Kritik Seo Bilgileri

Kritik Seo Bilgileri

Dijital reklam ve pazarlama dünyasında en iyi reklam yolları arasında en kuvvetli silahımız kuşkusuz SEO’dur. ‘Search Engine Optimization’ yani ‘Arama Motoru Optimizasyonu/Eniyilemesi’. SEO, arama motorunda GoogleBot’ların sitenizi daha doğru tanıması için yapılan teknik ve kritik düzenlemeleri kapsar. SEO’yu anlamak için önce GoogleBot’ları anlamamız gerekir. GoogleBot’lar, arama motorunda webin tamamını linkler arasında gezinerek, dizine ekleyecek yeni sayfalar bulma prensibi ile çalışan yüksek teknolojilerdir.

Bir işe başvurmak istiyorsunuz. CV’niz sizi karşı tarafa en iyi tanıtacak unsurdur değil mi? Başvurduğunuz firmadaki insan kaynakları yetkilisi CV’nize bir göz atıp sizi tanıyor, buna göre görüşmeye çağırıyor. Görüşmeye gittiğinizde ise doğal sohbet ortamında sizinle daha sıkı bir temas kuruyor. İşe alınacak kişiyi seçerken de en iyi etkiyi bırakmış, referansları iyi kişiler arasından tercihini yapıyor ve işe yerleştiriyor.

İşte SEO’da genel çerçeveden bakınca böyle işliyor. Doğru kurgulanmış bir site tıpkı güçlü bir CV gibi, GoogleBot’ları ise adeta ilgili İK yöneticisi. Siteniz ne kadar doğru hazırlanırsa GoogleBot’ları sizi o denli iyi tanıyor. Sizi ne kadar iyi tanırsa, arama motorunda aratılan bir kelimeyle ne kadar alakalı bulursa kullanıcıların önüne çıkarıyor. Bundan sonra da görüşmeye çağırılmış aday gibi GoogleBot’ları, kişiler doğal olarak sayfanızda ne kadar zaman geçirmiş, neler yapmış, sayfanızı ne kadar paylaşmış, sayfanıza nerelerden bağlantı verilmiş gibi birçok alt unsura bakıyor. Bu da sizin referanslarınızı oluşturuyor. Böylece arama motorunda üst sıralara taşınıyorsunuz. İlk 5 sıraya oturduğunuzda ise işe alınmış oluyorsunuz.

SEO’yu onlarca hatta yüzlerce farklı faktör etkiler. Bunlardan tesadüfi olarak seçtiğim birkaç konuya yakından bakalım;

Off Page – On Page SEO

On Page yani sayfa içi SEO, web siteniz için yaptığınız optimizasyon çalışmalarına verilen addır. Bunu, -Sayfa başlıklarında önce anahtar kelimeyi yerleştirip,

  • URL’lerde anahtar kelimeyi barındırıp,
  • Görsel unsurlar kullanarak site içerisinde kullanıcıların geçirdiği vakti uzatmaya yönelik çalışmalar yapıp,
  • Sayfa açılış süresini 5 saniye altında tutup,
  • Önemli noktalarda yazı özelliğini değiştirerek (kalın,italik vs) GoogleBot’larının dikkatini çekip …

ve bunlar gibi birçok taktiği kullanarak web sitemizin kullanıcı paneli üzerinden yapabileceğimiz iyileştirme çalışmalarıdır.

Off Page yani sayfa dışı SEO ise, web sitenizin dışından yapılan tüm iyileştirme çalışmalarıdır. Bu çalışmaları sitenizin online referansı olarak da görebilirsiniz. Bunu,

  • Kullanıcıların bağlantınızı alarak paylaşmasını,
  • Sayfanıza backlink verilmesini,
  • Kaliteli ve alakalı dizinlere sitenizi eklenmesini,
  • Kaliteli blog ve makalelerin sitenize link vermesini …

ve bunun gibi unsurları sağlayarak yapacağımız çalışmaları içerir.

Kullanıcıların Doğal Etkileşimi

Bu başlıktan sonra değineceğim her başlıkta doğallık temel husus olacaktır. SEO’da doğallık dediğimiz konu ise, kullanıcıların yarattığı popülerliktir. Bu duruma siz direkt olarak müdahale edemezsiniz, ancak kaliteli bir dizaynla katkıda bulunursunuz ki SEO da zaten bu çabaların tamamıdır. Sitenizin kullanıcılarının artış oranından tutun, ziyaretçileriniz tarafından yapılan bilgilendirme ve link paylaşımlarına kadar birçok hareket GoogleBot’larının takibindedir. Bu paylaşım kanalları ve sayısı arttıkça popülarite daha sağlam ve doğal bir yapıya kavuşmaktadır. Böylece sıralamadaki yerinizin üstlere taşınma olasılığı artmaktadır. Unutmayın GoogleBot’ları yapay popülarite çalışmalarını anlar, sıklığını tespit ederse de SEO çalışmalarınızı olumsuz yönde etkiler.

Anahtar Kelime (Keyword) Seçimi

Kullanıcıların arama motorlarına aramak istedikleri konu hakkında girdikleri kelimelerdir. Anahtar kelimelerin web adresiniz içerisinde, sitenizde yer alan metin ve başlıklarda ve hatta öne çıkan görsel adında ne kadar sık ve alakalı bir şekilde bu anahtar kelimeler kullanılmışsa,  sayfanızın kullanıcı önüne çıkma ihtimali de artar. Burada anahtar kelimeleri çok kullanayım diye içeriğin kalitesini düşürmemeye özen göstermek gerekir. Bu doğal popülerliğe zarar verebilecek bir konudur ve kaçınılmalıdır.

Backlink

Kısaca diğer sitelerin sizin sitelerinizi önermesidir. Bir çeşit web referansı da diyebiliriz. Ama nerelerden backlink aldığınız çok önemli bir noktadır. Eğer, Google’ın banladığı sitelerden, çok fazla ve gereksiz link barındıran sitelerden, gizli backlink veren sitelerden backlink alıyorsanız bunun sitenize ve size hiçbir katkısı olmadığını bilmeniz gerekir. Sizinle alakalı olan, sosyal popülerliği olan, kaliteli site ve bloglardan sağlayabildiğiniz her backlink ise doğal popülerliğinizi arttıracak, sıralamada sayfanızın yukarılara taşınma olasılığını yükseltecektir. Backlink almak kadar backlink vermenin de önemini unutmamanızı ayrıca öneririm. Bu Google’a sitenizin ne ile alakalı olduğunu hakkında da bir ipucu verecektir.

Domain (Alan Adı)

Belirlenmiş anahtar kelimenizin domain içerisinde geçmesi büyük önem taşır demiştik. Bu sebeple anahtar kelimenizi içeren domainler seçmeye özen gösterin. Bu seçimi yaparken de kritik birkaç noktaya dikkat etmeniz gerekir. İlk olarak uzantınızı, özellikle Türkiye için ‘.com, .com.tr, .org’ gibi popüler olarak kullanılanlardan tercih edebilirsiniz. Mümkünse eğer domainde noktalama işaretleri olmamasına gayret edilmelidir. Türkçe karakter kullanmamaya, 20 karakteri geçmemek de özen gösterilmesi gereken konuların başında gelmektedir.

Özgün ve Güncel İçerikler

Sitenizin doğal popülaritesine katkı sağlayacak en önemli konulardan biri de güncellik ve özgünlüktür. Metinleriniz, görselleriniz ve içerik başlıklarınız ne kadar özgün olursa sitenizin popülerliği buna bağlı olarak o kadar artacaktır. Tabii güncellik de site içerisindeki hareketliliği arttıracağından SEO’ya katkı sağlayacaktır. Eskiden yazılmış yazılarınızı zaman zaman güncellemek, strike etiketi ile artık geçerliliğini kaybetmiş bilgilerin üzerini çizmek sizi aktif bir site olarak tanımlayacaktır. Böylelikle içeriklerinize yeni yorumlar alabilir, kullanıcı etkileşimini artırabilir ve güncelliğinizi perçinleyebilirsiniz. Unutmayın güncel ve özgün içerikler sizi daha üst sıralara taşımaya yardımcı olacaktır.

Sosyal Medya ve SEO

Gerçekliği kanıtlanamamış olsa da domain ismine karşılık olarak açılmış sosyal medya hesaplarınızın SEO’ya olumlu etki sağladığını benimseyen bir söylem de yok değil. Bu konunun gerçekliği tam olarak kanıtlanmasa bile sosyal medya takipçilerinizi site trafiğine yönlendirerek bile SEO çalışmalarınızı destekleyebilirsiniz.

Unutmayın SEO başarısının mutlak olarak 5-10 doğrusu yoktur. Birbirini etkileyen ve destekleyen onlarca alt bileşeni vardır. SEO profesyonelleri tecrübe ve teknikleriyle sizin için en iyi çalışmayı gerçekleştirecektir. Seo zaman,tecrübe ve emek bileşenlerini barındırır…

0 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)