Google Yazılarınızdaki Web Bağlantılarını Nasıl Değerlendirir?

Google Yazılarınızdaki Web Bağlantılarını Nasıl Değerlendirir?

Site içine eklenen bağlantılar; PageRank‘de veya sitenizin arama sonuç sayfasındaki sıralamasında büyük etkiye sahip. Özellikle ileri seviye seo yapanların bu bağlantılar konusunda hassas davrandığı da bir gerçek. 🙂 Peki Google bu web bağlantılarını neye göre değerlendiriyor?

Öncelikle web’deki bu bağlantıların oy olarak sayıldığını bilerek işe başlayalım. İlk aşamada eşit olan bu oylar zaman içinde site aktivitelerine göre değişiklik gösteriyor. Veee sitenin sonuç sayfasındaki konumunu etkiliyor.

Biz de Moz‘un yazısından esinlendik ve bu web bağlantılarını değerlendirme kriterlerine yakından baktığımız yazımızı sizler için hazırladık.

1. Popüler Sayfalardan Gelen Bağlantılar Daha Güçlü Oylar Veriyor

Aslında bu kavram, Google’ın orijinal PageRank algoritmasının temelini oluşturdu. Ardından Google hızlı bir şekilde dünyanın en popüler arama motoru oldu.

Popülerliği yüksek olan sayfalar daha fazla oy potansiyeline sahiptir.

Bir sayfanın işaret ettiği bağlantılar (oylar) o sayfanın PageRank biriktirmesini sağlıyor. Yani ne kadar çok oy, o kadar çok giden bağlantılar yoluyla diğer sayfalara aktarım!

2. Google Web Bağlantılarını Ana Metinde ve Belirgin Konumlarda Görmek İstiyor

Google algoritması web bağlantılarını belirgin şekilde görmek istiyor. Bu sebeple vereceğiniz bağlantıları ana metinde belirgin tutmalı ve ziyaretçileri tıklamaya itecek şekilde planlamalısınız. Konuyla alakalı bağlantıların da bu aşamada şansı daha yüksek görünüyor. 🙂

Ayrıca bağlantıların kenar çubuklar, başlık veya footer (boilerplate) bölümlerinde bulunmasının daha değerli olduğunu da söylemeden geçmeyelim.

3. Anchor Text’e Sahip Bağlantılar Daha Değerli

Anchor text, link alırken kullandığımız ifadedir. Site dışı SEO işlemlerinin en büyük parçası olan anchor text, doğru kullanıldığında sizi arama sonuçlarında ciddi derecede yükseltebilir. 

Çünkü Google tarafında anchor text’e yer verilmesi oldukça değerli görülüyor. Tabii, sayfa sıralamasında alakasız bağlantılar değil, ilgili anchor text’lerle daha güçlü sonuçlar sağlayabilirsiniz.

Diğer yandan anchor text’lerin fazla kullanılması spam durumuna sebep olabilir. Bizden tavsiye, belirli bir orandan şaşmayın. 🙂

4.Farklı Domainlerden Gelen Bağlantılar Daha Değerli

Aynı domain üzerinden gelen 500 bağlantı linki yerine, farklı domainden gelen 50 bağlantı linkine sahip olmanızın daha değerli olduğunu biliyor musunuz?

Google algoritmaları popüler tek bir siteden aldığınız bağlantıları yeterli görmeyecektir. Çünkü algoritma tüm sitelerdeki popülerliği ölçüyor.

5. Dış Bağlantılar İç Bağlantılardan Daha Etkili

İç bağlantılar sitenizin kalitesini arttırdığı için çok önemli. Diğer yandan sitenizi dış bağlantılarla da desteklerseniz site trafiğinizi arttırıp, daha üst sıralardaki yerinizi garanti edebilirsiniz. 😊

Çünkü arama motorları, başka kullanıcıların veya sitelerin, sizin web siteniz hakkınızdaki geri dönüşlerine çok önem veriyor.

6. Güvenilir Sitelerden Gelen Web Bağlantılarını Seçmek Daha Değerli

Trustrank değeri seo açısından kaliteli bir siteye, verilen değeri ifade eder. Özellikle spam linklerle mücadelede web siteleri için geliştirilmiş en önemli yöntemlerden bir tanesidir.

TrustRank yani güvenilir işaretlenen siteler, kaliteli bir site olduğunuzu gösterebilirken, seo açısından yaptığınız kötü davranışların ve ihlallerin göstergesi de olabilir.

Özellikle web bağlantılarını planlarken, linklerin TrustRank değeri incelenmelidir. Bu değeri yükseltmek isteyenler ise doğru bir seo çalışması yapmalıdır.

7.Alakalı Sayfalardan Gelen Bağlantılar Daha Güçlü Oylar Verebilir

Makyaj ürünleri üretirken otomobil satışı üzerine oluşturulmuş bir siteden bağlantı almanız alakasız olacaktır. Bu yüzden diğer sitelerden bağlantı linki alırken sizinle benzer alanda içerikler üretenleri seçmeniz daha doğru bir karar gibi görünüyor.

8. Yeni Sayfalardan Gelen Bağlantılar, Eski Sayfalardan Gelen Bağlantılardan Daha Fazla Değerli

Google, içeriği değerlendirirken çeşitli yollardan yaralanır. Bunlardan biri de ‘’tazelik’’tir. Tazelik de yeni sayfalardan bağlantılar almayı ve daha düzenli güncellenen siteleri tercih etmeyi gerektirir.

Eğer bir sayfa devamlı güncelleniyorsa, zamanla daha fazla yeni bağlantı kazanıp kullanıcı katılımını arttırıyorsa; gerçek yaşı ne olursa olsun taze olarak kabul edilir.

Google’ın gözünde yeni sayfalardan gelen bağlantılara sahip bir site, son 10 yıldır aynı eski bağlantıları alan bir siteye kıyasla daha alakalı görünecektir.

9. Bağlantı Büyüme Oranı Tazeliğini İşaret Edebilir

Google, bir sayfaya yeni bağlantılar verildiğini görürse, arama sonuçlarındaki sıralamalarına bunu yansıtır. Aynı zamanda bağlantı büyüme oranındaki genel bir düşüş, sayfanın eski hale geldiğini gösterebilir.

Sonuç  

Öncelikle belirttiğimiz maddeleri incelediğinizde Google’ın sizden istediği sadece bir SEO çalışması olmadığını görebilirsiniz. Başarılı bir web için içeriğinden kodlamasından yapısına kadar her detayı özenle şekillendirmeniz gerekiyor. Web bağlantılarını da aynı özenle seçmek bu işin bir parçası. Böylece siteniz hem arama motorlarınca fark edilir hem sitenizi ziyaretçilerinize uygun şekilde hazırlamış olacaksınız.

0 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)