Sosyal Medya KPI’leri Nedir ?

Sosyal Medya KPI’leri Nedir ?

#SosyalMedyaKampüsü Editör

Çiğdem Güler Çankaya
#SosyalMedyaKampüsü Editör

KPI, Key Performance Indicator yani Anahtar Performans Göstergesi. Diğer bir değişle Dijital Kapitalizm’in içinde, kar eden taraf olmak için dikkat etmeniz gereken metrikler. 🙂 Sosyal Medya KPI’leri, sosyal medya kampanyalarının performansını ölçmek için, pazarlama veya sosyal medya ekipleri tarafından kullanılan değerlerdir.

Gelişen Yeni Dünya’da, sosyal medya, pazarlamanın önemli ve etkili parçalarından biri haline geldi. Sosyal medya artık sadece, insanların görüşlerini ya da anlarını paylaştığı bir ortam değil, reklam çalışmalarının en etkin yapıldığı mecra demek. Yeni Dünya’da insanların markanız hakkında ne konuştuğu ve hatta konuşup konuşmadığı direkt yaşadığımız dünyada yansıma buluyor. Kampanyalarınızın başarıya ulaşması ve daha da önemlisi paranızın israf olmaması için,  pazarlama ekiplerinin, sosyal medya metriklerini ölçmek ve sonuçlarını ayda bir, rakip ve hedef karşılaştırmalı olarak takip etmesi gerekiyor.

Yapılan araştırmalar, sosyal medya reklam yatırımlarının, mükemmellik derecesinde geri dönüşlerinin oldukça düşük oranlarda olduğunu gösteriyor. Yani sadece kampanyayı başlatıp, oturup insanların bizi konuşmasını beklemiyoruz. İhtiyacımıza ve hedeflerimize uygun Sosyal Medya KPI’lerini seçip, seçtiğimiz yolun işe yarayıp yaramadığını kontrol ediyoruz. Bu kontroller sayesinde yaptığınız pazarlama kampanyalarının hangisinin işe yarayıp, hangisinin yaramadığını görebilirsiniz. Dikkatli analizler sizi mutlaka başarıya ulaştıracaktır.

KPI

Sosyal medya pazarlama çalışmalarında dikkate almanız gereken bazı anahtar performans göstergeleri şu şekilde:

 

  • Cliks (Tıklama): Bağlantı tıklama sayıları önemli. Fanatik takipçileriniz her içeriği beğense de insanların çoğu ilgi çeken yayınları tıklarlar.
  • Followers and Fans (Takipçi ve Hayranlar): Hesabınızı takip eden sosyal medya kullanıcılarının sayısını belirler.
  • Active Followers (Aktif Takipçiler ): Aktif takipçiyi, son 30 gün içinde içeriğiniz ile ilgili etkileşimde bulunmuş takipçi olarak düşünebilirsiniz.
  • Followers Growt Definition (Takipçi Sayısının Artması) : Belirli bir sosyal medya platformunda, belirli bir süre içinde ki kazandığınız takipçi sayısını ölçer. Elde edilen rakam en baştan belirlediğiniz hedef veya rakiplerle karşılaştırılır.
  • Shares (Paylaşma) : Bir içeriği beğenme pasif zihinsel bir eylemdir. Ancak paylaşmak bilinçli bir eylemdir ve tavsiye anlamı taşır. Bu nedenle paylaşım sayısı içeriğin kalitesinin göstergesidir.
  • Comments (Yorumlar): İlginç ve konuzla alakalı içerikler yorum yapmayı tetikler. Övgü, eleştiri veya tartışmalar pazarlama çalışmanızı destekler. İçeriğiniz hakkında yorumlar almanız doğru yolda olduğunuzu gösterir.
  • Profile Visit (Profil ziyaretleri): Profilinizin kaç kişi tarafından ziyaret edildiği karşı tarafta merak uyandırdığınız anlamını taşır. Sizi yakından tanımak isteyen birileri var 🙂
  • Brand Mentions (Marka hakkında bahsedilme): Mentions, bir kullanıcının diğer bir hesap adını etiketlemesidir. İsminizin etiketlenmesi markanızın başka insanlar tarafından konuşulduğunu gösterir.
  • Reach (Erişim) : Sosyal medya mesajınızı gören kişi sayısıdır.
  • Potential Reach (Erişim) : Hedef kitleniz ile seçimleri ile tanımladığınız kitlenin eşlemesinden oluşan kişilerdir.
  • Inbound Links (Gelen Bağlantılar) : Sitenize veya bloğunuza sosyal medya üzerinden gelen ziyaretçi trafiğini gösterir.
  • Sentiment (Duygu) Sosyal medyadan toplanan verilere dayanarak, bir kitlenin marka, şirket veya ürün hakkında ne hissettiğini anlamaya çalışmak. Sosyal medya mesajında yer alan tutumu belirlemek için tipik olarak doğal dil işlemesinin veya başka bir hesaplama yönteminin kulanılması gerekir. Farklı analitik platformları, çeşitli şekillerde duyguları sınıflandırır; bazıları “kutupsal” sınıflandırmayı (pozitif veya negatif duygu) kullanırken bazıları mesajları duygu veya tonla sıralamaktadır. (Şükran, korkma, huzursuzluk vb.)
  • Sales reveune (Satış Geliri) : Pazalama hedeflerinizden biri de muhtemelen satışı arttırmak. Bir satış tamamlandıktan sonra, müşterinizin size nasıl ulaştığını sorun. (TV reklamı, Facebook etkileşimi, ağızdan duyma vb.)

Dijital pazarlamanın, geleneksel pazarlamaya göre en önemli avantajının ölçülebilir olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Bununla beraber, Yeni Dünya da, attığımız her adımı farkında olarak atmamız gerekiyor. Amazon.com’un kurucusu Jeffrey Preston’un da dediği gibi “Fiziksel dünyada bir müşterinizi mutsuz ederseniz bunu 6 kişi ile paylaşır. Dijital dünyada bir müşterinizi mutsuz ederseniz bunu 6.000 kişi ile paylaşır.” Tüm kolay ve eğlenceli taraflarına rağmen böyle bir gerçek olduğunu da unutmuyor, hayatımızın her alanında farkındalığımızın yüksek olmasını diliyorum 🙂

0 Paylaşımlar

SİZ DE YORUM YAPIN!

YORUMLAR (0)