E-Ticaret Sitelerinde Ürün Önceliklendirme

E-Ticaret Sitelerinde Ürün Önceliklendirme

#SosyalMedyaKampüsü Editör

Selman Babayiğit
#SosyalMedyaKampüsü Editör

E-ticaret sitelerinde ürün önceliklendirme dediğimizde aklınıza ne geliyor? Satmak istediğiniz ürünü herkesin önüne çıkarmak mı? Bir açıdan doğru evet. Ama e-ticaret sitenizde satmak istediğiniz ve önüme çıkardığınız helikopter maketini ben istemiyorum, hiç ilgimi de çekmiyor. Peki o zaman ne yapmak lazım? E-ticaret sitelerinde ürün önceliklendirme nedir, neden ve nasıl yapılmalıdır öğrenmek lazım.

Bir e-ticaret siteniz var. Birçok kategoride ürününüz var veya spesifik bir kategoride geniş ürün yelpazesine sahipsiniz. Amacınız o ürünü veya ürünleri satmak. İnsanların sizden haberi olması lazım ama varlığınızı ve ne için var olduğunuzu öğrenmelerini sağlamadan önce ki bu da profesyonel bir uğraş ve sağlam adımlar gerektiren bir süreç, önce bazı şeylerden emin olmanız lazım.

Bunlardan biri de sitenizin kullanışlı bir arayüzünün olup olmadığı. Kullanışlı bir arayüzden kastım sattığınız ürünlerle ilgilenip sitenize gelen potansiyel müşterinizin istediği ürünü rahatlıkla bulabilmesi. Bunun için en büyük yardımcılar arama kutucuğu (e-ticaret sitelerine giren ziyaretçilerin yüzde 30’u site içi arama özelliğini kullanarak aradıkları ürünü bulmaya çalışıyorlar.), sıralama ve kategorilendirme kısımları.

E-ticaret sitelerinde ürün önceliklendirme_1

Potansiyel müşterilerinizin önüne doğru ürünlerin çıkması çok önemlidir. Tam olarak hangi ürünlerin doğru ürün olduğunu bilmediğinizi varsayarsak, onları en çok tercih edilen ürünlere göz atmaya yönlendirebilirsiniz. İşte burada E-ticaret sitelerinde ürün önceliklendirme konusuna geliyoruz.

Herhangi bir e-ticaret veya içerik sitesi için en büyük zorluklardan biri, liste sayfalarında görünürlüğü en iyi şekilde yönetmektir. Sınırlı bir alana sahipsiniz ve bolca ürününüz var. Varsayılan sıralama düzeni ne olmalı ve üstte gösterilen öğeler neler olmalıdır? Bunu açıklarken bir diğer önemli husus da ziyaretçilerin davranışları. Amaç her e-ticaret sitesi için etkileşimi, geri dönüşümü arttırmaktır. Böylece ziyaretçi hakkında daha sağlam datalar toplanabileceği gibi, satış da arttırılmış olur.

Önemli bir araştırma sonucu ise siteye girip aşağı inen ziyaretçilerin sitede daha çok vakit geçirdiğini söylüyor, bunu ürünlerinizle ilgilenen insanların doğal olarak aşağı inmesiyle de açıklayabiliriz tabii ama zaman içerisinde elde edeceğiniz istatistikler ile sitenizi şekillendirmek ve en iyiyi bulmak sizin elinizde. E-ticaret sitelerinde ürün önceliklendirme doğru yapıldığında hem kendinize hem müşterinize fayda sağlamış olursunuz.E-ticaret sitelerinde ürün önceliklendirme

*Müşterinizin aradığı ürün veya ürünleri direk karşısına çıkarmak hem siz hem de müşteriniz için kolaylıktır.

 

 

“Tam olarak hangi ürünlerin doğru ürün olduğunu bilmediğinizi varsayarsak, onları en çok tercih edilen ürünlere göz atmaya yönlendirebilirsiniz” demiştim. Yani yeni bir ziyaretçi sitenizde, ürünlerinizi incelemek istiyor. O potansiyel müşterinizi en iyi karşılama şekli daha önceki müşterilerinizin hareketleri sonucu ortaya çıkan datalarla elde edeceğiniz popülerlik sıralaması.

Peki neden;

Yalnızca bir (1) KPI ile sıralama yaparak en iyi sonuçları alamazsınız. Müşterilerinizin her hareketi sizin için değerlidir. Hepsinin değeri de bir birinden farklıdır. Kullanıcılarınızın arama sonuçlarında nelerin önemli olduğunu öğrenmelisiniz. Bu, sitenizde arama yaparken kullanıcıları gözlemleyerek yapılabilir mesela. Daha sonra sonuçları ayarlamak için çeşitli algoritmalar oluşturmayı deneyin. Dönüşüm oranınızı optimize etmek için ise farklı farklı algoritmaları test etmelisiniz. İlk seferde en iyici sonuçları elde etmek mucize olur. Müşterilerinizi ne kadar iyi tanırsanız, ürünlerinizi ne kadar iyi tanırsanız o kadar iyi sonuçlar elde edecek ve sizin için en doğru algoritmayı bulacaksınız.

Mesela ürünün tıklanma sayısı, görüntülenme sayısı, dönüşüm oranı, kullanıcıların verdiği puanlar, yaptığı yorumlar vs. algoritmanızı oluştururken kullanabileceğiniz faktörler. Çeşitli ağırlıklar kullanarak zamanla en doğru sonuca ulaşabilirsiniz. Yani sitenizi, ürünlerinizi ve müşterilerinizi tanımadan kullanabileceğiniz tam olarak doğru bir formül yok.

Örnek olarak kullanacağınız verilere şu değerler verilebilir;

Tıklanma sayısı (CTR) : 1.0

Görüntülenme sayısı : 1.5

Dönüşüm: 4.0

Ürün Puanı : 2.0

Popülerlik sıralamasını oluştururken öncelik dönüşüm oranı ve ürünün uygunluğu olmalı. Ürünün çok görüntülenmesi veya çok yorum alması onu popülerlik sıralamasında yuları taşımamalı. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise yeni ürünlere şans tanımak. Sitenize yeni eklediğiniz bir ürün eski ürünlere göre popülerlik, en çok satın alınanlar veya en çok görüntülenenler vb. sıralamalarda geride kalacaktır. Bu durumda yeni eklenen ürünü liste başına itecek şansa sahip olmanız lazım.

Ürün önceliklendirme yeniden pazarlama ( remarketing ) için de kişiye özel sıralamalar ile sağlanabilir. Müşteriniz sitenize girdiğinde daha önce topladığınız datalar ile karşısına ona özel bir sıralama ile daha önce ilgilendiği veya ilgilenebileceği ürünleri çıkarmak gibi. Üstelik ona özel fırsatlar da eklerseniz tadından yenmez bir e-ticaret sitesi haline gelirsiniz.

Başında beri sürekli tekrarladığım bazı şeyler var. ‘zamanla’ , ‘tanımak’ , ‘data’ gibi. Ne kadar çok data toplar ve bunları ne kadar iyi kullanırsanız, o kadar doğru algoritmalar elde eder, doğru ürün önceliklendirme yapar ve geri dönüşümü yüksek, sevilen, tercih edilen bir site olursunuz.

0 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (1)

YUSUF KOÇAK

08 Jan 22

Merhabalar ürünün sepete eklenmesi site üzerindeki sıralamayı etkileyen faktörlerden midir ? saygılarımla ...