Elektronik Kitap Okuyucu

Elektronik Kitap Okuyucu

Ülkemiz insanı Yeni Dünya’yı her şeyiyle çok seviyor. 12 bin 89 kişiye, 1 kitap düşen ülkemizde, Elektronik Kitap Okuyucularının her geçen gün ivme kazanıyor olmasının başka bir açıklaması olamaz 🙂 Elektronik kitap okuyucu,  dijital e-kitapları okumak için tasarlanmış, taşınabilir elektronik bir cihazdır. Kitap kokusu, kitap sayfalarına dokunmak, o kitabı raflarda saklamak gibi tutkulara sahip insanlara, elektronik kitap okuyucu çok cazip gelmesede, deneyimleyenlerin yorumlarına baktığımda pişman olanı henüz görmedim.

Prof. Dr. Mustafa Öztürk, 2005 yılında kaleme aldığı bir yazıda; “Bir ton kağıt, 2,4 ton odundan yapılıyor. 2,4 ton odunu elde etmek için ise 17 yetişkin çam ağacının kesilmesi gerekiyor. O bir ton kağıdı elte etmek için ayrıca 440 ton su ve 7600 KWH elektirik enerjisi kullanılıyor. Yani, 2000 tirajlı tek baskıda kalan mütevazı bir kitap basmak demek, 10 ağaç kesmek anlamına geliyor” demiş. Elektronik kitap okuyucuya bu açıdan bakınca, gözümde duygusal bir değer kazanıyor.  Ayrıca binlerce kitabın elimizin altında olduğunu bilmek de, ona ayrı bir cazibe katıyor 🙂

Piyasada bulunan, belli segmentteki elektronik kitap okuyucuları, aşağı yukarı benzer özellikler taşıyor. Ekran ışığının olması, ekran çözünürlüğü, desteklediği dosya formatı, Micro SD desteği gibi temel unsurlar aralarında ki farkları belirliyor. Yazımın devam eden bölümlerinde, elektronik kitap okuyucularla ilgili önerilerim olacak, ancak öncesinde bilmeniz gereken önemli bir detay var; henüz evrensel bir e-kitap biçimi yok. Yani satın aldığınız e-kitapları piyasadaki tüm elektronik kitap okuyucularda açamıyorsunuz. Örneğin Google Play’de satın alınan kitaplar Amazon Kindle cihazlarda çalışmaz. Ya da Amazon Kindle için satın aldığınız kitapları Nook’da açamazsınız. Elektronik Kitap Okuyucu almadan evvel kitaplıklarına gözatmanız faydalı olacaktır.

Aslında, Elektronik kitap okumak için, telefon veya tabletinizden okuma uygulamalarını da kullanabilirsiniz fakat, gözleriniz bu durumdan memnun olmayacaktır 🙂 Beyniniz, ruhunuz bilgiyle coşarken, gözleriniz bu coşkunun dışında kalmasın istiyorsanız, e-kitapları elektronik kitap okuyucu ile okuyunuz. Çünkü; gözümüz bir kitap sayfasına bakarken ne kadar yoruluyorsa, elektronik kitap okuyucuların ekranına bakarken de o kadar yoruluyor. Özellikle e-ink (elektronik mürekkep) ekranlar, ışığı azaltıyor, normal kağıt ve mürekkebin verdiği kontrastı sağlıyor, gözleri daha az yoruyor.

Gelelim en çok tavsiye edilen Elektronik Kitap Okuyuculara:

Kindle Oasis: Kendisi hem estetik açıdan hem de donanım olarak, en iyilerden biri. 6 inçlik arka aydınlatmalı e-ink ekranı, renk alternatifli deri kılıfı ve ergonomik tasarımi ile satın alabileceğiniz en iyi Amazon Elektronik Kitap Okuyucu. Tableti tuttuğunuz yerde sayfaları çevirmek için kullanılan özel düğmeleri, homojen ışık dağılımı ve ayarlanabilir yazı büyüklüğü ile fiziksel bir kitap okumaya yakın bir his veriyor. Kılıfıyla birlikte ve günde 30 dk. okuma ile, pil ömrü 8 haftaya kadar uzayabiliyor. 4 GB hafıza ve Amazon içeriğinde bulut depolama imkanı sunuyor. Sayfanızdan çıkmadan Wikipedia’dan (bu arada kendisini de çok özledik) araştırma yapıp, cümleleri başka bir dile çevirip veya sözlükte kelime arayabilirsiniz. Yalnız Türkçe sözlük olmadığı için indirmeniz gerekmekte. Cihazın en sevdiğim özelliği, Kindle kitap okuyucunuz yanınızda olmadığında bile telefonunuza kindle uygulamasını indirip, hesabınıza bağlanarak kitabınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

Cihazın tek dezavantajı fiyatı :)) Kindle Türkiye satış fiyatı 1498.00 TL.  Bu arada Kindle elektronik kitap okuyucular ile ilgili önemli eleştirilerden biri de Türkçe kitap olmaması. Gerçi yüce Türk Milleti olarak bu sorunu da çözmüşüz ama, o çözümü burdan yazmam doğru olmaz 🙂 Anladınız siz… :)))

Kobo Aura ONE : Tasarım olarak, Kindle Oasis kadar zarif olmasada, onun da kendine göre ayrıcalıkları var 🙂 7.8 inch ekranı ile gerçek kitap boyutuna daha yakın bir görüntü veriyor. Gözü yoran mavi ışık teknolojisi yerine, sıcaklık tonu ayarlanabilen gün ışığı teknolojisiyle, özellikle geceleri daha sağlıklı okuma imkanı sağlıyor. 8 GB dahili bellek ve su geçirmez özelliği,  Kobo Aura One’ı rakiplerinden ayırıyor.  Kobo Elektronik Kitap Okuyucu içinde, onbir farklı yazı tipi ve  elliden fazla font bulunmakta. 14 farklı dosya biçimini açabiliyor, bu da daha fazla kitaba ulaşabileceğiniz anlamına geliyor. Kobo,  idefix ve D&R ile birlikte çalışarak daha fazla Türkçe içerik sunuyor.

Kobo Auro ONE, Türkiye satış fiyatı 880 TL. Bu arada Kobo’nun dokunmatik ekran hassasiyeti, kullanıcılar tarafından Kindle ile kıyaslanmış ve genel olarak başarısız bulunmuş . Ayrıca cihazın pil ömrünün, söylendiği kadar olmadığına dair,  çok sayıda kullanıcı yorumu okuduğumu da yazmam gerekiyor.

Noble Nook Glowlight Plus: 6 inch ve e-ink ekranı ile diğer elektronik kitap okuyuculardan çok farklı değil. Yüksek çözünürlüğü ve arka plan ışığı yorulmadan okuma sağlıyor. Seri çalışan bir cihaz fakat Türkçe dil seçeneği yok 🙂 Kullanıcılar tarafından, Pdf okuma konusunda başarısız yorumlarına maruz kalmış. Micro sd kart girişi yok ve kalan depolama boyutu az. Nook fiyatından dolayı tercih edilebilecek bir Elektronik Kitap Okuyucu. Türkiye satış fiyatı 655 TL.

Gördüğünüz üzere Yeni Dünya, okumamız için elinden gelen kolaylığı sağlıyor 🙂 Bize de işin en keyifli kısmı kalıyor: Okumak… “Okumak” benim için  “anda kalmak” ve bu sayede de farkındalığımın ve mutluluğumun artması demek. Okuma oranlarının iç acıtıcı seviyelerde olduğu güzel ülkemin, güzel insanlarının da bu mutluluk hissini en derinden hissetmelerini diliyor; hayallerini, araştırmalarını, yorumlarını, duygularını, bilgilerini  yazarak bizlerle paylaşan herkese teşekkür ediyorum.

5 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (1)

ÜMIT KURUMAHMUT

05 Oct 17

Uzun zamandır Calibro Touch Lux kullanıyorum ve hayatımda en memnun kaldığım elektronik alet ve teknoloji diyebilirim. Büyük rahatlık, sarj süresi çok iyi tek şarjla yüzlerce sayfa okuyabiliyorsunuz. Satın alınırken dikkat edilmesi gereken en önemli şeyler birincisi aydınlatmalı olması bu sayede gece ışık yakmanıza gerek yok ve ayarlanabilir olmasıyla göz yormadan kullanabiliyorsunuz, ikincisi ise e–ink olması en dikkat edilecek unsur yoksa tabletten kitap okumakla arasında fark kalmaz ve çok göz yorar.