Bloggerlar ve Güzellik Sektörüne Etkileri

Bloggerlar ve Güzellik Sektörüne Etkileri

#SosyalMedyaKampüsü Editör

Burcu Bayır
#SosyalMedyaKampüsü Editör

Bu yazımızda sizlere son yıllarda sayısı çığ gibi artan Bloggarlar ‘dan (özellikle güzellik alanında) ve gerçekleştirdikleri projelerin marka ve sektör tarafındaki etkilerinden bahsedeceğiz. ‘Concealer, pigmentasyon, nude, crease bölgesi, waterproof, primer, swatchlama, contour, beauty blender, highlight’kelimeleri sizlere tanıdık geliyor mu? Cevabınız ‘evet’ ise siz de Güzellik Blogger’ı olma yolunda ilk adımı atmış sizde bu etki alanına girmişsiniz demektir. 🙂

Hemen hemen her kadının kozmetik ve makyaja olan ilgisi yadsınamayacak derecede aşikâr. Herhangi bir ürünü almadan önce mutlaka onu Google veya Youtube’da aratıp kullananların deneyimlerine başvuruyor, kendi cilt tipine ya da beklentisine uygun olup olmadığı konusunda fikir ediniyorlar. Hatta Youtube’da güzellik markalarıyla ilgili yorumların her geçen yıl katbekat arttığı ve tüm görüntülenmelerin %50’den fazlasının mobil cihazlarda gerçekleştiği biliniyor. Dolayısıyla mobil cihazlar, Youtube’daki güzellik içeriğinin birinci ekranı diyebiliriz.

Bloggerlar-5Bu durumun bir sonucu olarak; sosyal medyada her gün görmeye alışık olduğumuz bu güzellik bloggerları ya da son dönemlerin yeni terimiyle vloggerlar, yüz binlerce takipçiyi peşinden sürüklüyor. Kullandıkları ürünleri, makyaj ya da cilt bakım tekniklerini paylaşan ‘kanaat önderleri’ tüketicilerin kozmetik ve güzellik konusundaki içerik ihtiyacını karşılayarak satın alma eğilimini doğrudan etkiliyor. Hatta bu etkinin gücüyle fırsatı ikiye katlayan birçok güzellik bloggerı kendi kozmetik markasını yaratarak sektörde yerini aldı.

Bugün ülkemizde güzellik blogger’ların sayısını tam olarak bilemiyoruz fakat sayamayacağımız kadar çok diyebiliriz. Makyaj ve kozmetik konusunda içerik üreten bu blogger’ların bu derece popüler olmasının en önemli sebeplerinin başında markaların ve firmaların bu bloglara gösterdiği ilgidir. Günümüzde güzellik sektörünün pazarlama faaliyetlerinin başında bloglar yer alıyor. Çünkü marka açısından blogger çalışması hem kolay hem de doğru bir mecra. Offline yayınlanan bir içerik ya da reklamın kime ya da kaç kişiye ulaştığını hiçbir zaman bilemeyiz, oysa blogun okunma sayısı, vlogun izlenme sayısı belli, sosyal medya takipçilerinin sayısı ortada.

Bloggerlarla iş birliği yapmanın basın bülteninden çok daha fazla etkili olduğunu düşünen markalar, aktivitelerinde daha etkili PR için bloggerlarla çalışıyor. Artık bloggerlar kampanyaların farklı hedef kitlelerine duyurulmasında alternatif bir kanal olarak rol oynuyor çünkü hedef kitle bülten dinlemektense sevdiği bloggerları takip ederek bu bilgilere ulaşmayı tercih ediyor. Kampanya ya da yeni ürün serisi tanıtımı için bloggerlarla lansman yapmak son zamanların en popüler çalışması. Markaların kendi blog ziyaretçi sayısını artırmak için, sözü geçen bloggerları konuk yazar olarak davet etmeleri bu kapsamda yapılan bir başka blogger çalışması.

L’Oreal Projesi

Güzellik sektörünün öncülerinden L’Oreal kendi içerik sitesi makyaj.com’da, ürün uygulama, ürün tanıtımı amaçlı makyaj, cilt ve saç bakım konularında blogger ve vloggerlardan destek alıyor. Her projeye göre farklı blogger veya vloggerlarla çalışan marka, kendine özgü yaklaşımı ve özgün takipçi kitlesi olan kişileri seçmeye özen gösteriyor. Örnek olarak; makyaj.com’da yayınlanan ‘Yeni Yıl Makyajı’ konseptli videoda ünlü vlogger Duygu Özaslan yer almıştı ve başarılı bir izlenme sayısına ulaşmıştı. Ayrıca Urban Decay gibi high end markalar için ise daha önce takipçi demografisi farklı Sebile Ölmez (Sebibebi) ile çalışma yapılmıştı. Bütün bu çalışmaların yanı sıra L’Oreal Paris’in Cannes 2015 iletişimi sırasında Kırmızı Halı stili içerikleri bloggerlarla birlikte ortaya konmuştu.Bloggerlar-1

Cosmopolitan ve Seventeen Projesi

Cosmopolitan ve Seventeen ortaklığıyla 2015 yılında oluşturulan influencer ağında 14 yaratıcı blogger faaliyet gösteriyor. Bu ağ’da güzellik ve kozmetik ürünleri hem sponsorlu hem de magazinsel içeriklerle tanıtılıyor. Takipçilere ise 50$’lık hediye ya da indirim çeki kazanma şansı sunuluyor.

Çalışmanın sonucu olarak; paylaşılan videolar sadece 10 günde 10 milyon izlenme aldı. Tüm kampanya kapsamında gönderilerin ulaştığı erişim oranı endüstri ortalamasının hemen hemen 20 katı kadar.

Peki, güzellik sektöründeki markalar ya da firmalar açısından bloggerlar ile çalışma yapılmadan ve yapıldıktan sonra nelere dikkat edilmeli bir bakalım.

  • Blog – Marka İlişkisi: En temelde dikkat edilmesi gereken husus bu olmalı. Markanız seçtiğiniz blogla ne kadar alakalı? Blogun hitap ettiği kitle sizin hedef müşteri segmentinizle örtüşüyor mu? Bu soruların cevaplarını blog ve içerik tarama tollarından faydalanarak ulaşabilirsiniz (PubSub, Bloglines, Feedster, Waypath vb.).
  • Blogger’ın Tavrı ve Tutumu: Blogger’ın takipçileri üzerinde nasıl bir algı yarattığı çok önemlidir. Takipçileriyle olan iletişiminde; samimi mi? Sevecen mi? Ukala mı? Bunlara dikkat etmek lazım çünkü, markanızda dolaylı olarak kitle üzerinde aynı etkiyi yaratacaktır.
  • İçerik Sıklığı ve Yoğunluğu: Markanızın hakkında her gün içerik paylaşımı istemeyin. Bu size imaj kaybettirir. Aynı şekilde içerikte markanızdan sık sık bahsedilmesi de tavsiye edilmeyen bir durumdur. Reklamları takipçilerin gözüne sokmadan yapmakta fayda var.
  • Blogçunun Referansları: Daha önce ürettiği içeriklerin kalitesi, izlenme / okunma / etkileşim sayısı, içeriklerine gelen yorumlar, daha önce iş birliği yaptığı markalara içeriklerinde nasıl yer verdiği gibi detaylar incelenmelidir.
  • Özgür bırakın: Blogçuyu yaratıcılık konusunda özgür bırakarak kendi olmasına izin verilmeli.
  • Sosyal Medya Hesaplarına Destek Olun: İşbirliği yaptığınız bloggerlar ‘ın sosyal medya hesaplarına markanın hesaplarından destek olmak etkileşimi ve geri dönüşümü arttıracaktır.
  • Süreklilik Sağlayın: İstikrarlı bir çalışma için bloggerlar ve markalar kararlı ve samimi bir ilişki geliştirmeli.
14 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)