Marka Savaşları – Reklamlarda Rakip Marka Kullanımı

Marka Savaşları – Reklamlarda Rakip Marka Kullanımı

Günümüzde markaların fazlalaşmasıyla birlikte, rekabet içindeki markalar çeşitli yöntemlerle potansiyel müşterilerine ulaşıp insanların rakipleri yerine kendilerini tercih etmesine yönelik çalışmalar yapıyor. Marka savaşları, bazen anlatılan bir hikayeyle ya da slogan aracılığıyla verilen bir mesajla tatlı bir rekabet ortamı ortaya çıkarıyor. İnce dokunuşların olduğu parlak bir zeka ürünü olan bu yaratıcı reklamlar firmalar arasında gerilime yol açabilse de izleyiciler için bir hayli eğlenceli olduğu kesin!

Marka savaşlarının örneklerini daha çok yurtdışında görsek de aslında Türkiye’de de uygulanan bir reklam türüdür. Sadece yurtdışındaki gibi direkt markaya yer vermek yerine daha çok çağrışım üzerine gidiliyor. Bunun en büyük nedeni ise, daha önceki yıllarda Türkiye’de bu tarz reklamların yasak olması. Ancak 2013 yılında “Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun” ile belirli kurallar ile bu reklam türünün önü açılmış oldu. “Sıradan çinko karbon piller, diğer marka deterjan’’ gibi reklamları hepimiz az çok aşinayız. Ayrıca “Noter huzurunda yapılan araştırmalar” cümlesiyle başlayan ve iki farklı ürünün karşılaştırıldığı ya da tadım testlerinin yapıldığı reklamları artık ezberledik bile!

Gelin şimdi dünyadaki birbirinden rekabetçi ve yaratıcı marka savaşlarının örneklerini birlikte inceleyelim;

Nikon VS Lumix

Nikon ve Lumix arasındaki rekabet şöyleydi; Nikon, iddialı bir reklam kampanyası başlatır. Reklamda der ki;  “Fotoğraftaki tüm yüzleri yakalarız.” Fotoğrafta bir hayalet ve elinde kafasının merceğe girdiği görülür. Lumix ise bu iddiali yaklaşıma biraz da sempati katarak başka bir kampanya başlatır. Kampanyada hamile bir kadın vardır ve mesaj şudur; “Fotoğrafta olmayan yüzleri bile yakalarız.”

Pepsi VS Coca-Cola

Marka savaşlarının en ünlülerinden biri olan Pepsi ve Coca-Cola atışmalarını bilmeyeniniz yoktur. Parlak bir zekanın örneği olan burada ise Coca-Cola’nın ikinci katta olduğunu bildiren afişine karşılık Pepsi, “Her yerde” diyerek tatlı bir sataşmada bulunuyor.

Ups VS FedEx

Hava-kara transfer ve lojistik hizmeti sunan FedEx şirketi aynı sektörde faaliyet gösteren rakibi UPS’yi de taşıdığını anlatan reklamıyla müşterilerine şu mesajı veriyor olmalı: “UPS’yi bile biz taşıyoruz.’’

Burger King VS McDonalds

 Yaratıcılıkları ve cesaretleriyle adlarından söz ettiren çalışmalara imza atan fast-food sektörünün iki devi McDonald’s ve Burger King’den bahsetmemek olmaz.Bu görselde McDonald’s maskotu olan palyaçoyu Burger King’de sipariş verirken görüyoruz.

Bentley VS BMW

2006 senesinin en iyi otomobili seçilen BMW tarafından Güney Afrika’nın en iyisi seçilen Audi’ye yapılan reklamla başlayan ve en iyi motor seçilen Subaru’nun iki markaya meydan okuduğu reklamdan sonra şık tasarımı ve lükslüğüyle bilinen Bentley tarafından bir reklam hazırlanır. Reklamda oturan bir adam orta parmak hareketi yapmaktadır ve reklamda Bentley logosu dışında herhangi bir yazı bulunmamaktadır.


Mercedes-Benz VS Jaguar

Marka savaşları araba sektöründe oldukça sert bir üslupla kendini gösteriyor. Mercedes-Benz ve Jaguar arasında da bu gerilimi görüyoruz. Mercedes-Benz 2013 yılındaki reklam filminde tavukların üzerinden yeni aracının sihirli vücut kontrolü özelliğine vurgu yapar. 3 ay sonra başrolünde tavuk olan bir diğer reklam Jaguar’dan gelir. Ancak bu sefer tavuk bir kaplan tarafından parçalanır. Reklamın sonunda ise “biz kedi gibi refleksleri tercih ediyoruz” mesajı verilir.

Xbox One VS PlayStation 4

Oyun konsollarında dünya çapındaki iki rakip, Xbox ve PlayStation’da reklam savaşlarına dahil olan grupta. XBox, Twitter hesabından en iyi oyunlara sahip olduğunu iddia eden bir içerik paylaşır. Bu paylaşımdan kısa bir süre sonra PlayStation reklamında, Xbox One’ın 720p sorununa dair göndermelerde bulunur. Üstelik bu reklam Xbox One’ın lansman gününde yayınlanır.

Apple VS Microsoft

2006 yılında Mac’in reklamındaki tasvirler iki dev arasındaki reklam rekabetini başlatan ilk adım olur. Apple kendini “Merhaba, ben Mac’im” diyerek rahat bir adam tasviri ile kendini tanıtır, takım elbiseli diğer adam ise  “Ve ben bir PC” olarak kendini sunar. Mac kendini bu reklamı ile daha kendine güvenli ve arkadaş canlısı olarak gösterir.  Microsoft ise bu reklama “Ben bilgisayarım” kampanyasında sıradan vatandaşlar kullanarak cevap verir.

Pegasus VS Atlasjet

Havayolu şirketleri de afişler üzerinden bu furyaya dahil olur. Atlasjet’in geniş koltuklarını tanıtmak istediği “İkinciyiz ama bizimki 77 santim”  reklam sloganı, Pegasus’u harekete geçirir. Pegasus, Atlasjet’in bu sloganına “Bizimki 77 santim değil ama tam zamanında kalkıyor” şeklinde yanıt verir.

Samsung VS Apple

Son birkaç yılda telefon pazarında müthiş bir rekabet gösteren iki marka Samsung ve Apple. İlk olarak Samsung, Apple hayranı bir gencin yaşadığı depolama sorunu gözler önüne serer. Apple ise Samsung’un Galaxy S9’u piyasaya sürmesinin ardından, daha önce PC rekabetinde kullandığı reklam formatını kullanarak, bu marka savaşına yeniden hayat verir. Apple, Android ve IOS’u kıyaslayarak “Neden Iphone kullanmalısınız?” sorusunu yanıtlar.

[social_warfare]

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)