Dijital mecraları profesyonel olarak kullanabilmek için eğitimimizi inceleyin.

STAJ GARANTİLİ

SOSYAL MEDYA VE DİJİTAL PAZARLAMA UZMANLIĞI SERTİFİKA PROGRAMI

zoom.us / Nef 09 Levent

CDO (Chief Digital Officer) Nedir? Şirketler nasıl CDO seçer?

CDO (Chief Digital Officer) Nedir? Şirketler nasıl CDO seçer?

Pazarlamanın, teknoloji ile göbekten bağlı hale geldiği bir dönem içerisindeyiz. CDO – Chief Digital Officer  rolü aslında bu ihtiyaçtan doğuyor.

Üst düzey pazarlama yöneticilerinin (CMO), BT teknolojisi ve analitik üzerine, üst düzey bilgi sistemleri yöneticilerinden (CIO) çok daha fazla para harcaması gerekiyor. Hal böyle olunca da dijital sektördeki operasyonları denetleyecek biri, şirketler için zorunluluk haline gelmeye başladı. CDO – Chief Digital Officer kısaca ‘Dijital Lider’ bu noktada devreye giriyor.

Ünlü Fransız bilgini ve fizyolog Claude Bernard’ın da dediği gibi “Aradığını bilmeyen, bulduğunu anlayamaz.” İşte bu yazı tam da bunun için yazıldı.

Dijital liderler, geleneksel işletmeleri dijital işletmelere dönüştürerek şirketin büyümesine yardımcı olur. Mobil uygulamalar, sosyal medya ve ilgili uygulamalar, sanal ürünler ve web gibi dijital operasyonları takip eder, öngörüde bulunur, süreci planlar ve yönetir. Dijital teknolojilerin tüm işletmede benimsenmesini sağlar. Aynı zamanda dijital tüketici deneyimlerinden de sorumlu olur.

Dünyanın önemli danışmanlık şirketlerinden PwC , 2500 halka açık şirket üzerinde yaptığı analiz sonuçlarını,  ‘The 2016 Chief Digital Officer Study’ raporunda yayınladı.

Rapora göre;

• Üzerinde analiz yapılan şirketlerin %19’unda bir CDO veya eşdeğer yönetici var. Bünyelerinde dijital lider bulunduran şirketlerin sayısı,  2015 yılında %6 artış görülmüş.

• Bölgelere göre şirketlerin CDO bulundurma oranları; Avrupa, Ortadoğu ve Afrika merkezli şirketlerden %30, Kuzey Amerika %23, Asya Pasifik bölgesinde %7 olduğu raporlanmış.

• Daha önceleri pazarlama, satış ve müşteri tecrübesi olan kişiler CDO olarak tercih edilirken; 2015 yılında teknolojik altyapısı olan kişiler %14 oranında daha fazla tercih edilmeye başlanmış.

• C-Süit (Tepe Yönetici) ünvanlı kişilerin %67’si CDO olarak tercih edilmiş.

Peki doğru CDO – Chief Digital Officer nasıl seçilir?

 

Dijital dönüşümün hızını yakalamak istiyorsanız, size yol gösterecek doğru lideri, kurumsal özelliklerinize uygun seçmelisiniz. Seçeceğiniz dijital lider, stratejik amaçlarınıza, dijital iş modellerinize, mevcut dijital yetenek ve personel yapınıza uygun olmalı. CDO doğrudan CEO ile çalışması gereken bir pozisyondur.

İyi bir CDO – Chief Digital Officer’da bulunması gereken 4 özellik:

İlerici düşünme: Dijital lider, dünyadaki ve sektöründeki gelişmeleri takip edip, yenilikçi fikir ve yöntemler ile doğru stratejiler oluşturmalı.

Yaratıcılık: Yeni dijital teknolojileri, iş modellerine göre geliştirerek, işletme için daha elverişli bir hale getirir. Özellikle yayıncılık ve perakende gibi tüketici odaklı endüstrilerdeki şirketler, dijitalleşme zorunluluğuyla karşı karşıya. Geleneksel endüstri yapılarını, yeni teknolojiler ile birleştirerek, farklı yaklaşımlar sunmalı. Gelir ve kar artışına odaklı çalışmalar hazırlamalı.

Yenilikçilik: Dijtal teknolojilerin kullanımını teşvik etmeli. Bu sayede intenet gibi teknolojilerle yeni dijital iş modelleri için, teknolojik zemin hazırlamalı. Yenilikçi teknolojistin hedefi, şirketin hız, verimlilik ve yeni iş modellerinin geliştirilmesi yoluyla, rekabetçi farklılık yaratmak olmalı.

Bütünsel Düşünme: CDO’nun misyonu, tipik olarak, eksiksiz bir dijital dönüşümün tüm yönlerini ve tüm değer yaratma kollarını yönetmektir. İyi bir CDO, bütünsel düşünme yeteneğine sahip olmalı ve bireysel durumlara bile bütünü göz önüne alarak kararlar verebilmeli.

Seçtiğiniz dijital liderden beklentiniz ne olmalı?

 

• Bir dijital strateji misyonu belirlemek.

• Belirlenen dijital stratejiyi sürdürmek için BT yeniliklerini takip etmek.

• Sosyal ağlarda marka sadakatini arttıran sosyal stratejiler oluşturmak ve yürütmek.

• Şirketin dijital yol haritasının uygulanmasını sağlamak.

• Odak noktası, veriler ile müşteri arasındaki ilişki olmak kaydıyla; veriler ile iş operasyonları arasındaki köprüyü oluşturmak.

• Yeni gelir akışları geliştirmek.

• Başarılı bir dijital dönüşüm için, dijital yatırımları kurumsal KPI’lara bağlamak.

• BT departmanının bir ruluşun ROI’sine (Return on Investment – Yatırım Getirisi) nasıl katkıda bulunduğunu açıklamak için verileri kullanabilmeli.

Dijital dönüşüm içerisinde hızlı, güvenli, başarı odaklı adımlar atabilmek ve dijital teknolojiye ayırdığınız bütçenin hakkıyla karşılık bulabilmesi için, bu işi bilir kişisine teslim etmek gerekiyor. Şu an dünyada 4000 civarı CDO – Chief Digital Officer olduğu söyleniyor. (Ülkemizde henüz 100 civarında.) Uzmanların öngörüsü, dijital lider sayılarının her geçen yıl katlanarak artacağı yönünde.

Şirketlerin teknolojiye ve  bilişime değer veriyor olmasını ülkem adına önemsiyorum. Bu manada ülkemizin güzel örneklerine teşekkür ediyor; yazımın, dijital dönüşüm yoluna girmiş şirketlerimize faydalı olmasını diliyorum.

0 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)