Mobil Reklam Tehlikeleri Nasıl Engellenir?

Mobil Reklam Tehlikeleri Nasıl Engellenir?

Mobil cihazlarımızda ki pek çok uygulamayı isteyerek indirip, severek de kullanıyoruz. Bu uygulamaları kullanırken mobil reklam tehlikeleri  ile karşı karşıya kalıyoruz. Mobil reklam tehlikeleri, rahatsızlık boyutuna ulaşan ve  canımızı sıkan önemli problemler arasında.

Mobil kullanıcı sayısı her geçen gün artarken mobil uygulama indirme oranları da buna eş değer olarak arttı. Bu artış sonucunda da mobil reklamlar çok sık kullanılmaya başlandı.

IAB; 18 ülkede gerçekleştirdiği ‘Always On – A Global Perspective of Mobile Consumer Experience’ araştırmasına  göre; bir kullanıcı günde en az bir kere mobil internete ve mobil uygulamalara erişim sağlıyor. Araştırma oranları; mobil internet kullanımında  % 88;  mobil uygulamalarda ise% 84’e kadar ulaşıyor. Oranların yüzdesinden de anlaşılacağı üzere kullanıcılar defalarca mobil reklam tehlikelerine de maruz kalıyor.

Mobil cihazlar herkesin gözü-kulağı, eli-ayağı olmuş desem mübalağa etmiş sayılmam. Birçok insan tüm bilgilerini mobil cihazlarına kaydetmiş durumda. Bankacılıktan -sosyal medyaya; devlet hizmetlerinden- tüm kişisel bilgilere kadar aklınıza gelebilecek her şey artık cebimizde.

Hepimiz güne başladıktan kısa bir süre içinde mutlaka bir uygulamaya giriş sağlıyoruz.  Örneğin; bir yere gidecek olsak yol durumu hakkında bilgi alıyor,  spor egzersizi için birbirinden farklı uygulamalar kullanıyor veya ekonomiyi takip edip, bankacılık işlemleri için mutlaka mobil uygulamalardan yardım alıyoruz.  Çünkü bu uygulamalar artık hayatımızı kolaylaştıran, mikro alanımızın vazgeçilmez parçası olmuş konumunda. Buraya kadar her şey çok iyi fakat kullandığınız uygulamanın; önüne arkasına hatta üstüne gelen reklamlar elbette ki can sıkabiliyor. Mobil reklam tehlikeleri ile karşı karşıya kalan kullanıcı için bu reklamlar ciddi anlamda tehdit oluşturuyor. Çünkü bazı uygulamalarda ki güvenlik açığı saldırganların özelinize ulaşmasına neden oluyor ve tüm bilgilerinizi istediği şekilde kullanmasına sebebiyet veriyor.  İşte bu nedenle de  istenmeyen kötü amaçlı virüs,solucan veya reklam içerikli zararlı yazılımlar kullanıcılar açısından büyük bir tehlike yaratıyor.

360 Security Güvenlik Merkezi raporuna göre, 2014 yılının ilk çeyreğinde Android platformunda 215.300 kötü amaçlı program yakalandı ve son çeyreğe göre% 40.4 arttı. 2015 yılında ise bu programların zirveye ulaştığı belirtiliyor.

Mobil Reklam Tehlikeleri Kullanıcıya Nasıl Zararlar Verir?

 

  • Reklam bir başkası tarafından kodlandığı için bilmediğiniz bir dosyadan ya da kaynaktan telefonunuza kod yüklemiş oluyor ve güvenlik zafiyeti oluşturuyor.
  • Gizlilik ilkelerinden size ait tüm verileri toplayabiliyorlar ve hangi amaçla kullanacakları da meçhul olabiliyor.

Mobil Reklam Tehlikeleri Nasıl Engellenir?

  • Android telefon ayarlarınıza girerek Google ayarlarından MAİD bilginizi sıfırlayabilir/resetleyebilirsiniz.
  • iOS9 ile birlikte gelen Ad Blocking özelliği ile IOS cihazlar için reklam engelleme uygulamaları kullanılmaya başlandı. Nedir Ad Blocking? Reklamları bloklamaya yarayan bir eklenti olarak tanımlayabiliriz. Bu eklentiyi tarayıcınıza yüklediğiniz zaman internette görmek zorunda kaldığınız reklamları engellemek için kullanabilirsiniz.
  • Ayrıca IPhone cihazlarınıza Refine, Crystalve Purify, Android cihazlarınıza Adblock Plus (ABP) ve AdAway  gibi reklam engelleme uygulamaları indirebilirsiniz.

Küçük bir detayı da belirterek yazımıza IAB raporuyla devam edelim.                                                                      *Uygulamayı indirmeden önce reklam olup olmadığını görebiliriz. Google Play ya da AppStore’da uygulama detaylarında reklamlar ile ilgili bilgiler yer alacaktır. Bu detaylara dikkat etmenizde fayda var.

IAB; 18 ülkede gerçekleştirdiği ‘Always On – A Global Perspective of Mobile Consumer Experience araştırmasına  göre kullanıcılar mobil internet ve mobil uygulamaları farklı amaçlarla kullanabiliyor. Genel olarak tüm pazarlarda kullanıcılar sırasıyla; bilgi erişimi, sosyal etkileşim ve eğlence için mobil cihazlara başvuruyor.

  • Mobil internet ihtiyaca yönelikken ve daha çok bilgi edinmek için tercih eden kullanıcılar mobil uygulamaları ise daha çok sosyal ağlar, eğlence amaçlı tercih ediyor.
  • Bilgi amaçlı kullanım %76’lık bir oran iken mobil uygulamalarda eğlenceyi tercih edenlerin oranı ise %83’lük orana ulaşıyor.

Küresel mobil uygulama kullanıcının;

 

  • Maruz kalınan reklama tıklama oranı %13
  • Reklamı yapılan markayı hatırladım% 12
  • Reklamı gördükten sonra markanın web sitesini ziyaret ettim% 9
  • Ürün / marka hakkında daha fazla bilgi aramıştım% 7
  • Markaya / ürüne karşı daha olumlu hissettim% 6

Araştırma ile ilgili küçük bir not daha düşelim. Avrupa genelinde, mobil cihazlar üzerinde görülen reklamlarla etkileşim ortalaması %46 iken,  Türkiye’de ise bu oran %38’dir.

7 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)