9 Adımda Sosyal Medya Kampanyası

9 Adımda Sosyal Medya Kampanyası

Markanız için sosyal medya platformlarında düzenleyeceğiniz yarışma için doğru ve etkili bir stratejiyle hazırlanmış sosyal medya kampanyası hazırlamak belki de düşündüğünüz kadar zor değildir. 9 adımda sosyal medya kampanyası ile siz de markalarınız için doğru ve etkili yarışma kampanyaları oluşturabileceksiniz. Ee hadi o zaman hazırsanız başlayalım!

Etrafınızdaki insanları hiç gözlemlediniz mi? Dışarıda yürürken, yemek yerken, sinemada ya da evde… Eğer siz de kafanızı akıllı telefonunuzdan kaldırdıysanız etrafınızdaki insanların sosyal medya platformlarında “like” atarak dijital dünyada gezintiye çıktığını fark etmişsinizdir.

İnsanlar dijitalle bu kadar iç içe yaşarken, markalar hedef kitlelerine, müşterilerine ulaşmak için sosyal medya platformlarında var olmak zorundalar. Hadi bir düşünelim, “sosyal medya dünyasında sadece var olmak yeterli mi?” Bu soruya verilecek cevap tabii ki de “HAYIR” olmalı. 🙂

Unutmayın ki dijital dünyada kalıcı olmak ve ilgi çekici olmak, sadece var olmaktan daha önemli. İşte burada devreye doğru ve etkili bir stratejiyle hazırlanmış sosyal medya kampanyası giriyor.

 

Özel günler, absürt günler ya da herhangi bir zaman için markanıza sosyal medya kampanyası hazırlarken nelere dikkat etmelisiniz? Gelin birlikte inceleyelim.

1-Kampanyanızın hedefini belirleyin.

 

Hazırlayacağınız kampanya ile ne hedefliyorsunuz? Marka bilinirliği sağlamak, takipçi kazanmak ya da etkileşim arttırmak mı istiyorsunuz? Bu soruyu objektif bir şekilde yanıtladıktan sonra markanızın kampanya hedefini doğru belirleyebilirsiniz.

2-Markanızın hedef kitlesine uygun sosyal medya platformunu seçin.

 

Hedef kitlemde kimler var? Ne istiyorlar? Gibi sorulara doğru cevap verdikten sonra kampanyayı hangi platform için hazırlayacağınızı belirleyin. “Instagram, Facebook, Twitter, Youtube” bu platformların hangisinde kullanacaksınız? Unutmayın ki doğru platform seçimi ile kampanyanızı herkese duyurabilirsiniz. Yanlış platform seçimi ile markanıza negatif tepkileri toplamak istemezsiniz değil mi?

3-Kullanıcılar kampanyaya katılmak için neler yapacak karar verin.

 

Kullanıcıların kampanyayı katılması için birden fazla ön koşul talep edip insanları sıkmayın!

Beğen ya da takip et: Kampanyaya katılmak için kullanıcıların sayfayı beğenmesi ya da takip etmesi sağlanabilir.

Paylaş ya da Retweet’le: Kampanya katılmak için kampanya postunun herkese açık olarak paylaşılması istenebilir.

Oy ver: Kampanyaya katılmak için postta yer alan anketin cevaplanması istenebilir.

Oluştur: Kullanıcıların kampanyaya katılması için hashtag ile ya da sayfayı etiketleyerek herkese açık paylaşım yapmaları sağlanabilir.

 

4-Kampanyanıza en doğru ismi bulun.

 

Yapacağınız kampanya ile isim uyum içinde olmalıdır, kafa karışıklığına sebep olacak kelimeleri ortadan kaldırmalısınız. Dikkat etmeniz gereken diğer nokta ise kampanya isminizin kısa olmasıdır, uzun bir kampanya ismi reklam verirken sizi sıkıntıya sokabilir.

5-Kampanyanın başlangıç ve bitiş tarihlerini belirleyin.

 

Kampanyayı ne zaman başlayacak? Ne zaman bitecek? Ve sonuçlar ne zaman açıklanacak? Bu sorulara doğru cevap vererek hem hedef kitlenizi bilgilendirip, kendi planınızı da çıkarabilirsiniz.

6-Kampanyanız için en uygun görseli seçin.

 

Yarışmanızı desteklemek için hangi platformda nasıl görsel kullanacaksınız? Video, GIF ya da fotoğraf… Kampanyanıza ve içeriğe en uygun görseli seçerek dikkat çekersiniz. Unutmayın ki artık yazıdan çok görsel ön plandadır.

7-Katılımcılara hangi hediyeyi vereceğinize karar verin.

 

Yarışmanın sonucunda vereceğiniz hediye markanızla bağlantılı olmalıdır. Hediyeniz hedef kitleye uygun mu? Hediye hedef kitlenin dikkatini çekecek mi? gibi soruları doğru cevaplarsanız, istenmeyen olumsuz durumlarla karşılaşmazsınız. Mesela yarışmaya katılımın az olması gibi. 🙂

8-Yarışma kurallarını hazırlayın.

 

Kullanıcılar kampanyaya katılmadan önce yarışma kurallarını okumak isterler. Kampanya ne zaman başlayıp, sonlanacak? Sonuçlar ne zaman açıklanacak? Yaş ve lokasyon sınırlaması var mı? Katılımın gerçekleşmesi için kurallar nedir? gibi soruların doğru cevaplanması gerekir.

9-Moderasyon ekibi oluşturun ve cevap kalıplarını önceden belirleyin.

 

Kampanyalarda bir moderasyon ekibinin ve cevap kalıplarının oluşturulması soru ve yorumların doğru yönetilmesi için önemlidir. Olumsuz bir yoruma anında ve doğru şekilde müdahale edilmezse her an online kriz  yaşanabilir ve kampanyanız zarar görür.

Sosyal medyada kampanyanızın konuşulmasını istiyorsanız, doğru bir planlama ile ilerlemeniz gerekiyor. 9 adımdan herhangi birinde hata yaparsanız kampanyanız başarısız olabilir ve negatif yorumların hedefi haline gelebilirsiniz.

Unutmayın ki hazırladığınız her kampanya markanızın bir yansımasıdır.

7 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (1)

MERVE

06 Nov 18

Merhaba, bu tarz yarışmalar düzenlerken Milli Piyango'dan izin almak gerekiyor mu?