2018 SEO Trendleri Neler Olacak?
2018 SEO trendleri dünya çapında profesyonel kabul edilen ünlü pazarlamacılar ve SEO uzmanlarının farklı öngörüleriyle paylaşılmaya devam ediliyor. Biz de sizler için farklı kaynaklardan bu bilgileri derledik.
Öncelikle SEO (Search Engine Optimization – Arama Motoru Optimizasyonu) kavramı tüm dijital dünya için gittikçe artan bir önem kazanıyor. Buna ayak uydurmamak mümkün değil – özellikle dijital pazarlama ile kıyısından köşesinden bir şekilde ilgilenen tüm firmaların SEO konusuna önem vermeleri şart.
Google’dan organik tıklama ve yönlendirme ile olan toplam tıklama sayısı sene sonunda ~%5 oranında azalmış olacak.
2017’de Google’dan arama oranlarının düşmeye başladığı görüldü. Artık daha agresifleşen reklam çalışmaları, arama cevap sayfalarında daha net ve hızlı bir şekilde cevaba ulaşabilmek gibi nedenlerle beklenen 2018 SEO trendlerine göre bu sayı 2017’ye göre biraz daha düşmüş olacak.
Twitter ve LinkedIn diğer sitelere yönlendirme oranını düşürmek için aktif adımlar atacaklar.
Facebook, Instagram ve Snapchat hem algoritmik hem de yapısal olarak tıklayarak yönlendirme oranlarını limitlediler ve bunun başarılı sonuçlarını aldılar. 2018’de Twitter ve LinkedIn de benzer adımlar ile dış sitelere yönlendiren linklerin görünürlüğünü azaltarak ziyaretçilerin kendi sitelerinde daha çok kalmalarını sağlayacaklar.
Bir veya birden fazla büyük SEO yazılım sağlayıcı şirket Google’ın artan baskısı ve piyasadaki ağır rekabet karşısında dayanamayıp kapanacak.
Google’ın ücretsiz sunduğu Google Arama Konsolu daha iyi özelliklerle daha iyi hale geliyor ve Google da dışarıyla bilgi paylaşımı konusunda gittikçe daha agresif bir yaklaşım sergiliyor. SEO yazılım alanı eskiye göre gittikçe daha dar ve zor oluyor. Verilerin gittikçe daha ulaşılmaz olmasıyla birlikte 2018’de pazardaki SEO yazılım payı azalacak ve Google daha çok gündemde olacak.
Web ölçümleme ve SEO araçları sunan, Amazon’un ürünü Alexa, özellikle de yine Amazon’un olan Echo Show gibi cihazlarla uyumluluk ve kullanım kolaylığı sağlama gibi artılarla piyasada Google’ı zorlayacak.
Sesle arama cihazları kullanışlı fakat ekranla entegrasyon açısından limitli kullanılabiliyor. Amazon’un Echo Show ürünü bu sorunu efektif bir şekilde çözebilen en başarılı cihazlardan biri ve 2018 SEO trendlerini belirleyen asıl etken bu tür cihazlarla uyumlu olan ölçümleme ürünleri olacak.
Google dışındaki büyük yazılım devlerinden biri YouTube’a daha ciddi bir rekabetçi ürün çıkaracak.
Google ve Amazon gibi iki büyük dev arasındaki çatışma, bu iki firmanın ürettiği medya görüntüleme cihazlarındaki kalite artışı ve sonuç olarak YouTube’un popülarite kaybı sonucu piyasadaki diğer büyük firmalar buna alternatif bir platform yaratma arayışı içerisine girdiler. Büyük firmalar olmasına rağmen yine de böyle bir geliştirme için çok fazla para, zaman, emek olacağını düşünenler de var.
Facebook Audience Network (Facebook Hedef Kitle Ağı: reklam veren şirketlerin kendi sitelerinde Facebook reklamları vermelerine izin verir) ihtiyacı olan yatırımı alacak.
Aslında Facebook reklamlarının en az Google kadar iyi olması beklenir – çünkü web fonksiyonları Facebook’u diğer arama sonuç sayfalarından daha rahat kullanır, ek olarak Facebook’ta reklamları yüksek kaliteli ve ilgili hale getirecek veri ve alt yapı mevcut. Fakat maalesef “Audience Network”e yeteri kadar yatırım yapmadılar. 2018 SEO trendlerini en çok etkileyen alanlardan biri bu olacak deniyor.
Firmalar ve organizasyonlar için mobil uygulamalar arka plana düşecek, bunlar yerini mobil web sitelerine ve “PWA”lere bırakacak. (PWA – Progressive Web App: web sitelerinin görünümünü ve kullanıcı deneyimini mobil uygulamalarla eş seviyede tutan uygulama.)
Dijital dünyada yer almak isteyen firmalar ve organizasyonların %95’i için mobil uygulama iyi bir fikir değil. PWA ve mobil web siteleri uygulamalar yerine ön planda olacak. Parayla uygulama satın almayı bu çok engellemeyecek çünkü bir şekilde oyunlar ve ihtiyaç olan diğer uygulamalar satın alınıyor olacak. Fakat firmalar artık mobil web’e öncelik vermeleri gerektiğini fark edecek.
WordPress yine içerik yönetim sistemleri arasında öncü olmaya devam edecek; hatta %25 – %30 gibi bir kullanım artışı da olacak.
Geçtiğimiz senelerden biliniyor ki WordPress diğer içerik yönetim sistemlerine (CMS: Content Management System) göre daha baskın. Bu sene de bunun daha da artacağı bir sene olacak. WordPress son dönemlerde büyüme ve pazarlamaya çok yatırım yapıyor. Piyasada karşısında ona alternatif olabilecek ücretsiz başka bir uygulama bulunmuyor.