Facebook: Key Performance Indicator

Facebook: Key Performance Indicator

(“KPI”: Key Performance Indicator)

Sosyal medya ve pazarlamayla az çok ilgilenen kişiler KPI kavramıyla sık sık karşılaşır. İngilizce açılımı Key Performance Indicator, Türkçe çevirisi Anahtar Performans Göstergesi olan KPI kavramı tek kelimeyle anlatılacak olsa – tam olarak karşılığını vermese de – HEDEF doğru bir seçim olabilir. Bir amaç için belirlenen performans ölçeği, veya bir hedefe varmak için seçilen yöntemlerin ne kadar etkin ve verimli olduğunun göstergesi gibi tanımlanabilir. (Yazının geri kalan kısmında bu kavramdan KPI şeklinde bahsetmeye devam edilecek; bunun nedeni de bu şekilde kullanımın pazarlama dünyası etkisiyle dilimize yerleşmiş olması.)

Bu kavram tabii ki bir çok konuya uygulanabilir. Bu yazıda Facebook pazarlamasında çok etkili olan KPI’ları gözden geçireceğiz ve iconosquare’den derlediğimiz bu yazıyı buradaki görsellerle de anlatmaya çalışacağız.

Facebook’un daha çok müşteriye ulaşmak ve daha çok müşteriyle etkileşim sağlamak isteyen pazarlamacı ve şirket sahiplerinin anahtar platformlarından biri olduğu zaten biliniyor. Ve her ay ortalama 2 milyar üzerinde olan aktif kullanıcı sayısıyla şirketin hedef kitlesine ulaşması için büyük bir potansiyel sunuyor. Bunları göz önünde tutunca Facebook pazarlaması için yatırım yapmak çok mantıklı geliyor olabilir. Fakat bu yatırımı yapmadan önce Facebook’un asıl KPI’larını iyi bilmek gerekli.

Bir çok KPI’a sahip Facebook için liste aslında oldukça uzun olabilir, fakat bunlardan göz önünde bulundurulması gereken bir kaç tanesini inceleyelim:

Facebook İçin Bilinmesi ve Takip Edilmesi Gereken 8 Anahtar Performans Göstergesi

  1. İzlenimler (ing. impressions): Facebook’ta “izlenim” kavramı sayfanızdaki bir paylaşımın görüntülenme/izlenme sayısını belirtir. Yani, bir kullanıcı sizin Facebook’ta durum güncellemenizi kendi ana sayfasında gördükten sonra ortak bir arkadaşınız sizin durum güncellemenizi paylaşırsa; bu sizin için 2 izlenim olarak sayılır.
  2. Erişim (ing. reach): “erişim” kavramı ise sizin paylaşımlarınız için olan özgün görüntülenme sayısıdır; yani “erişim” hesaplanırken tek bir kullanıcıdan gelen tek bir görüntüleme sayılır. Bu nedenle izlenim sayısı erişim sayısından her zaman büyüktür – izlenimde bir kullanıcıdan gelen tüm ayrı görüntülemeler sayılırken erişimde tüm bu görüntülemeler tek olarak hesaplanır.
  3. Etkileşim Oranı (ing. engagement rate): Etkileşim oranı, Facebook paylaşımınızdaki beğeni, yorum ve tüm aksiyonların toplam sayısının paylaşımınız sırasındaki takipçi sayınıza olan oranıyla belirlenir. Bu oran çok değerlidir ve iyi analiz edilmesi gerekir: paylaşımlarınıza ne yapılıyor? Yorum mu, beğeni mi, kalpli beğeni mi? En çok hangi paylaşımlarınızda bu oran yüksek? gibi sorular kesinlikle cevapları göz önünde bulundurulması gereken sorulardır.
  4. Bağlantı Tıklamaları (ing. link clicks): Paylaşımınızda yer alan bağlantının kaç defa tıklandığını gösteren sayıdır. Bunu “paylaşım tıklaması”yla karıştırmamak gerekli – bağlantı tıklaması sizin paylaşımınız içinde geçen ve kullanıcıyı farklı bir yere yönlendiren bağlantının tıklanmasını anlatır.
  5. Tıklama Oranı(ing. CTR: Click-Through Rate): Tıklama oranı, bağlantı tıklamalarının erişime olan oranının 100 ile çarpılması ile hesaplanır. Bu oran reklama tıklayan kullanıcılar ile görüntüleyen kullanıcılar hakkında bilgi verdiği için önemlidir. Örneğin bir paylaşımınıza 25 bağlantı tıklamasından 50 erişim varsa bu güzel bir orandır; fakat 25 bağlantı tıklamasından 150000 erişim varsa yaklaşımı değiştirmek gerekebilir.
  6. Kitle Geliştirme (ing. audience growth): Belli aralıklarla takipçi sayısı analiz etmek ne tür paylaşımlardan sonra nasıl tepki aldığınızı görmek için gerekli ve önemlidir.
  7. Puanlama (ing. star raiting): Eğer sayfanız “iş yeri” kategorisindeyse puanlandırma şirketinizin nasıl görüldüğüyle ilgili bilgi sahibi olmanızı sağlar. Burada 5 yıldız aldığınız ziyaretçiler arttıkça takipçileriniz de artabilir ve hatta bu kişiler zamanla sizin müşteriniz de olabilir.
  8. Geri bildirim (ing. feedback): Yazılan değerlendirmelerin takibi daha iyi hizmet vermenizi ve kendinizi, şirketinizi geliştirmenizi sağlayacağı için kesinlikle yapılmalıdır.

Facebook KPI  Verilerinize Göre Pazarlama Stratejinizi Belirleyin!

Bu metrikleri göz önünde tutarak ve stratejiyi bunlara göre oluşturarak Facebook’u çok iyi değerlendirebilirsiniz. Fakat bir anda hepsini birden eksiksiz yapmaya odaklanmak yerine en önemli KPI’ları belirleyip teker teker başarılı olmayı denemek daha doğru olacaktır!

Hangi KPI’ların (Key Performance Indicator) daha önemli olduğuna karar vermek ise tamamen sizin Facebook pazarlama stratejinize ve hedeflerinize bağlıdır. Bu nedenle önce buna karar vermeli ve ardından bu yönde çalışmalısınız.

Tamamen size kalmış!

Peki, sizin için en değerli KPI’lar hangileri? Facebook pazarlama stratejinizi yenilemeye nereden başlamak istersiniz?

0 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)