Influencer Marketing ve Bilinmesi Gerekenler

Influencer Marketing ve Bilinmesi Gerekenler

#SosyalMedyaKampüsü Editör

Çiğdem Güler Çankaya
#SosyalMedyaKampüsü Editör

“Saçların çok güzel şekerim, hangi kuaför?”, “Sen giyinmeyi biliyorsun, hadi bana bir kombin öner.”, “Sen çok geziyorsun, bana tatil için bir tavsiyede bulunur musun?” gibi uzar gider tavsiye istekleri… Seviyoruz tavsiye almayı, tavsiye vermeyi 🙂 Hele bir de bu tavsiyeyi, çoğunluk tarafından onaylanmış bir kişi veriyorsa, pek bir güven duyarız. İşte bu davranışın, sosyal medyada pazarlamaya dönmüş haline, Influencer Marketing diyorlar.

Influencer Marketing ile belli alanlarda kitlelerini oluşturmuş kişileri bir nevi kiralamış oluyorsunuz. Onlar öneriyor, biz alıyoruz veya marka hakkında konuşuyoruz. Reklam kokmayan, samimi hareketlerle… 🙂

Influencer-Marketing-2.jpgŞimdi biraz, Influencer marketing nereden gelmiş, nereye gidiyor, bu işin doğrusu – yanlışı nasıl olur kısmına bakalım. Her ne kadar dijital mecrada olmasa da, Bobe Ruth ve Ty Cobb gibi spor yıldızlarının tütün markalarını onaylaması ve önermesi, Coca Cola’nın Santa Claus’u tekeline alarak reklam afişlerinde kullanması, bugünün Influencer Marketing’inin o döneme uygun örnekleridir diyebiliriz.

Kullanıcı sayısı hızla artan sosyal medyanın ve sosyal medyayı başarılı kullanan kişilerin, artan popülaritesi ile (bu kelimeyi her kullandığımda şu meşhur “herkesin bir popisi” vardır videosunu hatırlar gülerim 🙂 ) Influencer Marketing de, marka pazarlamacılarının gözünde her geçen gün daha fazla değer kazanıyor. Ürününüzü kendi başınıza pazarlamak yerine, kitlesi hazır olan, blogger, vlogger ya da sosyal medya fenomenleri ile ortaklık yapıyor olmanın, işinizi ne kadar kolaylaştırdığını siz de göreceksiniz.  Ayrıca yaptığınız yatırımın size dönüş hızı da duygusal (!) bir keyif verecektir. Mesela ilk Influencer Marketing deneyen kozmetik markası olan Becca, 2015 yılında piyasaya süreceği yeni bir ürün için, Youtube’de videoları ile tanınan Jacklyn Hill ismi ile çalıştı. Satışa girmesinden 20 dakika sonra Sephora Online sitesinden 25.000’den fazla sipariş alındı.

Tabi her Influecer Marketing kampanyası başarılı olacak diye bir kaide de yok. Her pazarlama çalışmasında olduğu gibi, Influecer Marketing’de de dikkat etmeniz gereken bazı kuralar var.

Öncelikle birlikte çalışacağınız Influecer’ları doğru tespit etmeniz gerekiyor. Seçtiğiniz Influencer’ların takipçi kitlelesinin sizin hedef kitlenizle örtüşüyor olması, kampanyanızın başarıya ulaşmasında önemli bir adım olacaktır. Influencerları seçerken en çok takipçisi olan kişilerden ziyade en çok etkileşim olanları tercih etmeniz önemli.

Aşağıdaki tabloyu, incelediğinizde sizlerin de göreceği üzere çok takipçi, çok etkileşim anlamına gelmiyor.

Influencer-Marketing-3.jpg

Influencerları, bir reklam panosu gibi görmek yerine onları markanıza dost, samimi insanlar olarak görüp, onlarla açık ve dürüst bir işbirliği içine girerseniz, hedef kitleye aktarım da aynı samimiyette devam edecektir.

Kampanyanızı mutlaka önceden planlayın. KPI’larınızı (Key Performance Indicator) yani kampanya sonucunda arzuladığınız hedeflerinizi belirleyin. Diğer tüm pazarlama kampanyalarında olduğu gibi sonuçları izleyin ve analiz edin.  Bu şekilde neyin yolunda gittiğini veya gitmediğini anlama şansınız olacaktır. Böylelikle de en iyi yolu belirlemiş olacaksınız.

Influencerların amacı marka mesajınızı yaymak. Bunu yaparken onları kendi cümlelerinizle yönlendirmeye çalışmak, işin doğal dilini ortadan kaldıracağı için yapacağınız en doğru hareket onlara güvenmek olmalı.  Influencer’ların takipçileri ile özel bir iletişim dilleri olduğunu düşündüğümüzde, çok kontrollü olmak yaratıcılıklarını engelleyecektir.

Tabi bu arada, Influencer’ların yaratıcılığını kısıtlamayayım derken, kendi kampanyanızdan ve hedeflerinizden çıkma ihtimaliniz de oluşabilir. Bunun olmaması için dengeyi çok iyi kurmanız gerekiyor. En iyi yolu da markanızı ve hedefinizi Influencer’lara çok iyi anlatmak ve hissettirmek.

Influencer Marketing, deneme yanılma olabilecek uzun vadeli bir stratejidir. Doğru kampanyayı oluşturmak ve doğru Influencer’larla çalışmak başarıya ulaşan süreci kısaltacaktır.

Influencer Marketing için ne kadar bütçe gerekir?

Bütçenizi en verimli şekilde kullanmak için pazarlamasını yapacağınız ürüne göre öncelikle doğru bir Influencer seçmelisiniz. Her Influencer’ın size vereceği teklifler farklı aralıklarda olacaktır. Bu nedenle size uygun en az 3 kişiden teklif alarak değerlendirin. Bu kişilerin takipçi sayıları, etkileşim oranları ve bulundukları mecraya göre bütçenizi değerlendirmelisiniz. Paylaşımların ne uzunlukta ve sıklıkta takipçi ile buluşacağı da bütçeyi etkileyen bir diğer faktör.

Instagram influencer fiyatlandırmasında en büyük etken takipçi sayısından önce nitelik. 300BİN takipçisi olan ama etkileşimi daha çok olan, insanların belirli bir konu için takip ettiği influencerlar 2milyon takipçisi olan birinden daha fazla para karşılığında reklam alıyorlar. Ortalama fiyat 5-6 bin lira.

100-200 bin takipçili makyaj hakkında bir hesap 200 liraya reklam alabiliyorken lifestyle içerikli 100bin civarı takipçisi olan hesaplar 400-500 liraya reklam alabiliyor. Reklam ücretlerinde influencerın popülerliği de (tv, sinema vs.) önemli bir etken. 2 milyon takipçisi olan biri 5bine reklam alırken 60-70 bin takipçili bir oyuncu veya şarkıcı da aynı fiyatı alabiliyor. En azından şansını deniyor. Kısacası influencerın takipçi sayısıyla beraber diğer sosyal ağlardaki popülerliği, etkin olduğu konu (makyaj, lifestyle, yemek, otomotiv, teknoloji vs), şirketin ve ürünün influencer ile uyumu gibi etkenlerde fiyatlandırmada rol oynuyor.

Eveet…Influencer Marketing’in ne şahane bir pazarlama yöntemi olduğu konusunda hemfikir olduk varsayıyor, Influencer önerilerime geçiyorum 🙂

MAKYAJ

Merve Özkaynak : Geçtiğimiz günlerde en iyi vlogger ödülünü de alan Merve Özkaynak; moda, alışveriş ve makyaj konusunda sosyal medyada ve Youtube’da en çok takip edilenlerden. Takipçileri kendisini samimi ve sevimli buluyor.

Görkem Karman: Makyaj ve kozmetik alışverişi konusunda, takipçisi yüksek vloggerlardan.  Anlatımı çok samimi ve güven verici.

Sebile Ölmez: Makyaj ve kozmetik alışveriş konusunda, ödüllü vloggerlardan biri. Doğru makyaj nasıl yapılır, ürün tavsiyeleri hatta saç ve kaş şekillendirme ile ilgili videoları var. Bir kadın nasıl güzel olur konusuna hakim bir imaj çiziyor.

MODA

Kubilay Sakarya: Erkek modası konusunda ender bulunan, yüksek takipçili bir blogger. Erkekler için alışveriş ve moda konusunda önerilerde bulunuyor.

Meriç Küçük: Bilinen adıyla Maritsa… Takipçileri tarafından, güzel, stil sahibi ve kültürlü olarak tanımlanan Meriç Küçük, kadınlar için kıyafet önerilerinde bulunuyor.

Rabia Sena Sever: Muhafazakar kesimin instagram fenomenlerinden olan Rabia Sena Sever, tesettür modası konusunda önerilerde bulunuyor.

YEMEK

İdil Tatari: Yemek tarifleri videoları ile ünlü, takipçisi yüksek vloggerlardan.  Yemek tarifleri yanında, mutfakta işinizi kolaylaştıracak ipuçları da veriyor.  Haftada 5 gün yayınladığı videolarla, performansı yüksek vloggerlardan olduğunu ıspatlıyor.

Şükran Kaymak: Kendisini yemek stilisti olarak tanımlayan Şükran Kaymak, 2.4 milyon takipçisi ile tam bir Instagram fenomeni.

SEYAHAT

Gizem Zor : Nam-ı Diğer Gezgin Aile… Çocuk sahibi olarak da gezilebileceğini, kendi bloglarındaki paylaşımları ile herkese ispat etmeye çalışan gezgin, sevimli bir aile.

Sezgin Yılmaz: Çok gezen, gezdiği her yeri şahane karelerle paylaşan Instagram fenomenlerinden.

ANNE – ÇOCUK

İmren Gürsoy:  Kendi bloğundan ve sosyal medyadan oğlu Mete ile yaşadıklarını takipçileri ile paylaşan İmren Gürsoy,  hem vlogger hem blogger.

Facebook, Youtube, Instagram ve Twitter da fenomen olmuş, etkileşimi yüksek üç isim ile bu bölümü kapatıyorum.

Facebook: Hisler Aynası, Kemal Ekşioğlu, Hakan Mengüç

Youtube: Berkcan Güven, Orkun Işıtmak, Ruhi Çenet

Twitter: Emrö, Çağrı Taner, Oğuz Atbaş

Instagram: Semih Varol, Hande Erçel, Atakan Özyurt

Yazımın sonunda Influencer olmak isteyenlere de bir kaç satır yazmam gerektiği hissine kapılıyor ve içimden geleni yapıyorum 🙂 hatta yine içimden geldiği şekliyle onlara sen diye yazmak istiyorum 🙂

Influecer olmak için ilk şart özgün olmak. Özgün ol, kendi tarzını ve dilini belirleyip, belirlediğin şekilde de yoluna devam et. En ilgili ve bilgili olduğun alanı keşfet ve o konuda düzenli içerikler paylaş. Unutma altın kural burada da geçerli “İçerik Kraldır”.  Takipçilerine ve gelen yorumlara değer ver. Yanında hep bir not defteri taşı. Yazının üst bölümlerinden de anlaşıldığı gibi, takipçi sayısının çokluğu yeterli değil, etkileşimi yukarı çekmeye çalış.  Takipçilerinle samimi ve dürüst bir iletişim kur, sana güveniyor olmaları önemli, tabi senin de onlara.. Sabırlı ol, parayla takipçi satın alma 🙂 Tüm sosyal medyada etkin olmaya çalışma. Kendini en iyi hissettiğin mecrayı seç, sabırla ve istikrarla yürü. Eğer cool bir fenomen olmak istiyorsan kimseyi takip etmeden devam edebilirsin ama eğer Influencer olmak istiyorsan senin de bazılarını takip etmen gerekiyor.

Yazması bile eğlenceli sosyal medya dünyasında, emeği geçen her bir insana ayrı ayrı teşekkür ediyor; Influencer Marketing’i benimseyen tüm marka pazarlamacılarının, markalarına en denk Influencer’larla buluşmasını diliyorum.

 

[social_warfare]

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (1)

AYÇA

02 Jun 17

Yazılarınızı büyük bir heyecanla ve zevkle okuyorum.Kaleminize sağlık(veya klavyenize)☺️