5 Adımda E-Ticarete Giriş

5 Adımda E-Ticarete Giriş

Tüketicilerin alışveriş tercihlerinin giderek daha fazla internet ortamına yönelmesi e-ticaret alanında yeni gelişmeleri kaçınılmaz kıldı. Kullanıcıların tercihlerinin bu yöne kayması da markaların e-ticarete yönelmesini beraberinde getirdi.

E-Ticaret sitelerinin 24 saat kolay ulaşılabilir olması, kullanıcılara birçok ürün alternatifi sunması gibi kolaylıkları, her geçen gün bu sitelerin kullanımı daha da arttırdı. Bugün büyük mağazalardan küçük veya orta ölçekli işletmelere kadar birçok kişi ya da kurum profesyonel oluşturulan e-ticaret siteleriyle, sektörlerinde büyük avantajlar elde ediyor.

Hem kullanıcı için hem de markalar için bu kadar avantajlı olup da bu kadar ilgi toplayan bir alana her sektörden uyumlamalar gelince; e-ticaret herkesin gözdesi oldu diyebiliriz. Biz de büyük veya küçük ölçekli diye ayırmadık, e-ticarete başlamak isteyenler için süreci biraz inceledik. 5 adımda bu sektöre hızlı bir giriş için kulları sıvayabilirsiniz. Süreç düşündüğünüz kadar karmaşık olmayacak. 🙂

1.Ürünlerinizi belirleyin

Henüz ne satacağına karar veremeyenler veya halihazırda ürün sunumu yapanlar, öncelikle size ilham verecek bir inceleme ile işe başlayabilirsiniz. Diğer sitelerin analizleri sonucunda onların doğru ve yanlışları sizin aynı hatalara düşmenizi engelleyebileceği gibi fikirlerinizin şekillenmesi konusunda kolaylık sağlayabilir.

Seçeceğiniz ürün için e-ticaret kanalının ne kadar etkili olabileceği ve diğer markalardan farkınızı ortaya koymak için ne gibi geliştirmeler yapabileceğiniz markanızın oluşum aşamasında oldukça önemlidir.

Farklı yönelim ve geliştirmeler ilk aşamada yapılan incelemeler sonrasında belirlendiğinde iş sırasında büyük düzeltmelere ihtiyaç olmayacak ve hedefe yönelik daha sağlam geliştirmeler yapılabilecektir.

2.Trendleri takip edin

Özellikle ürün konusunda hala kararsız olanlara tavsiye, çok satanlara veya trend ürünlere göz atın. Kullanıcıların tercihlerini bilirseniz onların ilgisini çekecek ürünler sunabilirsiniz.

Trend ürünleri incelerken dikkat etmeniz gereken şey gelip geçici ürünler olmamasıdır. Pek çok ürün aniden trend olup yok olabilir. Yapmanız gereken trendler üzerinden potansiyel fırsatları yakalayarak kendi ürün planınızı yapmak.

Elbette trendlerden kasıt yalnızca ürün bazlı değil. 🙂 Mesela, markaların tüketici ile etkileşime geçtiği deneyimsel pazarlama; lokasyon bazlı fiyatlandırma gibi gelişmeler gündemi yakalayıp e-ticarete özel günceli yakalamanızı sağlayabilir.

3.Şirket kurulum süreci

İnternetten satış yapabilmeniz için bir şirket sahibi olmanız gerekiyor. Şirketinizin ne üzerine olacağını belirleyip yol haritanızı çizdikten sonra şahıs firması ya da limited şirketi olarak şirketinizi kurabilirsiniz. Bu süreçte bir mali müşavirle anlaşarak, doğru yönlendirmelere ulaşıp, şirketinizi daha hızlı kurabilirsiniz.

4.Web sitenizi oluşturun

E-ticaret yazılımlı ve mobil uyumlu bir web sitesi oluşturun. Fiziksel mağazalardaki vitrinlerin yerini internet ortamında web siteniz alacaktır. Ancak sanal bir ortamın gerekliliklerine göre bu vitrini özelleştirmeyi ihmal etmeyin!

Planlama aşamasında sayfanızın markanıza uygun, dikkat çekici ama aynı zamanda sade ve anlaşılır olmasına özen gösterin. Kullanıcı dostu bir site yapmak her zaman kolay olmayabilir. Ancak sayfanızı yayına almadan sürecin dışındaki birinden fikirlerini almak gibi yollar deneyebilirsiniz. Bu kişi site sayfalarında kaybolmuyor ve satın alma sürecine kadar sorunsuz şekilde tatmin olarak gidiyorsa; büyük oranda başarılı bir site tasarlanmıştır. 🙂

Hem ürün bazlı hem alınan hizmet üzerinden müşteri memnuniyetini sağlamanız gerekir. Sitenizde müşteriler online sorgulama, karşılaştırma ve satın alma için online ödeme yaparak işlemlerini kolayca tamamlayabilmelidir. Müşteriye yönelik olsa da siteye yapılan eklemeler kafa karıştırıcı veya göz yorucu olduğunda dezavantaj sebebi olacaktır.

E-ticarete uygun olarak tasarladığınız sitenizde bir diğer dikkat etmeniz gereken şey ise SEO yani arama motoru optimizasyonudur. SEO optimizasyonuna göre oluşturulan web sitesi, sizi rakiplerinizden bir adım öteye taşır. Artık satış yapmaya hazırız peki ya şimdi sırada ne var?

5.Reklam stratejinizi belirleyin.

Markanızı kurdunuz, ürünlerinizde hazırsa bilinirlik yaratmak için çok kanallı bir reklam ve pazarlama stratejisi belirlemelisiniz. Bu stratejileri belirlerken birkaç farklı ana başlığı gözden kaçırmayın.

  • Hedef belirleme : Markanızın hedef kitlesini araştırın ve kitlenizi tanıyın. Yaş, cinsiyet, konum vb. demografik özelliklerden yararlanın.
  • Dijital platformları belirleme: Hedef kitlenizin hangi platformlarda daha aktif olduğunu öğrenin ve bu platformlardan en az 3 tanesinde yer alın.
  • İçerik üretimi: Ürünlerinize göre belirlediğiniz renkler, yazı tipleri ve fontlarına göre içeriklerinizi tasarlayın ve üretin.
  • İçerik paylaşımı: Kullanıcıların aktif olduğu gün ve saatlere göre kendi paylaşım rutininizi bulun ve içeriklerinizi buna göre planlayın.
  • Analiz ve veri takip çalışmaları: Rakiplerinizi, trendleri, değişen kullanıcı hareketlerini her zaman takipte olmalısınız. Buralardan edindiğiniz veriler ile zaman kaybetmeden planlamalar yapabilirsiniz.

Sonuç

Bu ana başlıkları dikkate alıp, farklı reklam türlerinden yararlanarak büyüme sağlayabiliriz. Google Adwords, sosyal medya reklamları, video reklamları, influencer anlaşmaları, e-mail pazarlama, remarketing çalışmaları veya native reklam modelleri gibi çok fazla seçeneğiniz var. Tabii bu bir sonraki aşama, önce e-ticarete bir uyum sağlama süreciniz olacaktır.

Sektörün internet ortamında şekillendiğini ve geliştiğini görüyoruz. Her geçen gün daha da dijitalleşen bu dünyada başarı için uyum sağlamak kaçınılmaz gibi duruyor. O zaman siz de e-ticaret siteniz ile büyüyen markalar arasında olmak için daha fazla beklemeden yerinizi alın.

E-ticarete dair stratejik planlama süreçlerine hakim olmak ve başarıya ulaşmak için profesyonel bir desteğe ihtiyacınız varsa e-ticaret eğitimimize bir göz atmanızı tavsiye ederiz. 🙂

[social_warfare]

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)