ETKİLİ SOSYAL MEDYA İÇERİKLERİ OLUŞTURURKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER!
Herhangi bir konu hakkında, muhteşem bir içerik yazısı yazdınız fakat içeriğiniz hiçbir yerde paylaşılmadı veya dikkat çekmedi. Bu sonuç karşısında biraz üzüldünüz ancak devamında ne yaptınız? İçerik yazma konusunda hem yazılı kaynaklarda hem de dijital kaynaklarda çeşitli yazılar, videolar bulabilirsiniz. Ancak etkili sosyal medya içerikleri oluştururken dikkat edilmesi gerekenlerden ilki şudur: yazdığınız veya oluşturduğunuz içeriği tıpkı satılacak bir ürün olarak görmeniz! Hangi tip ürünlerin uzun vadede iş yaptıklarını bir düşünün. Yanıt basittir; söz verdikleri şeyleri sunabilen ürünler. Kısacası, ambalajın ve ürünün birbirini haklı çıkarttığı ürünler. Her iki durumda da birazcık pazarlama yeteneği ile yapacağınız çalışma harika sonuçlar ortaya çıkartacaktır. Bu bakış açısı aynı zamanda içeriğin nasıl yazılması gerektiğini de özetler.
Bu bakış açısıyla yola çıkarak, sosyal medya ve dijital pazarlama alanına yeni ilgi duyan veya içerik üretme konusunda eksik bir şey yapmamak isteyenler için, sosyal medyada etkili içerik üretirken temel olarak nelere dikkat etmemiz konusunu anlattığımız yazımızı sizler için oluşturduk. Aşağıdaki maddelere dikkat ederek hazırlayacağınız içerikler hata yapma ihtimalini ortadan kaldıracak veya en aza indirgeyecektir. Keyifli okumalar!
Madde 1: İçerik genel olarak metindir ancak mutlaka fotoğraf, video ya da gif ile desteklenmelidir!
Yazınız görsel, video, ses veya etkileşimi arttıracak herhangi bir medya dosyası ile desteklendiğinde okuyucunun dikkatini çekme oranınız mutlaka artacaktır. Convince&Convert (https://www.convinceandconvert.com/) sitesinin araştırma sonuçlarına göre içeriğinizde ses kullanılması ilgi çekme oranını %38 oranında arttırmaktadır. Gittikçe önem kazanan podcast’ler ve online eğitimler (Udemy, Google Dijital Atölye gibi) de bu bakış açısına verilebilecek örnekler arasındadır. Yazıda kullanılacak bu eklemeler ile okuyucunun birden çok duyusuna hitap edebilir ve daha olumlu sonuçlar elde edebilirsiniz. Yazınıza başlamadan önce veya yazdıktan sonra birkaç görsel eklemek için ekstra zaman yaratmak önemlidir. Ekleyeceğiniz dosya eğer bir görsel ise telif hakkı olması ihtimaline karşılık link vermeniz veya bu konuda profesyonel hizmet veren siteler üzerinden indirme yapmanız yararlı olacaktır (Örneğin; https://www.shutterstock.com ).
Eğer video pazarlaması ile ilgiliyseniz merak ettiklerinizi bulabileceğiniz yazımızı bu linkten okuyabilirsiniz; https://www.sosyalmedyakampusu.com/video-marketing-icerik-pazarlamasinda-yukselen-trend/
Madde 2: Her zaman araştırma modunda kalmalısınız!
Araştırma, ilgi çekici içerik yazmada sizin en çok zamanınızı alacak kısımdır. Çoğu çalışma, yazdığınız içerikle ne kadar çok zaman geçirirseniz ortaya daha iyi bir iş çıkacağı kanısını destekler. Araştırma yaparken şunlara dikkat edebilirsiniz;
-Google’da benzer konuları arayın ve uzmanların bloglarına ve yayınlarına bakın. Hangi bilgileri ele aldıklarını, yazılarının nasıl bir performans sergilediğini, etkileşimi nasıl sağladıklarına odaklanın.
-Bu ilk araştırmadan sonra, kendinize göre belirlediğiniz “rakip”ler tarafından oluşturulan içeriklere yapılan yorumları okuyun. Bu, içerikle ilgili benzer gönderilerde ele alınmayan noktaları öğrenmenize yardımcı olur ve farklı bir bakış açısı kazanmanızı sağlayabilir.
-İçeriğinizle ilgili bilgileri desteklemek için istatistikleri, vaka çalışmalarını, raporları ve örnekleri bulun. Ancak burada dikkat etmeniz gereken en önemli konu; bu bilgilerin güncel olmasıdır. Bu nedenle konuyla ilgili trendleri sürekli olarak takip etmeniz çok önemlidir.
-Bonus: https://answerthepublic.com/ (Bu siteyi ziyaret etmenizi şiddetle tavsiye ederim!)
Madde 3: Özgün içerikler üretmeli, kendi eşsiz sesiniz ile yazmalısınız!
Bu konu aslında dijital dünyanın gelişmesiyle doğru orantılı olarak evrilmiş bir konu. Geçmiş yıllarda internette yazılan içeriklere baktığımızda çoğunun birbirine benzer olduğunu görebiliriz. Ancak günümüzde özellikle Google “özgün” ve “kaliteli” içerik konusunda ciddi çalışmalar yürütmektedir. İnternette var olan içerikler arasında öne çıkmak da zaten buna bağlıdır. Google’ın Panda algoritması (https://contentpanda.com/) düşük kaliteli içeriklerin arama sonuçlarında üst sıralarda görülmesini engellemek amacıyla kullanılırken, Penguen algoritması link satın alma, link satma veya link takası yapma gibi anormal yollara başvurulup başvurulmadığını tespit etmektedir. Bunların sonucunda da verilen cezalar mevcuttur. Bu nedenle en iyi yol; yaratıcı, deneyimlere dayalı ve katma değer sağlayan içerikler üretmektir.
Madde 4: Yazı ve imla kurallarına dikkat etmelisiniz!
Hızlı bir şekilde metin yazarken farkında olmadan hatalar yapıyor olabilirsiniz. Ancak içeriklerde yazım hatası yapmak ciddiye alınmamanıza ve içeriğinizin değer kaybetmesine neden olabilir. Yapılan araştırmalara göre e-ticaret sitelerinde insanların %74’ü yazılı içeriğin dil bilgisine dikkat etmekte, %54’ü ise yazım hatası yapan bir şirketten bir şey almayı tercih etmediklerini söylemektedir.
Özetle, yazdıklarınızı veya yaptıklarınızı yayınlamadan önce gözden geçirmeniz sizin yararınıza olacaktır. Bu konuda örneğin; Word dosyası üzerinde çalışıyorsanız programın kendi özelliği olan “Gözden Geçir” sekmesini kullanarak dil ayarlarınızı yapabilir ve yardım alabilirsiniz. Ayrıca İngilizce dilinde bir içerik oluşturmak istiyorsanız; https://www.grammarly.com/ size oldukça yardımcı olacaktır.
Madde 5: Hazırladığınız sosyal medya içerikleri SEO uyumlu olmalıdır!
Bir içeriğe başlamadan önce mutlaka bir kelime analizi yapılmalı, doğru anahtar kelime tespit edilmeli ve bu anahtar kelime temelinde bir araştırma yapılmalıdır. SEO tarafında çalışırken aklında bulunması gereken en önemli nokta; önce okuyucuyu memnun etmek, daha sonra da Google’ın dikkat ettiklerine uymaktır. Sosyal medya içerikleri en az 300 kelimeyi içermelidir. Başlığınız anahtar kelimeyi içermelidir ve en az 3 kelimeden oluşmalıdır. Anahtar kelime ilk ve son 50-100 kelime arasında mutlaka bulunmalıdır. Bu özellikler daha da arttırılabilir çünkü Google bir yazılım gibi çalışmaz. Mühendisleri sürekli olarak sistemin gelişmesi için çalışır ve farklı algoritmalar üretirler. Yine de temel şeylere dikkat etmeniz size fayda sağlayacaktır.
Madde 6: İçeriğe bir tutam mizah ve duygu eklemelisiniz!
Günümüzde birçoğunuzun herhangi bir sosyal medya hesabı vardır. Bu mecralarda en çok paylaşılan ve en sevilen içeriğin mizah olduğunu fark etmişsinizdir. Mizah her şeyden farklıdır çünkü kopyalanması mümkün değildir. Eğer ki mizah ile bilgi birleşirse bu içerik okuyucular tarafından atlanmayacaktır. Bu konuda size ilham verecek site önerimiz; https://ceotudent.com/ olacaktır. Aynı şekilde, güçlü duyguları ifade etmek de zordur ve insanlar gerçekten ne hissettiğinizi gösterdiğiniz zaman size saygı duyarlar. Okuyucularla sohbet ediyormuş gibi konuşmak için onları düşünmeye sevk edecek sorular sorabilir ve çok ağır olmayan bir dil kullanabilirsiniz.
Sonuç olarak, WPP İcra Kurulu Başkanı Sir Martin Sorrell’in içeriğin gelecek olduğuna inanması bir tesadüf değil. İçerik, dijital pazarlamada yapılan her şeyi kapsar, destekler ve her şeyin bir parçasıdır. Bu nedenle de içeriğin önünde parlak bir gelecek var diyebiliriz.
Bu maddeler dışında aklınıza gelen başka bir detay olursa yorum yapmaktan çekinmeyin. Ayrıca yakın zamanda açılacak olan uygulamalı içerik yazarlığı atölyemiz de bu konuda size çok yardımcı olacaktır. Atölye ile ilgili bilgilere ulaşmak için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz
Kullandığım Kaynaklar:
1. http://papillondigital.com/sosyal-medyada-etkili-icerik-olusturmak-icin-10-oneri-2/
2. https://hbr.org/2018/04/4-ways-to-improve-your-content-marketing
3. https://www.quicksprout.com/the-advanced-guide-to-content-marketing-chapter-4/
4. https://creatorden.com/etkili-sosyal-medya-icerikleri-olusturmak-icin-dikkat-etmeniz-gereken-10-nokta/
5. https://shanebarker.com/blog/how-to-write-content-that-people-will-love-read-and-share/
6. http://blog.euromsg.com/icerik-uretirken-en-cok-yapilan-10-metin-yazarligi-hatasi/
7. https://www.contentfac.com/even-more-web-content-writing-tips/
8. https://hozkomurcu.com/sosyal-medya-icin-etkili-icerik-uretimi-nasil-yapilmali/
9. https://www.brandingturkiye.com/nitelikli-icerik-uretimi-uzerine-bir-degerlendirme/
10. https://www.seohocasi.com/seo-uyumlu-makale-nasil-yazilir/