İyi Bir Sunum Nasıl Yapılır? 10 Maddede Öğrenin

İyi Bir Sunum Nasıl Yapılır? 10 Maddede Öğrenin

İş yerinde, okulda, toplantılarda ya da başka bir ortamda elbet bir gün sunum yapmanız gerekecek. İçinizden “sunum nasıl yapılır?” dediğinizi duyar gibiyiz.  İdeal olarak, izleyicilerinizi sıkıntıdan uyutmadan yapmanız gerekir ve bunu başarmak sandığınızdan çok daha zor olabilir. Yapılan bir araştırmada, çalışan insanların %91’inin sunumlar sırasında hayal dünyasına daldığını kabul ettiklerini gösteriyor. Hatta genel olarak insanların %39’u sunumları izlerken uyukladığını itiraf ediyor.

Bu bilgileri akılda tutarak, izleyicinin dikkatini ve ilgisini çeken bir sunum hazırlamanız gerektiğini söylemekte fayda var. Peki iyi bir sunum nasıl yapılır?Bunun imkansız olduğunu mu düşünüyorsunuz? Cevap verelim: zor ama imkansız değil!

Sizler için izleyicilerinizin ilgisini canlı tutacak, etkili ve iyi bir sunum yapmanızı sağlayacak on öneri hazırladık.

1. Etkileyici bir giriş yapın

Güçlü ve iyi bir sunum güçlü bir açılışla başlar. Konuşurken karşınızdaki insanların dikkatini çekmek için ortalama 60 saniyeniz vardır. Bu nedenle sunumunuzun ilk anları ciddi bir önem taşır.
“Bugün, sizlerle X konusuyla ilgili konuşacağım…” klişesini es geçin ve daha yaratıcı bir şeyler bulmak için kendinize meydan okuyun.

2. Görselleştirin

Sunumunuzu sayfa sayfa metin ve bilgilerle doldurmak çok kolaydır, kopyalamak ve yapıştırmak dışında bir efor sarf etmeniz gerekmez ancak sizce bu yöntem izleyicinin dikkatini çeker mi? Unutmayın, hedefiniz izleyicilerin slaytlarınızı okuması değil verdiğiniz mesaja odaklanması olmalıdır. Anlattığınız konuya daha fazla odaklanılmasını istiyorsanız ilgi çekici görsellerle dikkatleri üstünüze toplayabilirsiniz.

3. İzleyicilerle etkileşim kurun

Hedef kitlenizin dikkatini kesin olarak çekmenin bir yolu da onlara bir şeyler anlatmak yerine konuşmanın içine dahil etmeniz olacaktır. Örneğin sunumunuza anketler, sorular, tartışmalar ekleyerek izleyicilerinizin dikkatini sürekli canlı tutabilir ve size cevap vermelerini sağlayabilirsiniz. Böylece izleyiciler konuştuğunuz konu hakkında kafa yoracak, düşünecek ve kendine ait bir fikir oluşturacaktır.

4. Kısa tutun

Hepimizin ilgiyle izlediği TED Talk konuşmalarında ilgi çekici bir özellik var: kısa olmaları. Bu konu çok önemli çünkü insanların odaklanma süresi sandığımızdan daha da kısadır. Vereceğiniz mesajları daha net, dolaysız yollardan ve kısa bir şekilde sunarsanız izleyicide dikkat kaybı olmadan sunumunuzu tamamlama imkanı yakalamış olursunuz.

5. Prova yapın

Sunumunuzu yaparken, ne söyleyeceğinizi bilmeden izleyicilerin karşısına geçemezsiniz. Bu nedenle sunumdan önce mutlaka pratik yapmalısınız. Slaytınızı tamamladıktan ve sunumunuzun ana taslağını çıkardıktan sonra, prova yapmaya başlayabilirsiniz. Sunum gününüzden önce 2-3 prova yeterli olacaktır. Bu sayıyı da çok fazla aşmamak gerekir çünkü gereğinden fazla prova yapmak sizi sunumunuzu “ezberlemeye” iter. Bu da sunum sırasında daha fazla gerilmenize neden olabilir.

6. Verdiğiniz mesaj net olsun

“Bu sunumda verdiğim mesaj nedir?” sorusunu net olarak yanıtlayacak bir sunum hazırlamalısınız. Süreniz kısıtlı olduğundan anlattığınız şeylerle mesajınızın ne olduğu tam olarak anlaşılabilir olmalı. Kim olursanız olun sunum yaparken geçen her saniye değerlidir. Bu nedenle zamanı iyi kullanmalı ve alakasız içeriklerle sunumunuzu doldurmamanız gerekiyor.
Örneğin; öncelikle anlattığınız konunun en temel anlamını, ne işe yaradığını, sizin bu konuyu neden anlattığınızı ve hedefinizin ne olduğunu anlatabilirsiniz. Böylece izleyicilerinizin kafasında da sunumunuzla ilgili belli bir yol haritası belirir ve siz sunumunuza devam ederken izleyiciler de sizi takip edebilir.

7. Monotonluktan kaçının

Dünyanın en etkili, en iyi sunumunu da hazırlasanız monoton bir şekilde sunarsanız sizi kimse dinlemek istemeyecektir. İzleyicileriniz birkaç dakika içinde ilgilerini kaybedip, büyük ihtimalle hayal dünyasına dalabilirler. Konuşurken ses tonunuza ve vurgulamalarınıza dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca yapılan bir çalışmaya göre fazla monoton bir tonda konuşan insanların güvenilirliğinin azaldığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle anlattığınız konudan emin, net ve herkesin duyabileceği bir şekilde konuşmalısınız.
Provanızı yaparken sadece ne anlatacağınıza değil, nasıl anlatacağınıza da kafa yormalısınız ve buna göre pratiklerinizi gerçekleştirmelisiniz.

8. Hikayeleştirin

İnsanlar, tüm internette ve kitaplarda bulunan bilgileri dakikalarca dinlemek istemeyebilir. Bu nedenle bir konuyu anlatırken hikayeleştirmek çok daha etkilidir. Vereceğiniz bilgileri gündelik hayattan örneklerle, anekdotlarla harmanlayarak anlattıklarınızın izleyicilerin aklında kalmasını sağlayabilirsiniz. Bu durum izleyicilerle empati duygusunu uyandıracağından verdiğiniz mesajları çok daha net olarak anlayabilirler.

9. Heyecanlı gözükmekten çekinmeyin

Bir sunumda heyecanlı ya da gergin olduğunuzu kabul etmek çok yaygın bir şey değildir çünkü insanlar kendilerini zayıf gösterdiklerini düşünebilirler. Bu tamamen yanlış bir düşünce! Unutmayın ki her ne kadar hazır, deneyimli ve profesyonel olursanız olun; yine de heyecanlanmanız çok normal.
Heyecanlı olduğunuzu belirtmek sizi kötü duruma düşürmez, aksine izleyicinin sizle duygusal bağ kurmasını sağlar, izleyiciyle konuşmacının arasındaki bariyeri kırar ve bu sayede sizi daha anlayışlı bir şekilde dinlerler. Kısacası sizin için tamamen pozitif bir sonuç olur!

10. Sonuç bölümünde tüm bilgileri toparlayın.

Sunumunuzun giriş ve gelişme kısmını hazırlamak için uğraştınız ve çeşitli püf noktalarıyla başarıyla son kısımlarına geldiniz. Şimdi sunumunuzda verdiğiniz bilgileri toparlama zamanı! İzleyicilerinize sunum boyunca bahsettiğiniz şeyleri kısa bir şekilde hatırlatın ve mesajı bir bütün halinde görmelerini sağlayın. Bu bilgilerle neler yapabileceklerini, ne şekilde değerlendirebileceklerini, hangi aksiyonları alabileceklerini paylaşın. Sunumun bu kısmı, izleyicilerin aklında iyi bir izlenim bırakmalıdır.

Şimdi sunum yapmaya hazır hissediyor musunuz? Hazırladığımız on maddeyi okuduysanız korkacak bir şey olmadığını görmüşsünüzdür. Bugüne dek izlediğiniz tüm sunumları hatırlayın, sizde bıraktığı izlenimleri düşünün ve kendinize ona göre bir yol çizin.
Yukarıdaki maddelerin hepsini uygularsanız, eminiz ki etkili bir sunum yapacaksınız ve kendinizi herkese dinleteceksiniz. Hatta en uykucu olanları bile!

13 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)