıkım” anlamına geliyor.  Çevrimiçi çalışabilen beyaz yakalıların büyük çoğunluğu için işin geleceği gördüğünüz üzere, çoktan geldi bile.

Yeni Dünya Düzeninde Meslekler: Adaptasyon ve İçselleştirme Süreci

Bulut bilişimi, büyük veri ve e-ticaret yakın gelecekte de önceliklerini korumaya devam edecek. Buna ek olarak şifreleme, insansı olmayan robotlar ve yapay zekaya olan ilgide de önemli bir artış var. 2025’e gelindiğinde işler insanlar ve makineler arasında neredeyse yarı yarıya pay edilmiş olacak.

Endüstri 4.0’ın ayak seslerini duyan beyaz yakalılar zaten uzun bir süredir kendilerine yatırım yapıyordu. Kalanlar ise pandeminin ilk şokunu atlattıktan sonra silkelenip durumun gidişatını okumayı başardılar ve çok önemli bir diğer sektörün de kendiliğinden önünü açtılar: Online Eğitim.

Kapanma dönemini fırsat bilen bu topluluk, çevrimiçi eğitimler alarak hızla veri analizi, bilgisayar bilimi ve bilgi teknolojileri gibi becerileri öğrenmeye yöneldiler. Geleceği yakalamak, iş bulmak ya da işinizi korumak istiyorsanız, sizin de ister şahsen, ister bağlı olduğunuz firma üzerinden ilgili eğitimlere hızla başvurmanızı tavsiye ederiz. Aksi durumda Japonların Toplum 5.0 olarak adlandırdıkları ve Endüstri 4.0’ın hayata geçirmek için uluslararası işbirlikleri kurarak temellerini şimdiden attıkları çağı, yakalamanız mümkün olmayacak.

COVID-19 Sonrası Uyumlanma Planları

Uzaktan ve Hibrid Çalışma Sistemleri

Rapora göre işverenlerin %84’ü, iş gücünün neredeyse yarısını uzaktan çalışma sistemine taşıma potansiyeline sahip ve bu süreci hızla dijitalleştirmeye de hazırlanmışlar. 

Bir yanda 4. Endüstri Devrimi, diğer yanda COVID-19 derken, hepimiz baş döndürücü bir değişimin içine çekildik ve uzaktan/evden çalışma sistemine geçiş yaptık. Dijital göçebeler ve freelance çalışanlar epeydir kurumsal sistemin dışındaydı, dolayısıyla bu formata hayli alışıklar. Fakat bir finans uzmanının çalışma saatleri içinde ofis içi/dışı yaşam formlarını birbirine harmanlamayı öğrenmesi, yani verimini düşürmeden evden/uzaktan çalışma disiplinine uyum sağlaması zaman alacak.

Bu sisteme elinizden geldiğince çabuk uyumlanmanız yerinde olur. Şimdiye kadar içinde var olduğunuz konvansiyonel çalışma sistemleri tahmin bile edemeyeceğiniz bir hızda dönüşüyor. İş verenler çağa ayak uydurmaya ve hayatta kalmaya çalışırken, yanlarında sadece bu değişime ayak uydurabilen, esnek ve ileri görüşlü çalışanları görmek istiyorlar.

İşverenlerin bu hızlı evrimin geçiş sürecinde karşılaşabilecekleri zorlukları gidermek için de planları var elbet: Aidiyet ve birlik duygularını güçlendirecek bir şirket kültürü yaratmak gibi… Bakalım bunu nasıl başaracaklar?

Upskilling / Reskilling

Donanımlı insani sermayenin önemini kavrayan ve çalışanlarına Beceri Geliştirme (upskilling) / Yeniden Beceri Kazandırma (reskilling) yatırımı yapan işletmeler, rekabet oyununda masada kalacak ve ilerlemeye tam hız devam edecek. 

İnsan becerisine dayalı rollerin yükselişte olacağı bu yeni kurguda analitik düşünme, yaratıcılık ve esneklik ihtiyaç duyulan en önemli beceriler arasında.

WEF Raporu, iş gücü piyasasının yeni dünya düzenine uyumlanma planını bu tabloda açıkça gösteriyor.

Kariyer Değişikliği “Yeni Normal” Olur Mu?

Olur, olmalı! Araştırma verilerine göre her geçen gün daha fazla çalışan yeni iş sahalarına kayıyor. Bazı meslekler düşüşe geçse de çoğu meslek grupları evrime uğrayarak, yeni iş fırsatlarının önünü açıyor.

Yönelim teknoloji sektörüne doğru olmak durumunda değil. Bilgi teknolojileri ve yapay zekâ gibi uzmanlıklara meyil eden sektörler olduğu kadar, insan becerisine odaklı iş kolları da var olmaya devam edecek.

Mesleklerin geleceği teknoloji ve data ekseninde şekilleniyor olsa da Bilgi Çağı üzerine inşa edilen Toplum 5.0, insan temelli bir ‘süper akıllı toplum’ yaratma hedefine odaklanıyor. Bugün yapmanız gereken, mevcut becerilerinizi acilen güçlendirmek, çoğaltmak, çağa uyumlamak ve değişime ayak uydurmak!

Ne iş yaparsanız yapın, teknolojiyi anlamanız, veri okumayı öğrenmeniz ve hayatınıza adapte etmeniz gerekiyor.

Panik Yok!

Sonuç olarak “Mesleklerin Geleceği” raporu bir felaket filminin fragmanı gibi değil, hayatta kalabilmemiz ve ilerlemenin parçası olabilmemiz için bize sunulmuş bir tavsiye olarak değerlendirilmeli.

Becerilerimizi tekrar gözden geçirme, iyileştirme, çeşitlendirme ve zenginleştirme fırsatı elimizde.

Kendinizi ve becerilerinizi geliştirmeye nereden başlayacağınızı tam olarak kestiremiyorsanız. Sosyal Medya Kampüsü’nü arayarak ücretsiz danışmanlık alabilirsiniz. Bu yenilenme içinde güncel kalmanız sandığınız kadar zor olmayacak. Eğitimlerimizden size ve kariyerinize en uygun olanı seçin ve hızla yeni dünyaya adım atın.

0 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)