Pazarlamanın Yeni Dili Emojiler :)
Her şey gaz ve toz bulutu gibi, iki nokta ve bir parantez ile başladı. 🙂 Emojiler hayatımızın her yerinde bizimle birlikte. Peki neden bu kadar sık kullanıyoruz? Düşüncelerimizi yazmaktansa, ikonlarla ifade etmek daha mı kolay dersiniz ki bence öyle. Dünyada her gün 6 milyarın üzerinde emoji ve sticker çevrimiçi mesajlaşmada kullanılıyor. Bunun en büyük sebebi çok fazla sabırsız olmamız! Sonuçta 1 resim 1000 kelime değil mi?
Geçtiğimiz ay Digital Age dergisinde Fikrimühim’in Türkiye’de emoji kullanımı ile ilgili yaptığı bir araştırmanın sonuçları paylaşıldı. Ülkemizde en fazla tercih edilen 10 emoji sırası ise şu şekilde;
Kısaltmanın da kısaltması mı?
Peki bu sembollerle cümle kurmak mümkün mü? Çok uzun cümleler olmasa da ‘neredesin’ diye yazan birine göndereceğiniz otobüs imajının pekala ‘şu an otobüsteyim’ cümlesinin yerine geçtiğini söylemek mümkün. Hatta emoji kullanımı bazı ülkelerde o kadar yaygın hale gelmiş ki insanlar çok sık kullandıkları özel isimleri bile emoji ile ifade eder hale gelmiş. İlginç bir örnek İngiltere’den: Sosyal medyayı aktif kullanan Londralılar, gündelik hayatlarında önemli bir yer tutan tren istasyonlarının özel isimlerini emoji diline tercüme etmeye başlamış bile!
Daha iyisi çıkana kadar en hızlısı emoji!
Biz kullanıyoruz da markalar kullanmıyor mu peki? Son dönemde markalara özel emojiler karşımıza çıkmaya başladı. Markalar gençlerin ilgisini çekebilmek için yoğun şekilde emoji kullanımına yönelmiş durumda. Hangi markalar emojileri nasıl kullanıyor peki? Birkaç örnek üzerinden ilerleyelim;
Günümüzde oldukça popüler ve hayatımıza yer edinmiş olan emojileri reklamında kullanan McDonald’s Fransa, karakterlerin tümünü emoji kafalardan oluşturmuş.
Fastfood zinciri Burger King de sevilen tavuklu atıştırmalık ürününün farklı duygu durumlarını anlatan bir dizi emoji’sini çıkarmış.
Peki Domino’s tan Pizza sipariş etmek için sadece pizza emojisi kullanmak size de cazip gelmiyor mu?
Emoji kullanımı tüketiciler ve markalar arasında popüler bir iletişim biçimi haline gelmeye başladı. Domino’s Pizza müşterileri artık gönderdikleri tweet’lerdeki emojilerle pizza siparişini kolay ve hızlı bir şekilde verebiliyorlar.
Domino’s CEO’su Patrick Doyle şöyle diyor; “Bu, yeni bir kolaylık örneği. Sipariş vermeyi, 5 saniye gibi kısa bir süreye indirdik.”
Emojileri analiz ederek yemeğinizi gönderen servis: Fooji!
Emojilerin kullanım alanları o kadar hızlı genişliyor ki… Yenilikçi ’emoji’ projelerinden birisi de Fooji. Okuduğunuzda “Yok Artık!?” deriten Fooji sistemi Twitter üzerinden çalışıyor ve anki ruh halinize göre gönderdiğiniz emojiyi analiz edip, size uygun bir yemek gönderiyor! Emojide son nokta adeta…
Tarihin en hızlı büyüyen dili, emoji dili!
Siz arkadaşınıza bir gülücük gönderdiğinizde sizin için sıradan bir şey gibi gelebilir ama dünyanın en hızlı büyüyen dilini oluşturduğunuzun farkında bile değilsiniz.
Bangor Üniversitesi’nden Vyv Evans’ın BBC’ye yaptığı açıklamalar bu dilin Mısır hiyerogliflerinden bile daha hızlı büyüdüğünü kanıtlamaktadır. Üstelik bir sürü emoji varken, 2016’da yeni karakterler de geliyormuş. Unicode, seneye kullanabileceğimiz birbirinden farklı 38 aday emojiyi kabul etti. Bu emojiler bir sonraki güncellemede aktif olacakmış. Merakla bekliyoruz.
Siz de benim gibi sadece emojiler ile kendinizi ifade etmeye çalışanlardan mısınız? 🙂
[social_warfare]