Sosyal Medya Profesyonelleri 2018 İçin Neler Öngörüyor?

Sosyal Medya Profesyonelleri 2018 İçin Neler Öngörüyor?

2018 sosyal medya dünyasında hangi trendleri ön plana çıkaracak ve geleceği kurgulamakta bizlere nasıl yol gösterecek merak ediyor musunuz? Hızla değişen ve gelişen teknolojileri takip etmekte zorlanıyorsanız, sizler için dijital dünya uzmanlarının ortak öngörülerini derledik.

Sosyal medya ve Canlı video pazarlaması

Yeni dalga dijital iletişim ve içerik tüketim yolu olan canlı yayınlar şüphesiz ki 2018’de de yükselen sosyal medya trenlerinin üst sıralarında yer alacak.

Bu yayınlar, sevilen ve çok takip edilen kişileri, etkileyici içeriklerle bir araya getirerek gezegenin dört bir yanından bağlanan herkese anlık iletişim kurabilme heyecanı yaşatıyor. Günün sonunda elbette asıl kazananlar markalar çünkü sosyal medyanın sunduğu lüksleri kullanarak marka ve mesajlarını ete kemiğe büründürüyor, süreci şeffaflaştırarak güven kazanıyorlar. Ayrıca bu uygulama televizyona kıyasla çok da ucuza mal ediliyor. Yayına başlamak için tek ihtiyacınız sağlam bir internet bağlantısı ve kaliteli bir cep telefonu.

Canlı yayın pazarlaması, televizyon ve “cansız” video izlenme oranlarını çoktan 3’e katlayarak arkasında bıraktı bile. Hatta 2021 yılına kadar 70,5 milyar USD’lik pazar hacmine ulaşması bekleniyor.

Müşteriyi farklı kanallardan ürüne ulaşmaya teşvik eden bu yeni endüstrinin daha azını kazanması da beklenemezdi zaten. Canlı videoyu izlerken yandaki pencerede markayı ya da izledikleri kişiyi aratmak ve hatta satın alma yapmak sadece bir klik uzakta. Ekrandaki kişi, arkadaşlarınızla ortak ilgi duyduğunuz biri mi? Çağırın, onlar da izlesin. Siz klikledikçe markalar hakkınızda daha çok bilgi toplasın, özelleştirilmiş içeriklerine ince ayar çekme imkânı bulsunlar.

Her ne kadar canlı video pazarlaması takipçi sayısını artırsa da, hali hazırda bir kitleye sahip olanlar tabii ki daha avantajlı. Yani, geçmişteki istikrarlı takipçi edinme çabalarınızın meyvelerini burada afiyetle yiyebilirsiniz. Hele ki bu yatırımınızı Facebook üzerinde yaptıysanız.

Yeri gelmişken not edelim. Facebook canlı video yayınlayanlarının, normal paylaşımlardan 6 kat daha fazla etkileşim aldığını açıkladı. Social Media Examiner raporuna göre ise pazarlamacılardan % 61’i canlı video kullanımını artırmayı planlıyor, % 69’u bu konuda daha fazla bilgi edinmek istiyor. 2017’de, canlı video ile stratejilerini birleştiren pazarlamacıların sayısı % 14 oranında arttı. Çılgın rakamlar, öyle değil mi?

Mesajlaşma Uygulamaları

2018 yılı, dijital pazarlamacılara uzmanlaşmaları gereken muazzam yenilikler sunmanın yanı sıra, mevcut içerik tüketme biçimlerini de yenileme zorunluluğu getiriyor. Dünyada 4 milyar kullanıcısı olan mesajlaşma uygulamaları pek çok mevcut platformdan daha güçlü. Markalar bu gücü ıskalamayarak kendileri için fırsata dönüştürme yolunda ilerliyorlar.

  • Müşteri İlişkileri: Mesajlaşma, müşteri sorularına cevap vermek ve sorunlara gerçek zamanlı ve uygun çözümler sunmak için güzel bir platformdur.
  • Doğrudan Satış: Birçok marka kişiselleştirilmiş öneriler veya ürünlerinin doğrudan satılmasını kolaylaştıracak özel indirimler sunmak için mesajlaşma platformları kullanıyor.
  • İçerik Pazarlaması: Potansiyel müşterileri eğlendirmek yeni bir konsept değil. Mesajlaşma uygulamaları hikâye anlatmak, ürün sergilemek ve değer yaratan bir iletişim kurmak için ilginç yollar sunabilir.

Birçok marka, mesajlaşma uygulamalarının sunduğu pazarlama potansiyelini yeni yeni anlamaya başlamışken, Amazon, H&M, Starbucks gibi öncü markalar çoktan bu uygulamalarını pazarlama stratejilerine entegre ettiler bile.

Sanal Gerçeklik

Dijital dünyanın uzmanları 2018 yılında VR ve AR kullanımının, şu ana kadar çekimser kalmış endüstriler tarafından daha fazla kullanılmaya başlanacağını öngörüyor. Beklenen Pazar büyümesi %18. Sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojileri geleceğin peşinde koşarken, pazarlama dünyasındaki izdüşümleri de baş döndürücü bir hızda yayılmaya ve büyümeye devam edecek.

Kendisini çok hızlı yenileyen VR & AR dünyası, fiyatlarını düşmeyi başararak daha erişilebilir oldu. Böylece metrikler gelişti ve bu sürükleyici teknolojinin gerçek dünyada yarattığı sonuçlar daha izlenebilir ve ölçülebilir hale geldi.

Hal bu olunca da işletmeciler VR’yi artık daha fazla ciddiye alıyor ve markaları adına önemli bir etkileşim ve dönüşüm aracından daha fazlası olarak görüyorlar. Örneğin FİFA. Kendinizi bir maç esnasında kenar çizgisini tüm gerçekliğiyle izlerken hayal edin. Marka olsanız, reklamınızı arka plandaki alana yerleştirmek istemez misiniz?

Her ne kadar sanal gerçeklik 2018’de büyümeye devam edecekse de AR hala herkes için daha erişilebilir ve bu nedenle de büyüme oranı daha hızlı olacaktır.

Ancak tüm bu kritik analizlerin sonucunda yine dönüp dolaşıp aynı yere geliyoruz: İçerik, içerik, içerik!

Önümüzdeki günlerde sadece görsel açıdan cazip ya da okuması keyifli içerikler değil, aynı zamanda da ilgiyi maksimum seviyede tutan yüksek kaliteli içerik ihtiyacı her zamankinden daha çok önem kazanacak. İçerik uzmanları, iş başına!

Daha Çok Kanalda İçerik Üretimi

Yeni yılda sosyal medya mecralarında pek çok güncelleme yayınlandı. Bu güncellemeler arasında Instagram ve Youtube, işleri zorlaştıracağı yönünde tepkiler almaya devam ediyor. Facebook için de durum çok farklı değil.

Yüksek etkileşim sağlayan sosyal medya kanalları için ağların daha güvenilir ve kullanıcı odaklı olması kaçınılmaz bir sorumluluk. Ancak platformların görünürlük ve etkileşim adına kullanıcıları reklam yatırımlarını artırmaya zorlaması dijital pazarlamacıların keyfini haklı olarak bir hayli kaçırıyor.

Ayrıca pazara sürekli yeni platformların ve kanalların girmesi, alıcıların seçim skalasını genişleten bir etken. Bu da markaların müşteriye ulaşmak için sarf ettikleri çabaların yükünü ve baskısını artırıyor.

Marka sahipleri ve sosyal medya yöneticileri için artan bu engelleri aşmanın ve fark edilmenin en iyi yolu hala hedeflenen kitleye kişiselleştirilmiş içerikler sunabilmekten geçiyor.

Hal buyken, Çok Kanallı Pazarlama dijital pazarlamacılar için yeni çıkış yolu oldu.

Bu pazarlama şekli, tek bir stratejinin birden fazla kanal ve/veya platformda uygulanması olarak tanımlanabilir. Marka bilincinin tekrarlanan mesajlarla yaratıldığı bir pazarlama anlayışında, potansiyel müşterilerle etkileşim düzeyini yoğunlaştırarak en üst seviyeye çıkartıyor.

Müşterilerin ürün ya da hizmeti ne zaman, nereden ve nasıl alınacağını seçme özgürlüğüne mazhar olduğu bu yeni dünyada doğru hamleler yapan dijital pazarlamacılar da haliyle ipi göğüslüyor.

Gerçek başarı için ise çok kanallı pazarlamadan elde edeceğiniz verileri okumayı ve analiz etmeyi bilmeniz, strateji geliştirmeniz, doğru kanalları kullanmanız ve bıkıp usanmadan yeni denemeler yapmanız şart.

Sesli Arama

Ses tabanlı yazılım yeni bir teknoloji değil elbet. Sesle kontrol edilebilen mobil araçlar, televizyonlar, arabalar ve daha pek çok araç artık elimizin altında. Örneğin sesle yönetilen hoparlör kullanıcılarının %72’si bu cihazların günlük hayatlarının bir parçası haline geldiğini belirtiyor.

Bunların hiç birine erişemiyorsak bile en azından “Hey Siri” ya da “Okay, Google” gibi pek çok uygulamada web taraması yapabiliyor, mesaj gönderiyor, hatırlatıcılar oluşturabiliyoruz. Cihazlar tercihlerimiz, ses tonumuz ve olası taleplerimiz hakkında pek çok şeyi biliyor, bilmediklerini de hızla öğreniyor ve her geçen gün daha da proaktif çalışabildikleri bir seviyeye doğru hızla evriliyor.

Örneğin bazı markalar web sitelerini ürünlerin sesli komut vererek aranabileceği şekilde optimize etmeye başladılar.

Kullanıcılar henüz sosyal medya hesaplarında sesli arama yapma noktasına ulaşmadılar. Bunun yegâne sebebi teknolojinin kitle tarafından kullanım oralarının henüz tam olarak yeterli seviyeye ulaşmamış olması. Facebook sesli arama ve komut verme özelliğini platforma yerleştirdiğinde bu trend kayda değer şekilde artacaktır.

Haliyle de pazarlamacıların hızlı uyumlanarak, rekabette avantaj yakalamak için gelişmeleri ve trendleri yakından takip etmeleri ve öngörülerde bulunabilmeleri çok önemli.

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)