Design Thinking Nedir, Hangi Aşamalardan Oluşur?

Design Thinking Nedir, Hangi Aşamalardan Oluşur?

Design Thinking, pratik ve yaratıcı problem çözme için kullanılan bir yaklaşımdır. Yoğun olarak, tasarımcıların kullandığı yöntemlere ve işlemlere dayanır. Ancak mimari, mühendislik ve işletme de dahil olmak üzere bir dizi farklı alandan gelişmiştir. Design Thinking, herhangi bir alana da uygulanabilir; mutlaka tasarıma özgü olması gerekmez.
Design Thinking son derece kullanıcı merkezlidir. Her şeyden önce insanlara odaklanır, insanların ihtiyaçlarını anlamaya ve bu ihtiyaçları karşılamak için etkili çözümler bulmaya çalışır. Sorun çözme için çözüme dayalı bir yaklaşım diyoruz.
Bu aslında ne anlama geliyor? Hadi birlikte bakalım. Design Thinking Nedir, Hangi Aşamalardan Oluşur?

Design Thinking Beş Aşaması

Design Thinking süreci, beş adım veya aşamaya ayrılabilir: Empati, Tanımla, Fikir, Prototip ve Test. Bunların her birini daha ayrıntılı olarak inceleyelim.

1. Aşama: Empati

Empati, Design Thinking için kritik bir başlangıç ​​noktasıdır. Sürecin ilk aşaması kullanıcıyı tanımak ve onların isteklerini, ihtiyaçlarını ve amaçlarını anlamak için harcanır. Bu, insanları psikolojik ve duygusal düzeyde anlamak için insanları gözlemlemek ve onlarla bağlantı kurmak anlamına gelir. Bu aşamada, tasarımcı varsayımlarını bir kenara bırakmak ve kullanıcı hakkında gerçek görüşler toplamak istiyor.

2. Aşama: Tanımlayın

Design Thinking sürecinde ikinci aşamada sorunu tanımlama yer alır. Tüm bulgularınızı empati aşamasından toplayacak ve onları anlamaya başlayacaksınız: Kullanıcılarınız hangi zorluklara ve engellere karşı çıkıyor? Hangi modelleri gözlemliyorsunuz? Takımınızın çözmesi gereken en büyük kullanıcı sorunu nedir? Tanımlama aşamasının sonunda, açık bir problem ifadesine sahip olacaksınız. Buradaki anahtar problemi kullanıcı merkezli bir şekilde çerçevelemek; “Yapmamız gerekiyor…” demekten ziyade, bunu kullanıcınıza göre çerçeveleyin: “Marmara bölgesindeki üniversitelerin ihtiyacı var…”
Sorunu kelimelere dönüştürdükten sonra, çözüm ve fikirler bulmaya başlayabilirsiniz; bizi üçüncü aşamaya yani fikre götürür.

Aşama 3: Fikir

Kullanıcılarınızı sağlam bir şekilde anlama ve aklınızdaki açık bir sorun ifadesiyle, potansiyel çözümler üzerinde çalışmaya başlamanın zamanı geldi. Design Thinking sürecindeki üçüncü aşama, yaratıcılığın gerçekleştiği yerdir ve düşünce aşamasının yargısız bir bölge olduğunu belirtmek çok önemlidir! Tasarımcılar, mümkün olduğu kadar çok yeni açı ve fikir ortaya koymak için fikir oturumları düzenleyecektir. Tasarımcıların beyin fırtınası ve zihin haritalarınna kadar kullanabilecekleri birçok farklı fikir tekniği türü vardır. Tasarımcıya, yerleşik inançlara meydan okumalarını yeni seçenekleri ve alternatifleri keşfetmelerini sağlayan yaratıcı düşünme tekniğidir. Düşünce aşamasının sonuna doğru, fikri ilerletmek için birkaç fikri eleyerek daraltırsınız.

Aşama 4: Prototip

Design Thinking sürecindeki dördüncü adım, tamamen deneme ve fikirlerin somut ürünlere dönüştürülmesi ile ilgilidir. Prototip temel ürünün küçültülmüş bir versiyonudur. Gelen anlamda önceki aşamalarda tanımlanan potansiyel çözümleri içerir. Bu adım, her çözümü teste almak ve kusurları keşfedebilmek için anahtardır. Prototip aşamasında, önerilen çözümler prototip formunda nasıl çalıştıkları analiz edilir, geliştirilebilir, yeniden tasarlanabilir veya reddedilebilir.

Aşama 5: Test

Prototipleme aşamasından sonra kullanıcı testi gelir. Gerçekte, test aşamasının sonuçları, sizi orijinal problem ifadesini yeniden tanımlamanız ya da daha önce hiç düşünmediğiniz yeni fikirlerin ortaya çıkması için ihtiyaç duyduğunuz bilgileri sağlayarak, sizi bir önceki adıma geri götürecektir.

 

Sizlerler Design Thinking Nedir, Hangi Aşamalardan Oluşur? konularına değindik. İlerleyen günlerde ‘ Design Thinking’in amacı nedir?’, ‘Sunduğu faydalar nelerdir? ‘konularına değinmek üzere, hoşçakalın.

0 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)