İçerik Hazırlamanın Püf Noktaları

İçerik Hazırlamanın Püf Noktaları


Hangi alanda olursa olsun, içerik oluşturmanın son derece önemli olduğunu artık biliyoruz, değil mi? Peki içeriklerimizi nasıl üretiyoruz?

Günümüzde online platformların hızlı artışı ile birlikte içerik üretimi” belki de en önemli sorunlardan biri olmaya başladı. Yalnızca etkileşim amaçlı üretilen içeriklerin arttığı, hatta işlenecek konunun neredeyse kalmadığından yakınılan şu günlerde aynı konuyu yüzlerce defa işlemiş binlerce içerik bulmamız oldukça kolay.

Durum böyle olunca “içerik üretecek bir şey kalmadı mı?” sorusu da oldukça önemli bir nokta olarak kafalarımızı kurcalamaya devam ediyor. Biz bu yazımızda, yazacak konu bulmaktan çok, tekrar eden benzer içeriklerden farklı olarak bir adım öne çıkmanızı sağlayacak birkaç ipucu paylaşacak ve içerik üretimi sürecinize bir katkı sağlamaya çalışacağız.

Çünkü biliyoruz ki, hesaplarımız için verimli içerikler hazırladığımız zaman, bu kanallar üzerinden mevcut ve potansiyel müşterilerimizle daha yakın ilişkiler kurabiliriz.

Şimdi içeriğinizi bir sonraki seviyeye taşımaya hazırsanız, içeriklerimizi daha da iyileştirebilecek ipucu, püf noktası ve araç aşağıda verilmiştir

İçerik Hazırlamadan Önce Planlanması Gerekenler

  • Brief Hazırlama/Çözümleme

Brief hazırlama sırasında hazırlanacak içerikten neler beklediğine, nasıl ilerlemek istenildiğine ve marka karakterine dikkat etmek gerekir. Devam edecek süreç, bu brief’lerle çözümlenir ve yukarıda belirtilen maddelere uygun bir planlama hazırlanır. 

  • Marka ve Rakip Analizi

Bu aşamada rakip markalar ve işlenecek konuyla ilgili daha önce yapılan çalışmalar hakkında araştırma yapmak önemlidir. Rakip markalarla kendi markamız arasında bir kıyaslama yapılabilir. Bu aşamada rakip markaların takipçi sayısına, aylık paylaşım sayısına, takipçi artış oranına, iletişim diline ve moderasyonuna bakılması tavsiye edilir. Bunlar incelenirken “etkileşimlerini nasıl sağladıkları”na özellikle dikkat etmek gerekir.

  • Dijital Strateji Planı Hazırlama

Bu aşamada hazırlanan brief ve çıkarılan analizler sonucunda stratejik bir plan hazırlanır. Bu planda aylık olarak yapılacak paylaşımlar, paylaşım sıklığı gibi birçok nokta belirlenir ve çizelge haline getirilir.

İçerik Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Planlama

İçerik planlama aşamasında gelecek ay içerisinde paylaşılacak içerikleri ve bu içeriklerle beraber paylaşılacak görselleri planlarız. Bu aşamada dikkat etmemiz gereken ilk şey içeriğin ilgi çekici olması ve yine dikkat çeken bir görselle desteklenmesidir. Uzun metinli paylaşımlar; fotoğraf, gif veya videolarla desteklenmezse istenen verimin elde edilmesi zorlaşır.

  • Araştırma

İçerik hazırlarken en önemli noktalardan biri de araştırma noktasıdır. Bu noktada içerik hazırlanacak konu hakkında araştırma yapılmalı, önceden paylaşılan içeriklere bakılmalıdır. Yalnızca yerel kaynaklar değil, farklı dillerde/ülkelerde/kültürlerde hazırlanmış çalışmaları incelemek perspektifimizi genişletmek için oldukça faydalı bir yoldur. Bu sayede hem özgün hem daha kaliteli bir içerik çıkarma şansımız olur.

  • Özgün Olma

Özgün ve kaliteli içeriğin önemin her geçen gün arttığı zaten malumumuz. Özellikle Google’da bu “fark ayrıştırıcı bir etmen” olarak kullanılıyor; Google özgün ve kaliteli içerikleri öne çıkarırken tersi durumda olan içeriklere de en sonda yer veriyor. Yani öne çıkmamız için kendimizi özgün bir şekilde aktarmamız şart!

  • SEO ile Uyumlu

İster bir kurumsal blogunuz, ister profesyonel içerik üreten bir websiteniz, ister bir e-ticaret siteniz olsun, içeriklerinizi mutlaka SEO uyumlu hazırlamalısınız. Böylelikle emeklerinizin sonuçlarını çok daha hızlı almaya başlayacağınız gibi geliriniz veya website trafiğiniz de önemli oranda artacaktır. SEO ile aklınıza takılanlar varsa, şu yazımıza göz atabilirsiniz.

  • İlgi Çekicilik

Sosyal medya platformları, e-postalar, haberler ve metin mesajları arasında, ortalama bir kişi tek bir günde yaklaşık 300 feet içerik kaydırıyor. Bu tür bir rekabet ile öne çıkmak neredeyse imkansız gibi görünüyor olabilir ama değil! 

Bu noktadaki kilit, hedef kitlemizi çok iyi tanımamız; markanızın hedef kitlesine ve değerlerinize uygun içerik oluşturduğunuzdan emin olun!

4 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)