A/B Testi Size Neler Sağlar?

A/B Testi Size Neler Sağlar?

Doğru kararlar vermek elimizi her zaman güçlü tutar. Önümüzde sonsuz opsiyon duruyorken doğruyu bulmak pek de kolay değil… Kaldı ki bu doğru kime göre, neye göre doğru? Hepimiz hayatımızda bir kere dahi olsa bu ikisinden hangisini alayım, bunlardan hangisi daha çok yakıştı gibi fikir almaya yönelik sorular yöneltmişsinizdir çevrenize. Hatta bazen bir kişinin fikri ile yetinmeyip daha fazla kişiye sormuşuzdur. İşte bunu sosyal medya mecralarındaki versiyonuna A/B testi diyoruz.  Ama A/B testlerini bu kadar kolay bir örnekle anlatmamız, size konunun bu kadar kolay olduğunu düşündürmesin.

A/B Testi nedir?

Dijital mecralarınızda bir yeniliğe gitmek istiyorsunuz, çalışmalarınızı yaptınız ve sonuç olarak hangi dizaynı kullanacağınıza hala tam olarak karar veremediniz. İşte böyle bir durumda kullanmayı planladığınız 2 farklı opsiyonun performanslarının karşılaştırılması olayına A/B Testi diyoruz. Hedef kitlenizin fikrini öğrenmenin en kolay yolu…  Amacımız doğrultusunda dizayn edilmiş 2 farklı alternatifi, seçtiğimiz hedef kitlelerine göstererek aldığı tepkileri ölçümlemektir. Farklı tasarımları farklı kitlelere gösterebileceğiniz gibi, farklı tasarımları ayni kitlelere göstererek de tepkilerini gözlemleyebilirsiniz. Aslına bakarsanız opsiyonları aynı kişilere gösterip, farklı tasarımlara verdikleri tepkileri ölçümlemek en sağlıklı yol olsa da her zaman mümkün olmayabilir.

Ölçülebilir ve raporlanabilir sonuçlar,

Bu testlerin başarısı istatistiksel anlamlılık barındırması açısından çok önemlidir. Ulaşılan hedef kitlesinin yapısını, gösterdiğiniz opsiyon karşısında beklediğiniz tepkiyi verip vermediği gibi konuların analizini yapabilirsiniz. Hislerinizden veya beğenilerinizden ziyade ölçümlenmiş sonuçlarla hareket etme fırsatı yakalarsınız. Unutmadan belirtelim testinize ne kadar çok kullanıcı dahil olursa alınacak sonucun doğruluğu o denli artacaktır.

A/B Testi yapmak için özel bir programa ihtiyacınızın olmadığını belirtelim. Fakat testi anlamlı kılan analiz ve analiz sonuçları için bir program kullanmanız gerek. Bunların en bilinenlerini, şeklinde WordPress Plugin, Unbounce, Optimizely, Webtrends, Vertster, Adobe Test & Target gibi sıralayabiliriz.

Kimler A/B Testi yapmalıdır?

Yeni bir girişimde bulunuyorsanız, özellikle hedef kitleniz ya da takipçilerinize dair elinizde somut bir veri yoksa bu test tam size göre. Potansiyel takipçi, müşteri veya kullanıcılarınıza nasıl bir yaklaşım sağlamanız gerektiğine böylelikle karar verebilirsiniz. İlle de yeni olmanıza gerek yok tabi ki, zaten varlığını sürdüren bir firma olarak yeni bir tasarım, reklam, kampanya, yeni bir website ve bunun gibi aklınıza gelebilecek bir çok dijital yenilik için bu testi kullanabilirsiniz.

Neden A/B Testi?

Adwords ya da Facebook reklamları verenler bilir, maliyetler arttı. E-ticaret yapanlar bilir rekabet arttı. Hal böyle iken boşa atacak bir adımımız yok. Zaman-Kazanç kriterlerine dikkat ederek adım atarak optimal değerlerle ilerlememiz gerek. Örneğin bir reklam verdiğimizde hedef kitlemizdeki kişilerin görsel tasarımımızı beğenmesi, ona dikkat etmesi ve ondan gelen yönlendirmeleri takip etmesini bekleriz. Google veya Facebook da bize der ki ben bu görselini X lira karşılığı Y kişiye gösteririm. Yani reklamımızı ne kadar çok kişiye göstermek istersek, kişi başı maliyete daha fazla kez katlanmak zorunda kalırız. Bu da total maliyeti yukarıya çekecek demektir. Ee şimdi bu kadar maliyete katlanıyorken de karşılığını almak hakkımız. Bu testler de en kaliteli dönüşüm sağlayacak opsiyonu bulmamızı, eylemimizin amaca ulaşmasını sağlar.

0 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)