Akıllarda Tek Bir Soru: Server Kiralama Avantajlı mı?

Akıllarda Tek Bir Soru: Server Kiralama Avantajlı mı?

Öncelikle server nedir biraz ondan bahsedelim…
Server; bilgisayar, aygıt veya ağ kaynaklarını yönetmeye adanmış bir programdır. Server’lar, genellikle sunucu görevlerinin dışında başka hiçbir görevi yerine getirmedikleri için özel olarak adlandırılır. Baskı sunucuları, dosya sunucuları, ağ sunucuları ve veri tabanı sunucuları dahil olmak üzere çok sayıda sunucu kategorisi vardır. Teoride, bilgisayarlar ne zaman istemci makinelerle kaynak paylaşsa sunucu sayılırlar.

Server, web barınmanın odak noktasıdır. Aslında, web barındırma, web sitenizi kullanmak için server’ları yani web sunucularını uzaktan kiraladığınız bir hizmettir. Eğer siz de bir web sunucusunun ne olduğunu ve neden gerekli olduğunu bulmakta zorlanıyorsanız, okumaya devam etmek isteyebilirsiniz.
Temelde bir web sunucusu, internet üzerinden veri depolayan ve ileten güçlü bir bilgisayardır. Asıl işlevi, web sitesi dosyalarını depolamak ve onları site ziyaretçilerinin görmesi için internet üzerinden yayınlamaktır. Yani birisi sitenizdeki bir web sayfasını ziyaret ettiğinde, tarayıcısı web sunucunuzla iletişim kurar ve sonunda ziyaretçinin bilgisayar ekranında görünenleri belirten bilgileri gönderir ve alır. Bu nedenle, bir web sunucusunun en temel amacı, bir ziyaretçinin tarayıcısının isteği üzerine web sitesi verilerini depolamak ve aktarmaktır.

Birçok insan bir server’ın (sunucunun) tipik bir masaüstü bilgisayar olduğuna inanır. Ancak sadece masaüstü bilgisayarda bir sunucu işletim sistemi çalıştırmak, gerçek server donanımının yerine geçmez. Sık kullanılmayan bir sunucu arayan ortalama bir ev kullanıcısı için, bir masaüstü bilgisayardan inşa edilmiş olanı işe yarayabilir ama konuyu irdeledikçe çoğu işletme hazır, özel bir sunucunun daha iyi bir seçenek olduğunu görecektir. Çünkü server sistemleri, verileri 7/24 yönetmek, saklamak, göndermek ve işlemek için tasarlanmıştır; haliyle bir masaüstü bilgisayardan daha güvenilir olması ve bunun yanı sıra ortalama bir masaüstü bilgisayarda kullanılmayan çeşitli özellikler ve donanımlar sunması gereklidir.
Neredeyse tüm kişisel bilgisayarlar ağ sunucusu olarak hizmet verebilir dedik, ancak genellikle yazılım / donanım sistemi tahsis edilmiş bilgisayarlarda sadece bu görev için özellikler ve konfigürasyonlar bulunur. Örneğin, özel sunucular yüksek performanslı RAM, daha hızlı bir işlemci ve birkaç yüksek kapasiteli sabit sürücüye sahip olabilir. Ayrıca bu sunucular yedek güç kaynaklarına, birkaç ağa ve diğer sunuculara bağlanabilir. Bu tür bağlantı özellikleri ve konfigürasyonları; verimli, doğru ve güvenilir şekilde çalışabilmek için oldukça gereklidir.

Öyleyse bu web sunucuları nasıl çalışır?

Şöyle ki internete bağlı olan her web sunucusuna ve bilgisayara, ağdaki cihazı tanımlayan bir IP adresi atanır. Bir IP adresi, posta paketindeki dönüş adresi gibidir. Bir web sitesini ziyaret ettiğinizde, IP adresinizden web sunucusunun IP adresine bir istek gönderilir. Web sunucusu daha sonra talep eden IP adresine veri göndererek yanıt verir ve bu, tüm verilerin bilgisayarınıza bir web sitesinden aktarıldığı işlemdir. İnternetteki web sitelerinin yüzde doksanından fazlası şu anda bir web barındırma şirketi tarafından sağlanan kiralık bir web sunucusunu kullanmaktadır. Web sunucusu özellikleri, barındırma planının türüne, boyutuna ve sağlayıcısına bağlı olarak değişir.

Peki server kiralamak avantajlı mı?

Bazı insanlar veya kurumlar kendi sunucularını satın almayı ve ayarlamayı düşünürler. Bu, bilgi birikimi olanlar için uygun bir seçenek olsa da, bir sunucu çalıştırmak için büyük yatırım ve boş zaman gereklidir. Haliyle sarf edilecek çabalar ve masraflar göz önünde bulundurulduğunda, bu işi uzmanına bırakıp sadece bir sunucu kiralamak çok daha mantıklı hale gelir.
Sizlere sunucu satın almak yerine bir sunucu kiralamanın daha anlamlı olacağı dört nedeni şöyle sıralayabilirim:

Birincisi kesinlikle bakım konusu…

Bir sunucuyu korumak zor ve zaman alıcı olabilir. Elinizde çok fazla boş zamanınız varsa, kendi sunucunuzun bakımı kesinlikle yapılabilirken; ne bekleyeceğinizi bilmiyorsanız, işleri birbirine karıştırmak çok da zor olmayacaktır. Halbuki kiralık bir sunucuda tüm bakım sizin için yapılır ve genellikle kendiniz halledebildiğinizden çok daha hızlı bir şekilde halledilir.

İkinci etken ise maliyet…

Sunucularla maliyet karmaşık bir konudur, ancak şöyle düşünebilirsiniz: Önceden bir sunucu satın almanın maliyeti, zaman içinde donanım veya yazılımı yükseltmenin yanı sıra bir tane kiralamaktan çok daha pahalı olacaktır. Ayrıca, sunucuyu korumak için bir sunucu yöneticisi bulundurmanız gerekecektir, ki bu da extra bir çalışan için maaş masrafı demektir.
Bazı durumlarda, bir sunucu kiralamak ilk aşamada pahalı gözükebilir ama yine de, yükseltme ve daha fazla alan hesaba katıldığında uzun vadede genellikle daha ucuz olur. Ayrıca bu maliyete çok daha fazla şey dahildir. Örneğin, bir sunucu kiralarken, donanım arızası veya değişimi konusunda endişelenmenize gerek kalmayacaktır çünkü kiralama şirketi her daim bununla ilgilenecektir. Halbuki kendi donanımınıza sahipken, tüm donanımlar için ikincil yedeklemeler sağlamanız gerektiği için iki sunucu satın almanız gerekir. Haliyle satın almak yerine sunucunuzu kiralayarak tasarruf edebilirsiniz.

Üçüncü ve belki de en önemlisi ise güvenilirlik konusudur…

Bu, kiralık sunucuların kesinlikle mükemmel olduğu bir alandır. Kişisel olarak sahip olunan bir sunucuda hiçbir şeyin yanlış gitmediğinden emin olmak kullanıcının sorumluluğundadır. Dahası, barındırma şirketleri çalışan sunuculara adanmış tüm departmanlara sahipken, bireysel bir sahibin daha az kaynağa sahip olması ve aşağıdan aşağıya bir sunucuya yanıt verme süresinin daha yavaş olması muhtemeldir. Ayrıca, internet ve elektriğin sabit olmadığı bir alanda, şahsa ait olan sunucunun potansiyelinin düşme olasılığı yüksek olacaktır.

Son olarak üzerinde durmamız gereken sorumluluk etkeni…

Bu aslında, bakım ve güvenilirliğe bağlı bir konudur. Kendi sunucunuzu çalıştırmak çok fazla mesaiye neden olabilir. Bir şeyler ters giderse, bunu hızlı veya etkili bir şekilde yapmak için vaktiniz olsun ya da olmasın, düzeltmek sizin sorumluluğunuzdadır. Müşterileriniz web sitenizde her zaman çalışır durumda olduklarını sayarlarsa, bu kendi sunucunuzu çalıştırmanın büyük bir dezavantajı olabilir. Kiralanan bir sunucuda tüm bu sorumluluk şirkete aittir ve her şeyin üstünde durduğunuzdan emin olmak için endişelenmenize gerek yoktur; çünkü bu sizin için, hizmeti sunan şirketin üstlendiği iştir.

0 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)