Growth Hacking Öğrenmeye Hazır Mısınız?

Growth Hacking Öğrenmeye Hazır Mısınız?

“Hack” kelimesi akıllarımıza öyle bir olumsuz kavram olarak yerleşmiş ki; duyduğumuz anda başımıza gelmemesi için şifrelerimizi değiştirmek, tüm elektronik cihazlarımızı korumak isteriz. Ancak “hack” kavramı, büyüme anlamına gelen “Growth” terimi ile birleşince satışlarınızı artıracak bir strateji ile karşı karşıya kalırsınız.

Her “Hack” Kötü Değildir..

Growth Hacking’i, hack kelimesini iyice öğrenmeden anlamamız pek mümkün değildir. Hacker’ları; kanunları çiğneyen, yasadışı yollarla kişisel bilgileri ele geçiren kişiler olarak düşünüyoruz. Bu sadece sınırlı bir tanımdır. Daha detaylı olarak hacker; problemleri çözmenin en kestirme yollarını bulan, bilgisayar alanında fazla bilgiye sahip kişiler demektir.

Özetle, hacker denildiğinde akıllara gelen karanlık ve yasadışı işler yapan kişilerden; işleri bilgilerine dayalı en kestirme yollar ile halleden kişilere geçiş yapıyoruz.

Growth hacker kime denir?

Özetle growth hacking, büyüme için yapılan yenilikçi yaklaşımlara denir. Growth hacker ise; kullanıcı sayısını artırmayı ve şirkete daha fazla gelir kazandırmayı amaçlayan kişidir.

Growth Hacking vs. Pazarlama

“Growth Hacking” kavramı 2010 yılında ilk kez Sean Ellis tarafından kullanıldığında, dünya yeni bir pazarlama stratejisi ile karşı karşıya olduğunu düşündü. Ancak Growth Hacking’i dijital ve geleneksel pazarlamadan ayıran noktalar bulunuyor.

Growth Hacking kavramı ile yeni tanışan birisi sadece bir pazarlama stratejisi olduğunu düşünebilir. Bu kısmen de olsa doğrudur çünkü ikisinin de kesişimi; büyüme üzerine kurulu olmalarıdır.

Aralarındaki temel fark ise; growth hacker’lar kullandıkları analitik beceriler ile sadece pazarlama tarafına değil; ayrıca işin teknik yanına da bakıyorlar. Böylece büyümenin daha fazla olasılıklarını görüyor ve yeni çözümleri test edebiliyorlar.

Pazarlamada kullanılan büyüme yöntemi istikrar üzerine kuruluyken; Growth Hacking ise hızlı bir şekilde büyümeye odaklıdır.

AARRR modeli

Growth Hacking stratejinizin başarılı olması için takip edilmesi gereken 5 metrik bulunmaktadır. Dave McClure tarafından ortaya çıkan AARRR yaklaşımında, büyüme yakalamak için sadece web sitesine trafik çekmenin yeterli olmadığını görüyoruz. Stratejiniz sırasında AARRR metriklerini kullanarak hangi aşamada sorun yaşadığınızı bulabilirsiniz.

  • Acquisition/ Kazanım: Kullanıcılar nereden geliyor?
  • Activation/ Etkileşim: Kullanıcılar sitenize yaptıkları ilk ziyaretten memnun mu?
  • Retention/ Bağlılık: Kullanıcılar geri dönüyor mu?
  • Referral/ Tavsiye: Kullanıcılar sizi başkalarına tavsiye ediyor mu?
  • Revenue/ Gelir: Gelir elde ediyor musunuz?

 

Acquisition/ Kazanım

İlk olarak “Ürünümüz kimin için? Kime ulaşmak istiyoruz?” sorusuna yanıt vermemiz gerekiyor. Verdiğimiz yanıtlarla hedef kitlemizi tanıdıktan sonra onlara ulaşacağımız kanalları tespit etmeliyiz. Sosyal medya, e-mail pazarlaması, SEM gibi kanalları kullanarak potansiyel müşterileri web sitemize çekebiliriz.

Activation/ Etkileşim

Hedef kitlemizi belirledikten ve onları web sitemize getirdikten sonraki adımımız kullanıcılar için deneyim yaratmak. Kullanıcıların web sitemizde karşılaştıkları ilk sayfa olan Landing Page (Karşılama Sayfası) mümkün olduğunca basit ve anlaşılabilir olmalıdır.

Karşılaştıkları web sitesinde yaşayacakları kötü bir deneyim, ilk adımda potansiyel müşterinizi sonsuza dek kaybetmenize yol açabilir. Örneğin bazı butonların çalışmaması, sayfanızın mobil uyumlu olmaması gibi deneyimi kötü etkileyecek senaryoların yaşanmayacağından emin olmalısınız.

Retention/ Bağlılık

Sitemizi ziyaret eden kullanıcıların sürekli olarak web sitemizi ziyaret eden sadık kullanıcılara dönüşmesini isteriz. Bunun için e-bültenler ve düzenli yapılan sosyal medya paylaşımları yararlı olacaktır.

Referral/ Tavsiye

Yeni kullanıcılar kazanmak için mevcut kullanıcılarımız en büyük yardımcılarımız olacaklar. Tasarlayacağınız davet kurguları ile kullanıcılarınızın sizi başkalarına tavsiye etmelerini sağlamalısınız. Kurgulayacağınız senaryolarda hem fayda sağlamak hem de şirketinizi doğru tanıtmak önemlidir. Bu konuda başarılı örnekler olan Dropbox ve Airbnb senaryolarına birazdan değineceğiz.

Revenue/Gelir

Bu adımda, stratejiniz için harcanan emeklerin karşılığını alma zamanı geldi demektir. Tüm metrikler tamamlandığında maddi olarak da karşılığını almaya başlayacağız. Bu aşamada gelirleri raporlama konusunda Google Analytics en büyük yardımcımız olacaktır.

Başarılı örnekler

Growth hacking ile uyguladığımız stratejide, hızla büyümenin en kolay yolunu bulmayı hedefliyoruz. En iyi yanı ise, bu büyümeyi en düşük maliyet ve kaynağı kullanarak yapmamız. İki başarılı örnek üzerinden devam edelim.

  • Dropbox

Daha önce Dropbox kullanırken “16 GB ücretsiz depolama alanı için arkadaşlarını Dropbox’a davet et!” mesajını gördüyseniz, Growth hacking’in en başarılı örneği ile çoktan karşılaşmışsınız demektir.

Dropbox, yeni kullanıcılar kazanmak için reklamlara büyük paralar harcamak yerine, kullanıcı kazanmanın akıllıca ve tamamen yeni bir yolunu buldu. Hali hazırdaki kullanıcılara cazip gelecek bir teklifte bulunarak arkadaşlarını davet etmelerini sağladı. Böylece yeni kitlelere ulaşmış oldular.

Dropbox alışılmadık parlak fikirlerin, büyük büyümelere yol açtığına dair akıllarda kaldı ve başarısı ile Growth Hacking tarihinde kendine yer buldu.

  • Airbnb

Rakibinizden daha fazla kullanıcıya erişmek için neler yaparsınız? Rakibinizde olmayan özellikleri vurgulayabilir, hedef kitlesine ulaşmak için reklamlar hazırlayabilirsiniz.. Peki ya onun web sitesini kullansanız nasıl olur?

Rakip site CraigsList’in web sitesinde bir açık olduğunu fark eden Airbnb, kendi ilanlarının otomatik olarak Craigslist’te paylaşılmasını sağladı ve kullanıcıları kendi web sitesine çekti.

Her ne kadar bu strateji kısa süre içerisinde Craigslist tarafında fark edilip engellese de Airbnb rakibinden adım gelene kadar, bugünkü başarılı konumuna gelmesinin temelinde yatan büyümeyi çoktan yakalamıştı.

 

Eğer Growth Hacking alanında çalışmaya başlamak istiyorsanız, unutmayın ki büyüme yakalamanın sayısız yolu vardır ve her bir yolda kullanacağınız sonsuz strateji.. Tüm seçimler size kalmış, en yenilikçi yaklaşımları seçmeniz dileğiyle.. 🙂

[social_warfare]

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (1)

UĞUR İSKENDER DEMIR

28 Oct 17

Çok güzel ve sade yazı bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık, çok teşekkürler.