Kitapsever Uygulamalar

Kitapsever Uygulamalar

Birkaç yıl önce aklımızın alamayacağı cihazları artık elimizden düşüremiyoruz. Neden mi? Yanıt basit, teknoloji genel olarak bakıldığında hayatımızı kolaylaştırıyor. Kitap okumayı sevenler için de kitapsever uygulamaları yazımızda sizler için derledik. Gündelik hayatlarımız içerisinde mobil iken dahi, bu uygulamalar ile kitap okuma alışkanlığınızı değiştirebilir, kütüphanenizi güncel olarak takip edebilirsiniz.

Gelelim kitap okuma alışkanlıklarımız ve teknolojiye. Sanırım bu konuda insanları iki ana başlık altında ayırsak büyük bir hata yapmış olmayız. Birinci grup teknolojiyi kitap okuma alışkanlığının önüne koyanlar ve ikinci grup teknoloji ile kitap okuma alışkanlığını destekleyenler. Yeşilçam Sineması’nda ev ahalisinin uyandıktan sonra gazetesini koltuğu altına sıkıştırıp tuvalet sırası kapmaya çalıştığını hatırlar mısınız? Artık günümüzde ise büyük bir çoğunluk telefonu olmadan tuvalete bile gitmiyor. Öyle değil mi?

Haber, dergi, e-kitap gibi faydalı amaçlara hizmet için kullanıldığı taktirde ona da söyleyecek lafım yok tabi. Benim içten içe kızdığım oyunlara takıntılı şekilde bağlanılması, sosyal medya mecralarında amaçsızca uzun vakitler geçirilmesi. Bu yazıyı okuyorsanız muhtemelen hala oyun ve sosyal medya bağımlısı değilsiniz tebrik ederim. Okumayı seven insanlara teknoloji nasıl hizmet ediyor peki? Biraz bu konunun alt başlıklarını inceleyelim haydi..

Kitapsever Uygulamalar: Goodreads   

 

Benim en sevdiğim kitapsever uygulamalar arasında olur kendileri. Özünde bir web sitesi. Bu platformu kitaplar, yazarlar ve okuyucuların buluşma noktası olarak düşünebilirsiniz. İlk kez üyelik oluşturacaksanız eğer kişisel bilgilerinizi girdikten sonra ilgilendiğiniz kitap türlerini giriyorsunuz. Bu bilgi ile uygulama size zaman zaman kitap önerisinde bulunuyor. Uygulamada kullanıcılar için kitaplarla ilgili 3 ana başlık var; okudum, okumak istiyorum ve şu an okuyorum. Kitaplarınızı bu şekilde sınıflara ayırabiliyorsunuz. Arzu ederseniz bu başlıkları artırabiliyorsunuz. Ben kitaplığımda olanlar ve satın almak istediklerim olarak ek başlıklar açtım.

E-kitap, şiir, ödünç aldıklarım vs. gibi ek başlıklar açan arkadaşlarım da var. Bu özellikle örneğin, geniş bir kütüphanesi olanlar, kitap satın alacakları zaman kütüphanelerini kontrol edebiliyor. Böylece okunmuş ya da satın alınmış kitapları unutarak bir kere daha satın almıyor, okumak istediğiniz ama henüz satın almadığınız kitapları da hatırlamış oluyorsunuz. Yazarların profillerini ziyaret ederek bildiğiniz, bilmediğiniz diğer tüm eserlerini görüp kendinize okuyacak yeni kitaplar da belirleyebiliyorsunuz.

Ayrıca uygulamanın arama ya da barkod okutma kısmından elinizdeki kitabı bularak şu anda okuyorum diye işaretleme yaptıktan sonra ilerledikçe kaldığınız sayfayı işleyebiliyorsunuz. Böylece anlık olarak kitabın yüzde kaçını tamamladığınızı görebiliyorsunuz. Kitapları bitirdikten sonra da puanlama yapıp, yorum ekleyebiliyorsunuz. Ve yaptığınız yorum sayısı arttıkça da sisteme kitap yükleyebilme yetkisini kazanıyorsunuz. Okuduğunuz her kitap ile de üyelik esnasında belirlediğiniz yıllık hedefinizin yüzde kaçını tamamladığınızı görerek, kitap okuma motivasyonunuzu hep yüksek tutuyorsunuz. Ya da en azından bende böyle oluyor. 🙂

Bu uygulama içerisinde de arkadaşlar ekleyebiliyor. Onların hangi kitabı okuduğunu, okuduğu kitabın ya da yıllık kitap okuma hedefinin yüzde kaçında olduğunu görebiliyorsunuz. Birbirinize kitap önerebiliyorsunuz. Farklı gruplara katılabiliyor, yazarları takip edebiliyorsunuz. Ayrıca Goodreads profilinizi diğer sosyal medya hesaplarınıza bağlayıp gelişmelerinizi oralarda da paylaşabiliyorsunuz.

Kitapsever Uygulamalar: E-kitap

 

Öncelikle e-kitap hali hazırda okuduğumuz kitapların dijital ortamlarda yayımlanan ve satışa sunulan halidir. Satın alınan e-kitapları ise bilgisayar, telefon, tablet gibi veya bunun için özel üretilmiş e-kitap okuyucu cihazlar aracılığı ile okunabiliyor. E-kitapların en büyük avantajları hammadde, basım, dağıtım, personel gibi maliyet unsurlarından üreticiyi kurtararak okuyucular için daha ekonomik olmaları. Ee bir de kağıt kullanımı gerektirmediği için, kağıt hammaddesi olan ağaçların tüketimini yavaşlatılmasına katkı sağlıyor. Özellikle çok seyahat eden ya da gittiği her yerde elinden kitabı düşürmeyen okuyucular için hafiflikleri ve çantalarda kapladıkları az yerler ile her geçen gün daha çok tercih edilir hale geliyorlar.

Gerçek kitap okuma deneyimine en yakın olan cihazlar ise kuşkusuz e-kitap okuyucu cihazlardır. Ekran yapıları ve ışık kaynakları ile gözü yormayan, bu deneyim için özellikle geliştirilmiş teknolojiler. E-kitapların dosya formatları da farklı farklıdır. Hatta belli cihazların açabildiği belli formatlar vardır. PDF en çok bilinen ve uyumluluğu yüksek bir tür olmakla birlikte, EPUB da açık kaynak olduğu için popülerliği git gide artıyor. Farklı formatları ise şu şekilde inceleyebiliriz;

ArghosReader .aeh
DjVu .djvu
EPUB (IDPF) .epub
eReader .pdb
FictionBook .fb2
HTML .html
Kindle .azw
Microsoft Reader .lit
Mobipocket .prc, .mobi
Multimedia EBook .exe
Plain text .txt
Plucker .pdb
Portable Document Format .pdf
PostScript .ps
Repligo .rgo
TealDoc .pdb
Tome Raider .tr2, .tr3

 

E-kitapların bir diğer avantajı ise edebiyat dünyamıza yeni yazarlar kazandırması. Şöyle ki, az önce bahsettiğim türlü maliyet kalemlerinden dolayı bir kitabın basımına ve dağıtımına karar vermek güçleşiyor, yayın evleri istemeyerek de olsa birçok taslağı geri çevirmek durumunda kalıyordu. Günümüzde e-kitap dünyası basılmış kitapların dijital hali olmaktan öte geçiyor. Artık basılı hali olmayan sadece e-kitap formatında yayın hayatına atılmış eserler de mevcut. Böylece yayın evleri de daha fazla eseri en azından e-kitap olarak okuyucuya sunmaya başladı. İçerisine girebileceğimiz daha çok hayal dünyası biz okuyuculara kapılarını aralıyor desenize…

Kitapsever Uygulamalar: WattPad 

 

Yeni yazarlar demişken WattPad’den bahsetmesek olmazdı sanırım. Sıradaki platformu hayatımı anlatsam roman olurculara ithaf edeyim o zaman. Aslında tam olarak roman olmasa da hikaye olabilsin diye üzerinde çalışılmış bir platform. Kullanıcıların hikayeler yazabildiği, başkalarının yazdığı hikayeleri okuyabildiği ve okuduğu hikayelere yorum yapıp, puanlayabildiği bir platformdur WattPad. Hem web sayfası hem de uygulama olarak karşımıza çıkıyor. WattPad’de de sevdiğiniz türü belirleyip o türde yazılmış hikayelere daha kolay ulaşabiliyorsunuz.  Uygulama ve web sayfasının oldukça kullanıcı dostu, yalın ve belki de en önemlisi Türkçe ara yüzü mevcut. ‘’Keşfet’’ sekmesinden ilgilendiğiniz türü seçip, o türde yazılmış hikayelere ulaşabiliyor,  ‘’Oluştur’’ sekmesinden hikayenizi yazıp, yayınlayabiliyor, topluluklardan da istediğiniz bir gruba dahil olabiliyorsunuz. İşte bu kadar basit.

Kitapsever Uygulamalar: Sesli Kitap

 

Sesli kitaplar iki farklı amaca hizmet ediyor. İlki görme engelli bireylerin okuma oranını artırmak amacıyla geliştirilmiş kitaplıklar, ikincisi ise zamansızlıktan kitap okuyamayan kişilerin koşuşturmalarının içerisinde dinleyebilsinler diye tasarlanmış sesli uygulamalar.

Görme engelli bireyler için Milli Kütüphane’nin Konuşan Kitaplık adlı çalışması eşsiz bir kaynak sunuyor. Fakat ilgili kanun gereği bu platforma üye olunurken görme engelliliğini kanıtlayan evrak ve raporların beyan edilmesi gerekiyor. Daha sonrasında üyeliği onaylanmış kullanıcılar Milli Kütüphane’nin geniş arşivinden yararlanabiliyor. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Görme Engelliler Bilgi Merkezi kapsamında bir sesli kitaplığı var. Bunun gibi uygulamalarla farklı sivil toplum kuruluşları veya üniversitelerin ilgili bölümleri de sesli kitaplıklar oluşturabiliyor. Görme engelli bireyler de buralardan faydalanarak kitap dinleyebiliyor. Bahsi geçen kurum ve kuruluşlar da bu kitaplıkların geliştirilmesinde de yardım sever okuyucuların yardımına ihtiyaç duyuyor. Tamamen gönüllü olarak gidip kitap seslendiren güzel insanların olduğunu bilmek ne umut verici değil mi?. Siz de zamanınızı planlayarak gönüllü okuyucu olabilir, kendi ufkunuzu genişletirken görme engelli bireylerin okuyabilecekleri kitap çeşitliliğinin artmasına yardımcı olabilirsiniz.

Tabi ki teknoloji ve kitabın entegre gelişimi bu bahsettiklerimle sınırlı değil. Onlarca uygulama, ürün, hizmet ve web sitesi durmaksızın hayatlarımıza giriyor ya da girenler de gelişiyor. Teknoloji doğru kullanıldığı taktirde gerçekten hayatlarımızı çok kolay bir hale getirebiliyor. Modern zaman bahanelerin arasından sıyrılmış, bol ve keyifli okumalarınız olsun…

12 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)