Youtube 101: Işık, Ses, Kurgu, İçerik

Youtube 101: Işık, Ses, Kurgu, İçerik

Sosyal medya dinamikleri;  dönem trendlerinden, toplumsal yapıya göre pek çok değişkeni baz alarak sürekli bir değişim gösteriyor. Ancak iyi bir içeriğin son yıllarda değişmez unsurlarından biri şüphesiz, videolar! Hal böyle olunca video içerik platformu olarak Youtube, kendine devamlı değer katıyor. Ancak Youtube’da belirli metrikleri dikkate alıp iyi bir içerik üreticisi olmak görüldüğü kadar kolay değil. Rekabetin fazla, hedef kitlenin daimi olduğu Youtube’da başarıya ulaşmak için belirli noktaları gözden kaçırmamakta fayda var.

Öncelikle, bilindiği gibi Youtube, görüntünün ön planda olduğu bir platform. Dolayısıyla ne kadar kaliteli video, o kadar çok izlenme diye düşünülebilir. Ancak platform dinamikleri daha farklı verilere göre şekilleniyor. Youtube’da içerik üretmenin temelleri için birkaç ipucunu sizler için yazdık.

Neyi, nasıl yapacağınıza karar verin!

İlk önemli aşama; içerik üretmeye karar verdiğinizde, açılacak kanalın ne üzerine, yani ne ile ilgili olacağını düşünmek. Çünkü iyi plan ve uygun strateji başarıya giden ilk adımınız olacaktır. Mesela spor yapmayı seven biri için spor içeriklerine dair kanal açmak güzel bir fikir olabilir. Yani zaten yetkin olunan bir konuda içerik hazırlama ve paylaşma hem kanal sahibi için hem de bekleyen hedef kitle için avantaj sağlayacaktır. Çünkü kanal sahibi de hedef kitlenin bir parçasıdır.

Yemek yapmayı öğreten veya sayfa sahibini diğer yemek sayfalarından ayıracak tüyolar içeren bir yemek kanalı; yeni anne olan insanlara ek gıda ve beslenmeden, kıyafetlere kadar içerikler sunan bir kanal; bahçecilik, ekim işleri üzerine olan bir öğretici bir kanal; “Kendin Yap” videoları içeren bir kanal; araba bakımı üzerine bir kanal; nasıl çalışılacağı ve konsantre olunacağı üzerine bir motivasyon kanalı; dil veya gezi kanalı gibi sonu gelmeyen bir liste içinde, sayısız konuda Youtube içeriği kendi alıcısını yaratabiliyor.

Bu noktada önemli olan ise iyi bir planlama ve Youtube kanalında içeriklerle fark yaratabilme oluyor. Doğru bir ön araştırma ile hedef kitle bulma, dili doğru kullanma ve trendleri takip etme de bu serüvene eklenince başarılı bir Youtube kanalı yaratılıyor.

Haftanın kaç günü ve hangi saatler arasında videonun ekleneceği ve haftada kaç video içeriğin çıkılacağı ise Youtube kanalının ilk stratejik adımları. İlk aşamada haftada iki video ile başlamanın ideal olduğunu, planlama aşamasında fazlasının yorucu olabileceğini de eklemeden geçmeyelim.

Daha sonrasında düzenli aralıklar girilen videolar için hep aynı saat ve gün kullanımı; kanalın izleyicilerinde bir alışkanlık ve ritüel yaratmasını sağlıyor. Bunu başlangıçta düzene oturtabilmek için de stok videolar hayat kurtarıcı olabilir.

Youtube kanalının fikir aşamasını tamamlandığından aslında büyük bir kısmı halledilmiş, diyebiliriz. Ama teknik kısmı da göz korkutabilir. Başta zorlayıcı sonrası için de keyifli olan video hazırlama kısmı için de güzel önerilerimiz var.

Görüntü Kalitesini Siz Belirleyin!

Görüntü kalitesi söz konusu olduğunda hedef kitle, kanalın konusu gibi pek çok değişkenin etkisinden söz edilebilir. Yani mükemmel görüntü kalitesi, her zaman başarının sırrı değildir. İçerikle paralel olarak beklentiler değişiklik gösterir. Ancak azami kalitede hazırlanmış içerik, video içeriğin başarısını doğrudan etkileyecektir.

Mesela bir ürün tanıtım kanalınız varsa; netleme sizin olmazsa olmazınızdır. Bunun için Nikon D7200, Canon EOS Rebel T7i, Fujifilm X-T2 kameralar sağlayacağı çekim avantajlarıyla, öncelikli tercihiniz olabilir.

Eğer vlog ağırlıklı içerik üreticisi olmaya karar verdiyseniz, görüntüden sonra en çok dikkat edeceğiniz nokta ses olmalı. Görüntü güzel, ortam iyi ama anlattıklarınız ses sorunları yüzünden izleyiciye ulaşamıyorsa görüntünün de artık izleyici için bir önemi kalmıyor. Görüntü ve sesi aynı başarı oranı ile sürdürebilmek için; Sony ZV1 ve benzeri kameraları inceleyebilirsiniz.

Netleme sistemi,  kullanışının pratik olması, LCD ekranı, ve içinden çıkan rüzgar başlığı ile vlog içerikleri için son derece yeterli olacak Sony ZV1’in en etkileyici özelliği ise, baktığı yönün sesini algılaması. Mesela, trafik gürültüsünün olduğu bir ortamda bile bu kamera, sesleri arındırmayı başararak, çektiğiniz videonun sesini netleştirebilir. Yani, yalnızca konunuz değil, mekanlarınız da ekipmanların belirleyicisi oluyor..

Elbette, ses ve görüntü için gerekli ekipmanları tek tek toplamanın da bir seçenek olduğunu hatırlatalım. Ekipmanların birbiriyle uyumunu gözeterek iyi ekipmanları bir araya getirebilirsiniz. Eğer seçtiğiniz kameranın kendisiyle birlikte gelen bir mikrofonu yoksa, bir yaka mikrofonu veya makineye geçirilen mikrofonlar işinizi görecektir.

Bunun yanı sıra özellikle dış mekan çekimlerinde pratiklik büyük rahatlık sağlayacaktır. Uzun ömürlü bir Youtube projeniz varsa, kolaylıkları takip etmenizi öneririz. Görüntü ve ses unsurlarının yanında çekimleri kolaylaştırmak için hafif ve kolay taşınabilir makineleri listenizin başına alabilirsiniz.

Basit işlemlerle göz alıcı sonuçlara ulaşabilirsiniz.

İç veya dış çekimler için önemli bir diğer nokta ise, ışık! Makine ne kadar iyi olursa olsun, ışık çoğu zaman dışarıdan müdahale gerektirecektir. Önceliğiniz güzel bir gün ışığı yakalamak olsa da ikinci planda bir ışığınızın bulunması gün ışığına yetişemeyen videolarda kurtarıcı olabiliyor. Bunun için biçilmiş kaftan softboxlar ve yeni nesil halka ışıklar mevcut. Üstelik minik bir araştırma ile Softbox ışık için kendin yap videoları bile bulabilirsiniz.

Ancak alternatif çözümler için etrafınıza bakmanızı öneririz. Bazen basit çözümler ile profesyonel algılar yaratabilirsiniz. Mesela, masa lambasının bulunduğu duvara alüminyum folyo yapıştırıp ışığı ona doğru çevirerek, hem ışığı yumuşatmış hem de elde etmek istenen mükemmel ışığa pratik destek sağlayabilirsiniz.

Çekimlerini geniş açı ile yaparak, izleyenlere kendini sizlerle aynı penceredeymiş hissi vermekte mümkün. Bununla birlikte farklı açıları harmanlamakta izleyenlerin dikkatinin toplamayı sağlıyor. Videolarınızı kısa sürelere indirmek ve çekim boşluklarını tamamalamak için “jump cutting” yöntemini kullanabilirsiniz. Çekimleri gerçekleştirdiğiniz esnada her ne kadar bileğinize güvenseniz de, yürüdüğünüz ve benzeri eylemler gerçekleştirdiğinizde çekimlerde kameranın titremesinden kaçınamazsınız. Bunun için tripodunuzu hazır edebilirsiniz. Ne de olsa titrek bir görüntü hem izleyiciyi yoracak hem de sizin kurgu yapmanızı engelleyecektir. Her şey tamamsa, kurgu masasına oturuyoruz.

KES, YAPIŞTIR, SES TEMİZLE, KURGULA

Youtube kanalının içeriği hazırlandıktan ve çekimleri yapıldıktan sonra ise kurgu kısmına göz atabiliriz. İstenmeyen görüntülerden kurtulup, en iyi malzemeye ulaşmak ve kendi kanal stilinizi yaratmak istiyorsanız kurgu süreçlerine hakim olmanız gerekiyor. Çünkü, işlevsellik ve yüksek iletişimin son basamağını kurgu oluşturuyor.  

Bir yemek kanalından, teknoloji içerikli bir Youtube kanalına kadar, tüm sayfalarda kurgu şart. Stil oluşturmak ise sizin tercih ettiğiniz dile göre şekilleniyor. Bazen basit teknikler, bazen doğallığı yakalama isteği sizin kurgu yapmada ölçütleriniz olabilir.

Videoları düzenlemek için ise birçok program bulunuyor. Bu konuda her ne kadar bir klasik olsa da Adobe Premier harika işler çıkarıyor. Ancak Adobe programı olduğundan sadece yedi günlük ücretsiz deneme hakkı veriyor. Eğer ücretsiz bir uygulama arayanlardansanız, birçok telefon aplikasyonu bulmanız mümkün. Iphone kullanıcıları için “iMovie”,  Android kullanıcıları için de “InShot” ve benzeri programlar ile kurgu işini kolayca öğrenilebilir ara yüzlerle çözüme ulaştırabilirsiniz.

Sonuç

Youtube video içerik üreticisi olarak başarıya ulaşmak için doğru strateji ile başarılı bir hedef kitle seçimi başarı kriterleri oluyor. Kurgu, kamera yönetim gibi süreçleri ise bu planların ışığında şekilleniyor.

Pek çok fotoğrafçının, çekimlerini cep telefonu ile yaptığını da bildiğimize göre bazen yukarı da sıraladığımız ekipmanlara ihtiyaç bile duymadan iyi bir video içeriği oluşturabilirsiniz. Mesela, sabah 5’te koştuğunuzu gösteren bir video çekecekseniz ne ışığa, ne kameraya, ne ses ekipmanına ihtiyacınız var. O an ihtiyacınız olan ekipman ne ise, o kadarını bilmek yeterli olacaktır.

Youtube içerik üreticilerine son tavsiyeler ise;

  • “Ben kimim” videosunu ilk videonuz olmamalı. İçerik üretmeyen ve merak uyandırmayan bir kanalda insanların ilgisini böyle bir içerikle çekmeye çalışmak başarma oranınız düşürebilir.
  • Hedef kitleniz yerleşene kadar, onların tercihlerine göre şekillenin. İnsanlar ne izlemek ister, hedef kitlemin ilgisini nasıl çekerim, gibi sorular videolarınız çıkış noktası olsun. Kısa zamanda ilgi çekici videolar sizin refleksleriniz haline gelecektir.
  • Görüntü sizi kurtarmaz ama içerik sizi kurtarır. İyi görüntüler yakaladığınız için, içeriği güçlü olmayan videolarda ısrarcı olmayın!

Her şeyden önce ilgi duyduğunuz  ve sevdiğiniz için başlayın, güçlü bağlarla iyi içerikler sizin olacaktır.  Haydi işe koyulmaya!


0 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (1)

PINAR MERMER

21 Aug 20

A'dan Z'ye her şeyi anlatan, harika bir yazı olmuş 👏👏👏