Dijital Yayın Platformlarına RTÜK Denetimi

Dijital Yayın Platformlarına RTÜK Denetimi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, ülkemizde karasal, uydu ve kablo üzerinden yayın yapan televizyon ve radyo kanallarını denetleme yetkisine sahip. Şimdi ise, dijital yayın platformlarına RTÜK denetimi geliyor. Dijitalin başını alıp gittiği yılların içerisinde olduğumuzu düşünürsek, belki biraz geç kalınmış uygulama olduğunu bile söyleyebiliriz.  TBMM’ye sevk edilen 2 Şubat tarihli torba yasa tasarısının 73. maddesine göre internetten yayın yapan kuruluşlar bu maddeden etkilenecek.

Yasa yürürlüğe girdiği takdirde Netflix, YouTube, BluTV, Spotify gibi internet üzerinden yayın yapan kanalların kontrolü RTÜK’te olacak.  Yasa ile birlikte, internet sitelerinden yayın yapmak isteyen lisanslı yayın kuruluşlarının yayın yapabilmek için RTÜK’ten ayrıca lisans almak zorunda kalacağı, lisans almayan veya lisansı iptal edilen kuruluşların yayınlarının, sulh ceza hakimliği tarafında engellenebilmesi gibi düzenlemeler yer alıyor. RTÜK’ün engelleme talebini sulh ceza hakimi 24 saat içinde duruşmaya gerek görmeden karar bağlayabilecek. Karara Ceza Mahkemesi Kanunu hükümlerine göre itiraz edilebilecek.

Dijital Yayın Platformlarına RTÜK Denetimi Neler Getirecek?

Yasa tasarının hedeflediği platformlar arasında çok Netflix, Puhu TV ve BluTV gibi online dizi siteleri yer alıyor. İşler Güçler, Behçat Ç. ve Çukur gibi pek çok dizinin sansürsüz versiyonları bu sitelerde ve Youtube gibi platformlara yükleniyor. Eğer yasa tasarısı bu haliyle kabul edilir ve yönetmeliğe istisnalar eklenmezse, dizilerin sansürsüz halleri de yayınlanamayacak.

Youtube’da küfürlü videolar yayınlayan Türk yayıncıların düzenlemeden nasıl etkileneceği bilinmiyor. Yönetmelikle birlikte detay kazanacak olan yasa, belki de Youtube Türkiye’de milyonlarca videonun yasaklı durumuna düşmesine neden olacak.

Siyasi partilerin faaliyetlerini resmi internet siteleri üzerinden televizyon yayını gibi aktarması da lisans ve denetim zorunluluğuna girecek.

İnternet Yayıncılığına Sansür Uygulamak

Böyle bir kararın alınmasının nedeni, internetteki yayın içeriklerinin denetiminin yapılamaması ve elde edilen gelirlere vergi yansıtılamaması olarak gösterildi. RTÜK’ten lisans almayan ve RTÜK’ün uygunsuz olarak gördüğü dijital servislere erişim engellenecek. Peki bu uygulama, dijital yayın platformlarını nasıl etkileyecek dersiniz? Zamanla göreceğiz.

 

 

20 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)