Kitap Pazarlamasında Sosyal Medyanın Gücü

Kitap Pazarlamasında Sosyal Medyanın Gücü

#SosyalMedyaKampüsü Editör

Pınar Duman
#SosyalMedyaKampüsü Editör

Kitap pazarlamasında sosyal medyanın var olmadığı zamanlarda bir kitabın pazarlamasını sadece yayıncılar yaparmış. Yazar da o imza günü benim, şu imza günü gene benim diyerek kitapçı kitapçı gezermiş. Hala bu durum geçerliliğini korusa da, klasik yöntemler tek başlarına bir kitabın pazarlanmasında yeterliliklerini kaybetmiş durumda.


Sosyal Medyada Durum

Peki, yayın evleri ve yazarlar sosyal medyada kitap pazarlamasınıda neler yapabilir? İnternette birçok sosyal medya mecrasının doğru kullanımı bu konuda büyük önem taşımakta, doğru bir hareketi yanlış bir mecrada yapmak size yarardan çok zarar verme ihtimali bulunabilir. Sosyal medyanın gücünü kullanarak doğru kitap pazarlaması nasıl yapılabilir bir kaçını aşağıda özetleyebiliriz.

Bloggerlar

Kendi zaman çizelgeleri vardır. Yani siz kitabınızı altı ay önce bastırsanız bile, bir kitap bloggerı kitabınız hakkında ki yorumunu şimdi yapabilir. Aslında buna canı ne zaman isterse de diyebiliriz. Yani “kitabımı bastırdım zaman aktı gitti. Pazarlamasını artık yapamam” gibi bir problemle bu mecrada karşılaşmazsınız. Ayrıca bloger olduğu için okuyucular için görüşleri daha samimi ve daha güven verici görüleceklerdir. Özellikle de yeni yazarların kitap pazarlamasında bloggerlarla iletişime geçmeleri son derece önemli.

Facebook 

Bu mecrada, anahtar nokta, devamlı kendinizi güncel tutmaktır. Takipçileriniz sizi yakından tanımak ve sizinle bir bağ kurmak isteyeceklerdir. “Bu kitap çıktı alınız” ve web sitenizin linkini verdiğiniz postlarınızın dışında özellikle yazarların sayfalarında kendileri hakkında tanıtıcı, ilgi çekici postlar paylaşmaları gerekmekte. Artı olarak küçük yarışmalar düzenlemek ve kazananlara hediye kitap vermek özellikle yeni okuyucular için güzel bir jest olacaktır. Fakat segmentasyonu iyi yapılmış hedef kitlenize postlarınızın gözükebilmesi için Facebook’a reklam vermeniz önemle arz etmekte.

Twitter

Sadece 140 karakter ile derdinizi anlatabileceğiniz ama bunun yanında birçok kişiye ulaşabileceğiniz, ucu bucağı olmayan bir mecra. Burada sadece kitap pazarlamasında reklam değil ilgi çekici, özellikle yazarlara kendisini tanıtıcı tweet atmalarını tavsiye ediyoruz. Tabi her zaman ki gibi güncelliğiniz burada da önemli.

Google+

Web siteniz veya blogunuz varsa bu mecrayı da görünürlüğünüzü arttırmak için kullanabilirsiniz. Siteniz ve içerikelriniz ne kadar çok mecrada paylaşılırsa SEO sıralamalarında ilk sıralara yükselme ihtimaliniz artar özetle.

Pinterest

Kitap kapağınızı ve kitaptaki resimlerinizi pinlettirebilirsiniz. Pinteresti sadece kadınların kullandığı bir mecra olarak düşünmemeliyiz. Birçok yazar kitaplarını tanıtmak için burayı kullanmakta.

Instagram

Özellikle yazarların kendi hayatlarından küçük bölümleri ve yazma süreçlerini paylaşabileceği bir mecra. Burada da takipçiniz sizi merak ediyor olacak. Ayrıca Instagram üzerinden ücretli veya ücretsiz kitap ve içerik sözleri paylaşan çok fazla hesap var. Kitap pazarlamasında bu hesap yöneticileri ile iletişime geçebilirsiniz.

LinkedIn

Profesyonel alanda kişilerin ve şirketlerin profillilerini paylaştığı LinkedIn’inde de,blogger gibi kitleleri etkileyebilen ünlüler bulunmakta. Bu kişilerle iletişime geçip kitaplarınız hakkında yorum ve görüşlerini paylaşmalarını sağlayabilirsiniz.

Youtube

Kitap ve yazar hakkında videolar paylaşılabilir bir alan. Bloggerla nasıl iletişime geçiliyorsa, vlogerlarla da aynı şekilde iletişime geçilebilir. Youtube’da kendi hesabınızı oluşturup kitap sohbetleri yapabilir, kitabınızı yazarın ağzından birebir okurlarla buluşturabilirsiniz.

Alternatif olarak..

Eskiden ellerimizle sayfalarını çevirdiğimiz edebiyat dergileri de internetin hızına dayanamayıp kendilerini e-dergilere taşımak zorunda kaldılar. E iyi de yaptılar. Çok sınırlı bir alanda satışlarını yaparlarken, şu anda herkese ulaşma şansları bulunmakta. Ki kuşe kâğıda basılmış en kült edebiyat dergisinin bile ulaşamadığı okuyucu kitlesine sahipler. Bu sayede de sosyal medyada edebiyat konusunda güvenilir bir referans olabilmekte. Yani dememiz o ki kitap pazarlamada edebiyat dergilerini de teğet geçmemek gerek.

Kaçınılmazlık

Daha önce ki yazılarımda da belirttiğim gibi sosyal medyada bulunmamak gibi bir lüksümüz bulunmamakta. Kitap pazarlamasında geniş kitlelere ulaşmak ve satın alınmasını istiyorsanız, sosyal medya en yakın dostunuz olmalı. Aslında bunu bütün ürünler ve hizmetler pazarlaması için söyleyebiliriz.

Unutmayın ki sosyal medya kaçınılmazdır.

33 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)