Topluluk Önünde Konuşmanın 10 Püf Noktası

Topluluk Önünde Konuşmanın 10 Püf Noktası

Topluluk önünde konuşma yapmamız gerektiğini öğrendiğimiz an, içimizdeki heyecan daha konuşmayı yapmadan başlar. Oysaki yaptığımız konuşmalar harika kapıları açan büyük anahtarları içinde saklıyor olabilir. ” Topluluk Önünde Konuşmanın 10 Püf Noktası ” yazımız ile topluluk önünde nasıl etkili ve başarılı konuşabileceğimizin püf noktalarına yer verdik. Şimdi bunlar nelerdir onlara değilenelim.

1. Hedef kitlenizi belirle.

Topluluk Önünde Konuşmanın 10 Püf Noktası’nın ilki: hedef kitleyi belirlemektir. Bir seyircinin önünde konuşuyorsanız, genellikle bir sebep vardır. Kiminle konuştuğunu ve ne almak istediklerini veya neye ihtiyaçları olduğunu bilmek konuşmanın stratejisini belirler.Konuşma yaptığımız ortam bizim nasıl konuşmamız gerektiğini etkiler. Arkadaş ve aile arasındaki konuşmalarımız bizi genelde eğlendir ve konuşurken rahat oluruz. Kurumsal bir etkinlikse konuşma yaptığımız ortam, yapmamız gereken onlara yeni bir şey öğretin ve ilham verin. Bunları yapabilmek için dinleyicilerin demografik özelliklerini bilmemiz gerekli.

2. Prova yap.

Hiç durmadan pratik yapmazsan, konuşmanı yaparken başarısız olman yüksek bir ihtimaldir. Büyük bir konuşmanız varsa, her gün pratik yapmak için zaman ayırın. Hedeflerinizi ve içeriğinizi vaktinden çok önce hazırlayın. Pratik yaparken nerede olduğunuzun bir önemi yok. Araba sürerken, egzersiz yaparken, veya bir uçakta … herhangi bir yerde yapılabilir.

3. Kendi konuşma stilini bul.

Her konuşma içeriği veya ortam farklı bir yaklaşım veya stil gerektirecektir. Bazen hazırlanmış bir konuşma okumak iyidir. Ancak bildiğiniz üzere sürekli sayfalara bakmazsınız bu hiç profesyonel olmayacaktır. Bazı notlar kullanın. Çoğu konuşmacı içeriği ezberlenmiş olmayı tercih eder. Tarzınız buysa, içeriği o kadar iyi ezberleyin ki sizi dinleyenler bir şiir okuyormuş gibi görünmeyip spontane konuştuğunuzu düşünsün. Konuşma içeriği ve ortam için uygun yaklaşımı kullanın.

4. Konuşma yerini önceden deneyimle.

Konuşacağınız yeri bilin. Oraya vaktinden önce gelip, sahneyi konuşmanız öncesinde yürüyerek deneyimle. Böylece konuşma yapacağınız gün rahat edersiniz.

5. Tüm ekipmanı test et.

Hiçbir şey, son dakikadaki teknik zorluklardan daha fazla insanın moralini bozmaz. Önceden tüm ekipmanları ve görsel-işitsel işlevlerini test ederek daha fazla stres eklemekten kaçının.

6. Kendini izle.

Ama konuşmadan önce. Aynanın karşısında pratik yapmak, vücutta uygun miktarda hareket, el kullanımı ve yüz ifadelerini öğrenmenin iyi bir yoludur. Böylelikle beden diline bağlı hataları yapmaktan kaçınmış olursunuz.

7. Beden dili ve hareketilerini kullan.

Unutmayın, iletişim ton ve beden dili hakkında söylediklerimizden çok daha fazladır. Tabii ki kelimeler önemlidir, ancak vurgu hareketi ve beden dili ile birlikte gelir.

8. Göz teması kur.

Bu çok önemli ve izleyicinin ne kadar büyük olduğu önemli değil. Göz temasınızı olabildiğince çok kişiyle yapın. Bu dinleyicilerin doğrudan konuşmacı ile birebir konuştuğunu hissetmesini sağlar. Ve sadece ilk çift sıradaki insanlara sadık kalmayın. Arkadaki insanlara da bakın.

9. Mizah ve duygu kullan.

Ne hakkında konuştuğun önemli değil. Her zaman konuşmalarda duygu ya da mizah ya da her ikisi için bir yer vardır. Bir keresinde konferansta veri analizi hakkında bir sunum yaptım – sıkıcı! Bu yüzden bazı şeyleri canlandırmak için bol mizaha yer verdiğimden emin oldum. En iyi sonucu veren kendine güvenen mizah anlaşıyışı olduğunu düşünüyorum, her zaman işe yaramıştır. Her durumda kullanın. Duygusallaşmaya başlıyorsanız, ne olmuş? Kullanın. Seyirci söylediğin her şeyi hatırlamayabilir, ama nasıl hissettirdiğini hatırlayacaklar.

10.Size verilen süreyi aşma.

Size ayrılan zamana uyun. Az, bazen daha fazladır. Uzun konuşmak bazen daha fazla hataya açık bırakır belkide hazırlıklı olmadığını gösterir. Aynı zamanda etkinlik süresine saygısızlık olarak bile algılanabilir. Tüm bunların önüne geçmek için, sadece pratik yap.

Konuşma, insanlarla iletişim kurmanın harika bir yoludur ve hepimizin ustalaşması gereken bir beceridir. Harika bir konuşmanın seni nereye götüreceğini asla bilemezsin.
İyi bir konuşmacı olmak liderler ve yöneticiler için bir zorunluluktur. Satış için bir zorunluluktur. Temel olarak tüm girişimciler ve iş liderleri için bir gerekliliktir.
Her şeyden önce insanlarla aramızda güçlü ve sağlıklı bağ kurmak için mükemmel bir araçtır.

0 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)