Dijital mecraları profesyonel olarak kullanabilmek için eğitimimizi inceleyin.

STAJ GARANTİLİ

SOSYAL MEDYA VE DİJİTAL PAZARLAMA UZMANLIĞI SERTİFİKA PROGRAMI

zoom.us / Nef 09 Levent

8 ADIMDA BAŞARILI BİR BLOG NASIL YAZILIR?

8 ADIMDA BAŞARILI BİR BLOG NASIL YAZILIR?

Blog başına en az 10 trafik kazanmanın formülü nedir? İşte size başarılı bir blog yazısı yazmak için 8 önemli ipucu. Ne konuda yazacağınızı belirlemek ve gerekli anahtar kelime araştırmalarını yapmak tabii ki tartışmasız atılacak ilk adımlarınız olmalı.

Özellikle sevdiğiniz, tutkunuz olan bir konu olduğunda hedefinizdeki yazıyı en iyi hali ile ortaya koyma oranınız artıyor. İşin domain ve hosting hizmetleri almak gibi diğer teknik kısımlarını da tamamlandığınızda kusursuz blog yazınızı okurlarınızla buluşturabilirsiniz.

Bu yazıda ki odak noktamız, başarılı bloğun olmazsa olmaz konularına değinmek. İfadeleriniz güçlü olduğunda okuyucu ile daha sağlam bir bağınız olacağını hatırlatalım ve hazırsak ipuçlarına başlayalım.

1- Sen ve Ben Dili Oluşturun

Okulda öğrendiğiniz uzun ve sıkıcı makale yazılarını unutun. Hedef kitleniz ile etkili bir bağ kurmanın en kolay yolu “sen-ben” dilini, yani sohbet dilini kullanmaktır. Böylece okurlarınız sizinle etkileşime kolaylıkla geçer ve bloglarınıza yorum bırakma, paylaşım yapma oranları artar.

2- Etkili Başlık Kullanın

İşe güçlü ve etkili bir başlık geliştirmekle başlayın. Hatta başlığınızın farklı varyasyonlarını da çalışın. Yazar olduğunuzu unutun ve yazınıza okuyucu gözü ile bir kez daha bakın. Hangi tip bir başlık beni yazının içine çekerdi, sorusuna bulduğunuz cevapla, başlığınızı seçmek iyi bir yol.

Her 10 blog yazısından sadece 2’sinin tıklanıp, okunduğunu unutmayın. İçeriğiniz ne kadar iyi olursa olsun başlığınızla çekemediğiniz okuyucular yazınız için bir kayıp olacaktır.

Etkili başlık kullanmak için çok uzaklara da gitmeyin. Herhangi bir marketten birkaç magazin dergisi alın ve başlık taraması yapın. “Hızlı bir şekilde 5 kiloyu nasıl verdim!” gibi başlıklar basit görünse de ilham kaynağınız olabilir. İster business magazin isterse fitness magazin olsun hepsi de dikkat çeken başlıklar kullanır. Sizin bloğunuzda en iyi başlığı hak ediyor. 🙂

3- Çarpıcı Bir Giriş Yapın

Okurun dikkatini üstünüze çekmenin en kolay yolu fayda yaratmaktır. Giriş kısmında kullanacağınız güçlü cümleler okuyucunuzun sizi yarı yolda bırakmayacağının garantisidir.

Girişte bahsettiğimiz gibi “Blog yazısı başına minimum 10000 ziyaretçi kazanmanın formülü” gibi okuyucuyu size kenetleyecek cümleler seçmeniz çok önemli.

Ayrıca blog boyunca nelerden bahsedeceğinizle ilgili ön bilgi vermeniz okuyucunun detayları merak etmesini ve nihayetinde istenen etkileşimi yapmasını sağlayacaktır.

4- Sürükleyici Alt Başlıklar Kullanın

Giriş kısmı kadar önemli bir diğer bölüm gelişme kısmıdır. Gelişme kısmında anlatacaklarınızı alt başlıklara bölün.

Okurun yazınızı kolayca tarayabileceği bir akış yaratmanız yazınızın okunma oranını artıracaktır. Paragraflarınızın en fazla 5-6 satırdan uzun olmamasına gayret gösterin.

Uzun paragraflar okuyucu sıkacaktır. Az ve öz tutun!

5- Blog için Destekleyici Dış Linkler Ekleyin

Yazınız boyunca önceki bloglarınıza veya web sitenize iç link verebileceğiniz gibi, ondan daha da değerlisi, sizin gibi işini iyi yaptığına inandığınız kişilerin web sitelerine, bloglarına veya Youtube videolarına dış link verin. Böylece trafik artırmanın yanı sıra sizin işiniz, bloğunuz veya yarattıklarınız hakkında uzman olduğunuzu göstermiş olursunuz. Okurun güvenini kazanırsınız.

Link verdiğiniz kişilere kısa bir email atıp, “yaptığın işte çok iyi olduğunu düşündüğüm için senin sayfana blog yazımda link verdim, bakmak istersen link işte burada (link)” derseniz, bloggerlar veya içerik üreticileri buna bayılır, kendi sosyal medya hesaplarında paylaşırlar.

Hatta bir dış link örneğini de biz vermiş olalım. 🙂

6- Sonuç Kısmı Ekleyin

Sonuç kısmı, “Sonuç” başlığı altında, bloğunuzun ne hakkında olduğunu özetler ve bloğunuzu bir soru ile bitirmenize olanak tanır. Sonuç kısmını bir soru ile bitirmeniz okurun yorum bırakmasını sağlar.

Yorum, okuyucu ile etkileşiminizi artırmanız için önemli bir argüman olabilir. Mesela, satış odaklı bir blog yazıyorsanız etkileşimin satışa dönmesi an meselesidir.

Yorum yazan tüm okuyucularınıza mutlaka cevap yazın. Sizinle etkileşim kurmayan okuyucunun potansiyel müşteriye dönmesi neredeyse imkansızdır. Bazen de okuyucu önce sonuç kısmını okur ve sonuç kısmında eğer kendi için dikkat çekici konular var ise blog postunun tamamını okur.

7- Vurucu Görsel ve Videolar Kullanın

Blog yazılarını sıradanlıktan ve sıkıcı olmaktan çıkaran en önemli araçlar görsel ve videolardır. Her bir alt başlıkla birlikte bir görsel kullanmak en idealidir. Görsellerden kastımız resim, infografik, kaynak alınan istatistikler veya çarpıcı text görseller olabilir. Yeter ki güvenilir kaynaklardan olsun.

Bunun için elinizde Shutterstock, Pixabay, Pexels, 123rf, Freepik ve Dreamstime gibi ücretli veya ücretsiz araçları kullanabilirsiniz. Gerisi tamamen sizin kreatif bakış açınıza kalmış.

8- Harekete Geçirici İçerik Dili Kullanın

İnsanlar blog yazılarını kendilerine faydalı bilgiler katmak için okur. Okur bir konu hakkında yazınızdan esinleniyorsa veya konu hakkında detaylı bilgi edinip, “bunu ben de yapabilirim, bu okuduklarım bana yol gösterir” diyebiliyorsa aslında yazınız birilerine dokunmuştur. Unutmayın ki hayatlara dokunmak her içerik yaratıcısının asıl amacıdır.

İster yeni başlayan bir blogger isterseniz deneyimli bir blogger olun, 8 adımda başarılı bir blog yazmanın ipuçlarını bir kez daha sıralayalım:

  • Sen ve Ben Dili Oluşturun
  • Etkili Başlık Kullanın
  • Çarpıcı Bir Giriş Yapın
  • Sürükleyici Alt Başlıklar Kullanın
  • Destekleyici Dış Linkler Ekleyin
  • Sonuç Kısmı Ekleyin ve Soru Sorun
  • Vurucu Görsel ve Videolar Kullanın
  • Harekete Geçirici İçerik Dili Kullanın

Peki sizin için başarıyı getiren diğer adımlar/ipuçları nelerdir?

0 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)